CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  
Autor: Eugen Lupu         Ediţia nr. 2253 din 02 martie 2017        Toate Articolele Autorului

PRIMARUL, Ep.4
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
PRIMARUL  
 
Ep. 4  
 
Apartamentul se află la ultimul etaj al unui bloc de pe bulevardul Muncii şi a fost luat în posesie aproape gratis la „Marea privatizare” din anii ’90. De la balconul său poţi admira vârful muntelui Semenic, oamenii din parc ca nişte mişcători mici între copaci, oamenii de pe bulevard ca nişte furnicuţe când în sus şi când în jos, soarele ziua şi luna noaptea. Toate cele prezente ar putea fi suficiente pentru a fi subiect de poveste cu final fericit la fiecare sfârşit de zi, o poveste care să te facă să fii foarte bogat în senzaţii plăcute.  
 
Dar!  
 
Unde au putut proiectanţii să descopere acoperişuri de locuinţe din beton!? Mereu stau şi mă întreb despre această „minunăţie” a epocii! La acest ultim etaj, când plouă, betonul din acoperiş este străpuns de ape, care trec în camerele primului apartament, şi-şi continuă drumul în jos conform legii gravitaţiei. Cu natura nu poţi să te lupţi pentru ca ea are intotdeauna dreptate, iar apa ajunsă pe pereţii casei are un fel de a fi care întotdeauna îţi este ostil.  
 
Primarul ales al Reşiţei, apartamentul descris mai sus este locul unde-şi doarme nopţile şi-şi lungeşte zilele, stă la o măsuţă în camera de zi şi aşteaptă o cănuţă cu cafea... servită de nevastă-sa.  
 
Este o nouă zi ca să începem de dimineaţă. Oare cine o avea grijă de aceste planete ca ele să se rotească cu atâta precizie şi zilele să se desfăsoare predictibil ca să te poţi baza pe timpul lor cu mult înainte!? Pentru că timpii de rotaţie ai planetelor dau anii noştri: aşa a fost lăsat să se întâmple pe Pământ.  
 
- Poftim cafeluţa ta, zice soţia lui Io Io Io care apare dinspre bucătărie.  
 
- Mulţumesc, dragă, cine mai poate face o aşa cafea ca tine! zice Io Io Io şi-şi împreună palmele frecându-le într-un fel care trădează o stare pentru un nou început.  
 
Desface mai cu grabă pachetul de ţigări, aprinde cu bricheta una dintre ţigări şi se lasă pe spate privind către tavanul cu culori umede, fară strălucire şi care degajă un miros greu de stăpânit.  
 
Este ultima zi când se mai trezeşte în acest apartament, gandeşte Io Io Io, primarul nou ales al orasului Reşiţa, din anul 2020. Alegătorii au hotărât că este momentul unei schimbări în viaţa lui.  
 
După foarte mulţi ani de tranziţii în diferite forme de administrare a bunurilor comune şi a aspiraţiilor comune, după căutări sterile, atât în idei comuniste, socialiste, liberale , fără niciun rezultat benefic întregii colectivităţi, se ajunge să se repete la infinit că votul majorităţii este doar pentru cel ales ca să se extindă dobândind proporţii fizice.  
 
- Hai, dragă, alatura-te...ce tot pierzi timpul prin a bucătărie!  
 
- Da!  
 
- Trebuie să vorbim!  
 
Trage din ţigară şi se uită roată peste pereţi. Eliberează fumul şi se opreşte cu privirea peste golul lăsat de uşa deschisă de la balcon. Trece dincolo de golul uşii cu privirea, dar şi cu gândul. Oftează. Vede muntele Semenic, sunt 25 de kilometri până acolo şi, totuşi, domină pentru că trezeşte admiraţie şi respect. Spaţii largi, natură, libertate... peste toate are o poziţie afectată de superioritate.  
 
- Este ultima zi pe care o mai petrecem în acest apartament! zice Io Io Io şi dă din măna liberă parcă vrând să împingă construcţia mai departe de el.  
 
- Eu am un nod în stomac de când cu această schimbare!  
 
- Tu... trebuie să înţelegi că oamenii au votat pentru schimbare!  
 
- Îhm!  
 
- Nu vreau să te văd ancorată in două-trei idei fixe!  
 
- Îhm!  
 
- Ţi-am închiriat o casă unde o să locuieşti cu băiatul. Eu o să locuiesc în vila de protocol a primăriei.  
 
- De când suntem împreună ai avut în cap numai „gărgăuni”!  
 
- Staaai, nu te grăbi! Pentru ce au votat oamenii?... Pentru schimbare! Prin urmare, te muţi cu băiatul în acea casă...cumperi doua-trei societăţi comerciale cu activitate, cu istoric, pe numele băiatului, băiatul are optsprezece ani, poate sa fie acţionar majoritar, poate să fie administrator de firmă!... derulăm câteva lucrări publice prin intermediul acestor firme şi, uite aşa, se face milionul de euro...Îţi cumperi maşina visurilor tale, angajezi un şofer tânăr şi-l foloseşti şi-n treburile gospodăreşti: să-ţi facă patul seara, să-ti facă patul dimineaţa...Înţelegi?  
 
- Îhm!  
 
- Eu o să locuiesc în vila de protocol a primăriei...o să angajez o secretară tânără care o să mă ajute să-mi fac patul atât dimineaţa cât şi seara: tu să nu ai grija asta...O să-mi mulţumeşti, odată, pentru toate astea!  
 
Cine nu ştie ce-i aia empatie, nu are măcar o legatură afectivă, cu nicio fiinţă, nu poate avea legaturi cu Universul, nu face parte din Univers, şi atunci poate ajunge cel mult pământ de flori. Pentru un primar, important este să înteleagă ce vor ceilalţi oameni din localitate, dar in lumea materiala, egoistă nu există empatie.  
 
Io Io Io trece în balcon, doar cu ţigara şi cănuţa de cafea, şi aruncă o privire peste oraşul care acum este al său. Aşa sunt legile făcute: nu moşteneşti o stradă, un oraş, o ţară, dar poţi să le deţii ca şi proprietar, legal, patru ani, opt ani... cu ajutorul celor ce votează.  
 
- Ce-i cu aceşti oameni care stau în faţa scării blocului nostru!? întreabă Io Io Io privind de la balcon strada din faţa blocului.  
 
- Sunt directori, şefi de servicii, şefi de birouri, din administraţia locală, vor ca să te salute!  
 
- Da!...Le iei cadourile?... nu pot refuza pe cineva care-mi ofera un cadou!... le dai câte un biscuite şi un pahar de plastic pe jumatate cu cafea, apoi...Dumnezeu cu mila, nu ştiu ce va fi cu ei...ei sunt din regimul trecut şi eu nu pot conduce oraşul cu oamenii plantaţi de fostul primar!  
 
ÎN POLITICA DE ASTÁZI ESTE DESPRE CE A FOST, NU DESPRE CE VA FI!  
 
Eugen Lupu  
 
Reşiţa  
 
02.03.2017  
 
Referinţă Bibliografică:
PRIMARUL, Ep.4 / Eugen Lupu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2253, Anul VII, 02 martie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Eugen Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Eugen Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!