CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Ecouri >  
Autor: Corina Diamanta Lupu         Ediţia nr. 2966 din 13 februarie 2019        Toate Articolele Autorului

MANON BALLETTI ȘI GIACOMO CASANOVA, PASIUNE ȘI IUBIRE ÎN DOUĂ SUTE DE SCRISORI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Numele lui Giacomo Casanova este sinonim cu Amorul, Aventura și Nestatornicia în iubire. Casanova însuși mărturisea că a avut relații cu sute de femei de pretutindeni, toate inteligente și sofisticate; pe unele le-a iubit, altele au fost un simplu amuzament. Una dintre femeile față de care Casanova a pretins că a avut sentimente este Manon Balletti, pe care o descrie ca pe “o tânără pură…, o novice”.  
 
La cei 18 ani ai ei, abia ieșită de la ursuline, Manon se îndrăgostește la prima vedere de Casanova, un bărbat de 32 de ani. Fără experiență în iubire, Balletti își dorește să rămână pentru totdeauna alături de acest cavaler seducător, inteligent, bogat și chipeș. Casanova îi împărtășește sentimentele și chiar ia în calcul căsătoria.  
 
Pe 16 decembrie 1759, Manon îi scria lui Giacomo Casanova: “Dar, dragul meu Casanova, dragul meu Giacomo, amantul meu, soțul meu, prietenul meu, te iubesc cu tot sufletul meu, tu ești tot ce am, voi trăi pentru tine!” Scrisorile ei dovedesc dragoste necondiționată față de cel ce îi cucerise inima. “Te iubesc, nu pot să tăgăduiesc... Te iubesc așa, în sfârșit. Scrie-mi, te rog ... și anunță-mă dacă ai primit scrisoarea mea. Revenirea ta singură mă va face fericită.”  
 
Însă întâlnirile lor nu sunt suficiente pentru a-l convinge pe renumitul aventurier să ia o decizie în favoarea lui Manon, căreia nu îi poate rămâne fidel. “O iubesc pe Manon”, spune el, dar nu încetează să se bucure “de frumusețile mercenare…”, ce îi aduc plăcerea… În acest moment, întreg Parisul, orașul în care Manon și Giacomo locuiesc, bârfește pe seama vieții zbuciumate, libertine și infame dusă de Casanova. Manon este asociată cu el și astfel, reputația îi este distrusă. “Calomnia, clevetirile, invidia nu mă vor face să te iubesc mai puțin!”, declara Manon. Cei doi nu încetează să se vadă. “Mă iubești, dragul meu, dar eu sunt nerăbdătoare, pentru că dacă vei veni atât de târziu, te voi vedea mai puțin; și mă bucur foarte mult când vii noaptea, pentru că doar atunci ești puțin mai liber... ”, spune Manon în altă epistolă către “tandrul ei soț”, cum îl numește pe Casanova. “Manon mă iubește și o iubesc și eu”, spune el, dar nu renunță să umble din floare în floare.  
 
De altfel, fără să țină cont de sentimentele și de rugămințile lui Manon, Casanova deschide în 1759 o fabrică de țesături pictate manual și angajează 20 de tinere lucrătoare, toate între 18 și 25 de ani, ce îi vor deveni amante. Disperată, geloasă și dezorientată, Manon îl întreabă într-o scrisoare: “Oare chiar nu mă mai iubești deloc?” Casanova nu are un răspuns la întrebarea ei. Relația lor se va destrăma după trei ani, când Manon se căsătorește cu Charles Blondel, arhitectul Curții Regale, și se mută la Luvru. Aflând vestea, Giacomo va exclama: “Iată că Manon nu a fost în stare să îmi rămână fidelă! Sunt disperat.”  
 
În pofida disperării, Giacomo va trece prin alte și alte relații. Din legătura lui cu Manon au rămas cele două sute de epistole pe care ea i le-a trimis. Cuvintele lor au și acum, peste ani, aceeași prospețime a iubirii sincere și neîmpărtășite: “Adio, singurul meu prieten. La revedere, iubește-mă mereu. Amintește-ți că nu mă voi schimba niciodată… Ești cea dintâi pasiune adevărată din viața mea…; chipul tău este atât de profund gravat în sufletul meu, încât nimeni nu va putea să îl smulgă vreodată, de acolo.”  
 
Corina Diamanta Lupu  
 
București  
 
12 februarie 2019  
 
Referinţă Bibliografică:
MANON BALLETTI ȘI GIACOMO CASANOVA, PASIUNE ȘI IUBIRE ÎN DOUĂ SUTE DE SCRISORI / Corina Diamanta Lupu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2966, Anul IX, 13 februarie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Corina Diamanta Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corina Diamanta Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!