CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Ganduri >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2616 din 28 februarie 2018        Toate Articolele Autorului

„OPRIŢI TIMPUL”, EMISIUNE TV-ARGUMENT
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Nimic nu abate de la inimă nesfârşitele îngândurări neguroase şi apăsătoarele tristeţi, mai mult decât cântecul. Scade simţitor părerea de rău şi se înseninează inima omului bun atunci când muzica se lipeşte ca un obrăjor cald şi mătăsos de capul lui, răsturnat pe spate din pricina descurajărilor…! În clipa aceasta inima strigă: „Opriţi timpul”! Iar impresia că timpul se opreşte, într-adevăr, e atât de puternică încât clipele par că intră pe un făgaş ce e al unui prezent absolut şi neclintit. Prea lungi şi întunecoase ar părea zilele fără cântec, iar timpul, la rându-i, ar goni prin propria-i beznă! Dar, odată cu scurgerea zilelor sale, omul se împodobeşte cu sunetul muzicii, aceasta salvându-i optimismul şi lumina atotbiruitoare a speranţei.  
Iată de ce, splendida emisiune spectacol „Opriţi timpul”, într-o prezentare de alternative la alerta timpului pune frâie de argint în mâinile artistei cu soare în suflet, Corina Chiriac, ea însăşi râvnind, cum o mărturiseşte în melodia pe care o interpretează, răgazul agonisirii de iubire…! Producţie aurorală a postului Naţional TV, până azi (suntem pe cărăruia temporală a începutului de an 2018), acestă emisiune s-a înşirat pe o salbă de giuvaieruri muzicale aduse în platou şi dăruite telespectatorilor de către bijutierii lor, artista Corina Chiriac şi invitaţii ei în nu mai puţin de paisprezece ani…!  
Da, paisprezece ani au trecut de când s-a născut emisiunea „adolescentă” acum, „Opriţi timpul”, dar parcă tot pruncuţă în faşă de flori este şi azi…! Îi aniversăm cu dragoste cei paisprezece zori de timp deoarece, făurind sărbătoare din izbânzile sentimentale ale ei, inimii noastre ne dedicăm sărbătoarea…!  
Mai e o fărâmă de clipe, de zile ori săptămâni – cine ştie?! – din prelungirea iernii anului acestuia, 2018, al unui sfârşit ferm de anotimp cu piciorul proptit aprig în uşa primăverii…! Mai e de aruncat o privire fugară la ianuarie! Tabloul iernii nu e sfârşit, torente alb-argintate coboară perdele alb cenuşii în calea orizonturilor, de la văzduh până la ferigile de gheaţă de pe oglinzile apelor cu platoşe… afară de natura însăşi, totul e incapabil să catalizeze efectele unei energii uriaşe de croire a drumului luminii soarelui şi căldurii lui spre ghioceii albiţi în laptele zăpezii, spre toporaşii princiari cu-albastră clorofilă, spre blondele lalele, spre miresele narcise, spre-nmiresmate flori de noroc ale liliacului, în alaiuri de gâze şi păsări vesele, în carpete cu pomi înfloriţi de gală…! Primăvara însăşi, aşteptată să vină cât mai curând, nevestită, e mireasă cu-nflorată crinolină, valsând pe vârfuri de picioare desculţe prin dumbrăvi nupţiale, pe brazde jilave, pe pâraie suspinătoare – o fi fost furată mireasa răstimpului acesta sub destin de aşteptare şi o va răscumpăra, nu-ncape îndoială, mirele timp, etern şi-atotstăpânitor, cu zile de preludiu minus, căci vara izbucneşte brusc acum!  
Iată de ce mi-e dragă – şi mi-e dragă de mă topesc – artista Corina Chiriac: ea strigă, ca mine de o viaţă, „Opriţi timpul”! De s-ar opri, ce bine-ar fi, dând repaos omului după neputinţele şi eşuările sale, ca să-şi forţeze norocul să erupă fragmentar măcar, astfel încât să poată capitaliza fericire, firimitură cu firimitură…! Pentru unii, însă, timpul pare că a încremenit, pentru alţii că e alergător de viteză, campion!  
Opriţi, opriţi timpul…! Din anii primei sale tinereţi – până azi timpul o ţine în braţe pe răsfăţata sa, dulce la glas, frumoasă la suflet, scânteietoare în oglinda privirii, Corina Chiriac – strigă, ondulat în melodie şi răspicat în invocare, interpreta şlagărului loial adevărului universal, „Opriţi timpul”! Şi, dacă n-ar tăcea, mergând mai departe fără urme, în ce o priveşte pe numai şi numai tânăra Corina Chiriac, timpul ar fi contrazis chiar de către ne-nvinsa artistă cu ochi însoriţi, chip senin, surâzâtor, alb trandafiriu şi luminos, spirit vivace şi iureş de energie. Într-o răsuflare şi-n matematica muzicii, de paisprezece ani ea calculează secundă cu secundă desfăşurătorul emisiunii postului Naţional TV, „Opriţi timpul”, repetând un tur de forţă săptămânal şi, departe de a secătui expresivitatea emoţională a primei strigări, convoacă timpul la masa rotundă a sentimentelor şi-l deferă lor ca să-l înduplece să stea…!  
De-ar fi fiinţă timpul, om de ar fi, ar sta, poate, fără să se atingă de ceea ce invocă pe argumente Corina!? Dar timpul e timp, nu este în prezent şi-n istoria umanităţii cineva să ştie ce e acela timp – noi oamenii îi vedem numai efectele…!  
„Opriţi timpul” e una din cele mai elevate emisiuni tv muzical culturale, echivalentă cu spectacolul în act, în care tabloul e muzică şi muzica e tablou, iar muzica şi tabloul, încrucişate, sunt poem! „Pictura e într-un sens muzică ce nu se vede…”, zice René Rousseau, iar emisiunea cu artista Corina Chiriac la timonă, „Opriţi timpul”, e întocmai o justificare a filozofiei reflecţiei acesteia! „Opriţi timpul” este emisiunea tv argument pentru ideea de a nu fi abandonată autenticitatea muzicii, vasta ei frumuseţe, bunătate spirituală, dragoste de viaţă estetizată şi armonie…!  
Singura logică riguroasă a muzicii e muzica. Şi-atunci, cine dacă nu o artistă admirabilă cum este Corina Chiriac o poate vertebra azi, când e necesar, iar cum poate să ajungă la împlinire, dacă nu cerând şi măcar având o benevolă şi spontană impresie că se întâmplă: „opriţi timpul”!  
Neputând să fie oprit, măcar dacă ar putea fi încetinit maratonul timpului dragii artiste Corina Chiriac, neîndoios ea ar duce mai departe, ani şi ani de acum înainte şi cu folos, o muncă febrilă ce dă amintirilor din universul muzical românesc limpezime, rigoare, regăsire, lumină, detaliu…!  
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com) (sursa foto, lateral-dreapta, sus şi jos: Ioana Chiriţă)  
  
 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
„OPRIŢI TIMPUL”, EMISIUNE TV-ARGUMENT / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2616, Anul VIII, 28 februarie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!