CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Carti >  





EVU Eugen - CARTEA ANULUI CONTINUU
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Dumitru Găleşanu  
Ante*Metafizica  
Editura Eikon, 2015  
 
Într-unul (sferic) acord-ecou cu Sinele-i, omul „cu o profesiune serioasă, cum ar fi aceea de magistrat, îşi părăseşte profesiunea li se apucă de scris versuri, am, invariabil, un sentiment de satsifacţie şi, în acelaşi timp, de anxietate”, scrie onor acad. Eugen Simion în capul unui Cuvânt înainte la antologia lirică de autor, în selecţia acestuia, titrată parafrazic după Nichita Stănescu, ANTE*METAFIZICA. Judecata marelui critic, spre a nu aluneca în...prejudecată, o voi considera, cu neipocrită admiraţie cuvenită, un enuţ paradoxist. Este faţă deopotrivă de Femios şi de Ulisse, este neutrosofică, dacă nu sceptică. A unei şcoli şi eleatice, dar şi...eraclitiene!  
 
Şi iată de ce: Dumitru Găleşanu este el însuşi într-o măsură ce ne cere (se cere) abia de acum, la bornele proriului săi itinerar iniţiatic (re-iniţiator) - cumpănit şi receptat atât cu mensura umanului (a tuturor lucrurilor, după eladici), - el – însuşi - însuşit, dar şi teandric – triadic - treimic, egal ca o balanţă a Fiindului apollinic, via Heidegger - Jung, Dulcan, ci nu în teroarea de a fi ghilotinat (de sine), cum dealtfel, se temea Ulisse.  
 
Morala pledată aşadar de Eugen Simion este ea însăşi... neutrosifică! (De la neuitrino, particula libertăţii ubicue în multivers). Demersul său este unul admirabil trans- metafizic! Ondulatoriu - infraseismic!  
 
Poezia lui Dumitru Găleşanu, este galeşă, ceea ce pentru un filolog este un codex aurea onomastic! Numele omului conţine, ca miez, destinul său, asumabil via predestinat. Poezia lui Dumitru Găleşanu este trialistă (v. Popper şi Konrad!) deoarece este galeşă, necum mânioasă! Este a splendorii rostirii, utra- afective (pathos), şi egal Ephos- Ethosianică. Este balansoar între arta poiesis şi ştiinţa poiesis, este Revelaţie şi Revoluţie. Cred că aceasta este, tot...paradoxal, rodul dornic şi dorul rodnic, al Chemării sale ca fatum – datum, ars vivendi, ars clamandi. Este cartea centrifugală, a filosofului singuratic dar ominprezent în Ideile văzute şi auzite.  
 
Îl rog pe autor să nu-mi ia acest post-comentariu la referinţele ce i le-am exprimat prin cărţi şi reviste, drept „sentinţe” post- socratice, ci doar adaos la opiniile acelea. Ca să nu mai umbresc albul, (neutru şi el), în semn de gratitudine faţă de Dsa şi cei invocabili din indexul de nume al Antologiei, iată-i: (eu printre D-lor lor fiind doar unul de altundeva, cu cele mai multe referinţe...) Mihaela Albu, Dan Anghelescu, A.I. Brumaru, Nicolas Buda, Ioan Buduca, Traian T. Coşovei, Dan Cristea, Cătălina Oana Curceanu, Theodor Damian, Monica Grossu, Ioan Groşan, Ioan Şt. Lazăr, Marco Lucchesi, Mihaela Malea Stroe, Ştefan Manasia, Angelo Manitta, Eugen Negrici, Basarab Nicolescu, Ion Es. Pop, Graţiela Popescu, Titu Popescu, M.N. Rusu, Octavian Soviany, Gheorghe A. Stroia, Vittorio Verducci... Dacă aş avea un cuvânt decisiv, aş nominaliza cartea pentru un Opera Omnia a literaturii Române actuale. „un avatar voalat-al fiinţării/ din pulberi de stea- învăluit în azur- se rostea...” ( D.G.).  
 
Eugen EVU  
Hunedoara  
iunie 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
EVU Eugen - CARTEA ANULUI CONTINUU / Eugen Evu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1648, Anul V, 06 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Eugen Evu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Eugen Evu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!