CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Povestiri >  
Autor: Eugen Lupu         Ediţia nr. 2212 din 20 ianuarie 2017        Toate Articolele Autorului

PRIMARUL, Ep.1
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
PRIMARUL  
 
Ep. 1  
 
La început a fost o vale plăsmuită cu durere fizică constructivă, din dragoste universală, ca tot frumosul aflat în patrimoniul naturii, si pentru ca a fost opera unei forţe din Univers nu avea un nume. Era doar...o vale. Cel ce a creat natura nu a dat nume pentru că a creat ca să dăruiască şi sa primeasca dragoste neconditionata. Ar trebui ca omul să continue această construcţie măreaţă şi tot ce face să dăruiască pentru a primi dragoste necondiţionată. Omul a rupt acest lanţ al evoluţiei pentru că a aşezat înainte de toate interesul său. Un interes care devorează războaie, molime şi tot felul de dureri care distrug şi sunt greu de îndurat.  
 
Apoi a început să curgă o apă prin această vale imperturbabilă şi diafană pentru că nu era tulburată de priviri. Au început să crească pomi, iarbă... şi pentru toate astea încă nu era un interes ca să poarte un nume. Din cănd în cănd, trecea un vânt care căuta pădurea... doar ca să se pieptene. Ce zile frumoase au fost, cu un vânt care trecea prin pădure doar ca să se pieptene!  
 
Singura contradicţie era între umed şi uscat. Dar este un ciclu care este urmat in totalitate, toate formele vii pornesc umede şi se sfârşesc uscate.  
 
A trecut ceva vreme până când au apărut animalele. Dintre toate animalele, dinozaurii au fost cei care au avut o contribuţie importantă in economia locului. În deplasările lor pe lângă apa curgătoare din vale au tot bătut pământul şi au creat căi de comunicare la nivelul solului, teren bătătorit continuu, pe care oamenii, mai târziu, le-au numit drumuri..  
 
După ce şi-au facut treaba...dinozaurii au murit.  
 
Oamenii au apărut mult mai târziu pe vale. Ei au pretenţii exagerate, desăvârşire depreciată şi oferte în funcţie de interes. Nu puteau să apară înainte de desăvârşirea nevoilor lor. Sper să nu mă întrebe cineva de unde au venit oamenii pe vale pentru că nu l-am citit pe Darwing si nu l-am întalnit pe Stăpânul Mişcării din Univers ca să pot răspunde.  
 
Au cucerit fără probleme drumurile din vale lăsate moştenire de la dinozauri şi au înfiinţat primul domeniu public. Mai departe, pentru că unii oameni şi-au construit nişte praguri şi au împus ca peste acele praguri să treacă doar ei, a fost nevoie să se legifereze acest interes.  
 
Aşa a apărut prima lege dată de om: Legea „Primul venit, Primul servit”.  
 
Ţi-a plăcut o baltă, i-ai dat un nume şi ai zis că este a ta, ţi-a plăcut un deal, i-ai dat un nume şi ai zis că este al tău, ţi-a plăcut un munte, i-ai dat un nume şi ai zis că este al tău...Tot ce nu era făcut de mână de om a trebuit sa poarte un nume.  
 
Peste praguri au construit case şi un grup de case din această vale a fost numit... Reşiţa.  
 
Oamenii au mai construit un drum de fier pentru tren şi un alt drum de fier pentru tramvai.  
 
Si iată-ne ajunşi în anul 2020!...Ce an, ce oameni!?...A mai fost anul 1010 şi urmează 3030. Noi cei care trecem prin anul 2020 să ne bucurăm sau...!?  
 
Eugen Lupu  
 
Reşiţa  
 
20.01.2017  
 
Referinţă Bibliografică:
PRIMARUL, Ep.1 / Eugen Lupu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2212, Anul VII, 20 ianuarie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Eugen Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Eugen Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!