CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aparitii >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2856 din 26 octombrie 2018        Toate Articolele Autorului

AMINTIRI CENTENARE, un nou proiect inițat și organizat de Primăria Capitalei prin Centrul pentru Seniori al Municipiului București (CSMB)
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
  
La Mogoșoaia a avut loc cea de-a doua conferința  
dedicată împlinirii celor 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri  
 
Centrul pentru Seniori al Municipiului București a organizat vineri, 19 octombrie 2018, la Mogoșoaia, conferința Amintiri Centenare, cea de-a doua din seria evenimentelor dedicate împlinirii celor 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri. La eveniment au participat peste 250 de seniori bucureșteni, invitații de onoare fiind Ernest Oberländer - Târnoveanu, directorul Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR), istoricul Cătălin Manea și lector univ. dr. Andrei Florin Sora, Facultatea de Istorie, Universitatea București, membru al Societății de Științe Istorice din România, autorul mai multor studii de specialitate, publicații și cărți.  
La prima ediție a conferiței Amintiri Centenare au fost invitați lector univ. dr. Bogdan Bucur (SNSPA, Facultatea de Științe Politice, Dep. Sociologie), autorul volumului „Cartea de Aur a Centenarului Marii Uniri” - un omagiu adus memoriei celor care au făcut posibilă nașterea României Mari, conf. univ. dr. Adrian Niculescu (SNSPA, Facultatea de Științe Politice, Dep. Științe Politice, Relații Internaționale și Studii Europene) și conf. univ. dr. Cristina Păiușan - Nuică, cercetător Muzeul Național de Istorie al României.  
Seria de conferințe istorice AMINTIRI CENTENARE își propune să aducă în centrul atenției importanța Unirii tuturor românilor, promovând identitatea și valorile naționale.  
  
Alexandra Dobre, Directorul Centrului pentru Seniori al Municipiului București:  
  
Ne bucurăm de prezența impresionantă și de interesul pe care îl manifestați față de proiectele noastre, care nu ar fi fost posibile fără sprijinul doamnei Primar General Gabriela Firea, un om care își exprimă prin toate aceste acțiuni respectul și considerația pe care vi le poartă! De altfel, acesta este și scopul CSMB, acela de a fi mai aproape de nevoile și dorințele dumneavoastră. Marea Unire din anul 1918 a fost și va rămâne pagina cea mai importantă a istoriei românești, mai ales că la înfăptuirea României Mari a stat actul de voinţă al neamului românesc. Celebrarea Centenarului Marii Uniri trebuie să fie pentru noi toți un moment de reflecție profundă și de asumare onestă a trecutului, pe care cu respect și considerație trebuie să îl transmitem generațiilor viitoare. Și pentru că știm că sunteți niște oameni iubitori de cultură, de istorie, de tot ceea ce exprimă identitatea noastră, credem că astfel de întâlniri în care să vorbim, să dezbatem, să analizăm și poate chiar să punem în practică idei care se conturează aici, sunt binevenite, mai ales într-un an cu o semnificație istorică așa cum este acesta”.  
  
Conferința AMINTIRI CENTENARE a fost deschisă de către Ernest Oberlander - Târnoveanu, Director general al Muzeului Național de Istorie a României, București, Președinte al Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor, numismat, arheolog și istoric, membru al Societăţii Române de Studii Bizantine (din 1991) și membru al Societăţii Numismatice Române (din 1980), cu o activitivate științifică și publicistică impresionantă, pentru care în anul 2004 a fost distins cu Ordinul de Cavaler al Meritului Cultural, una dintre distiincțiile importante pe care le-a primit de-a lungul carierei sale. Tema despre care a vorbit a fost „Bucureștiul și România de la Război la Marea Unire”, o incursiune în timp - unul al biruinței, surprinsă în presa românească a acelor vremuri, și despre modul în care se reflectau în ziarele vremii în preajma Unirii Basarabiei cu Bucovina și Transilvania.  
  
Dar oare ce înseamnă anul Centenarului în zilele noastre? Ce ar trebui să înțelegem noi, cei care astăzi suntem martorii unui an pe care poate nu știm sau uităm să-l cinstim în adevaratul lui sens? O carte întotdeauna deschide noi orizonturi, poate schimba percepții și influența destine. O carte poate fi a unui act de voință al neamului românesc de care astăzi cu toții beneficiem....  
  
Știm cu toții povestea anului 1918 și am aflat despre acea vibrație pe care au simțit-o românii în momentul concretizării visului de aur – desăvârșirea statului unitar român. Despre evenimentele acelui an s-au scris multe pagini, dar există o carte de aur care surprinde întreaga măreție a evenimentului de aur al neamului românesc. „Cartea de Aur a Centenarului Marii Uniri” scrisă de istoricul Bogdan Bucur, lector universitar la Facultatea de Științe Politice din cadrul SNSPA București este a doua carte de aur a acestui volum impresionant dedicat Marii Uniri. Prima – datată la 1929 – aparține patrimoniului cultural național și este un manuscris pe pergament, realizat manual pentru serbarea primilor 10 ani de la înfăptuirea Marii Uniri. Despre Cartea de aur a Centenarului și despre cum a fost suprinsă Unirea în paginile acesteia de către autorul Bogdan Bucur, a vorbit istoricul Cătălin Manea.  
Fiecare participant la eveniment a primit câte un exemplar al cărţii (a doua ediție revizuită și adăugită, cu peste 800 de pagini), o lucrare impresionantă, tipărită în condiții grafice deosebite. Ea conține o selecție științifică din documentele olografe și imaginile de epocă ale Marii Uniri și înglobează, continuă și dezvoltă prima carte de aur având 816 pagini dintre care 695, conțin documente, prin care autorul ne introduce în atmosfera perioadei în care națiunea română a săvârșit Marea Unire. Tot despre semnificația Anului 1918 a vorbit Andrei Florin Sora, lector univ.dr. la Facutatea de Istorie, Universitatea București, membru al Societății de Științe Istorice din România, autorul mai multor studii de specialitate, publicații și cărți.  
Conferința a fost urmată de un concert dedicat muzicii celor 100 de ani de Unire, o evocare a melodiilor de odinioară, care și-au câștigat prin frumusețe dreptul la nemurire și care au creat un univers sonor recompus din șlagăre de neuitat: de la celebrele romanțe, tango-uri, valsuri şi fox-trot-uri ale compozitorilor români, care răsunau în vremurile de odinioară în restaurantele și grădinile de vară ale Bucureștilor din perioada interbelică, la creațiile de muzică clasică, operă și operetă, care răsunau în sălile de concert ale acelor vremuri, la muzica lăutărească, cântată cu foc în anii ‘20 în mahalale Bucureștilor și până la șlagăre și creații de neuitat ale muzicii ușoare românești...  
  
„Și cum muzica readuce în memorie lumi şi poveşti, reuşind printr-o forţă unică să trezească emoţii puternice şi să transpună ascultătorii în spaţii şi timpuri neîngrădite” – a spus directoarea CSMB Alexandra Dobre, am propus un moment artistic deosebit susținut de violonistul Valentin Albeșteanu și ansamblul său, o evocare muzicală a cântecelor de odinioară, care și-au câștigat prin frumusețe dreptul la nemurire și au creat un univers sonor a celor 100 de ani de Unire, recompus astfel din veacuri de cântece fericite”.  
(Sursa: Comunicat de presă)  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
AMINTIRI CENTENARE, un nou proiect inițat și organizat de Primăria Capitalei prin Centrul pentru Seniori al Municipiului București (CSMB) / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2856, Anul VIII, 26 octombrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!