CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Ecouri >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2397 din 24 iulie 2017        Toate Articolele Autorului

GENERALUL DE BRIGADĂ (r) EUGEN POROJAN REAŞEZAREA OMULUI ÎN LUMINA PROPRIULUI RESPECT, PROPRIEI LIBERTĂŢI, DREPTĂŢII, CIVILIZAŢII, BUNĂSTĂRI ŞI ISTORII...!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
O prezentare a unui militar de carieră trebuie să aducă de fiecare dată ceva nou, chiar şi dacă ea îl priveşte pe unul şi acelaşi protagonist. Nu e adecvat a privi din această perspectivă de idei ca necesar un plus de clarificare a tipologiei umane, pentru că în viaţa sa sufletească şi privată nu predomină ceva suprarealist. Dar nici nu poţi vorbi cu superficialitate despre un militar care şi-a consacrat cea mai însemnată parte a vieţii sale până la zile şi clipe rigorilor cazone spectaculos de complexe, fiindu-i aproape imposibil să se transfere certamente în exterioritatea dominantei conştiinţei sale susceptibile de ideea că pentru sine viaţa dincolo de universul armatei, în lumea contemporană ar conduce la a fi un vid...!  
Ofiţer simplu, iniţial, apoi de grad superior şi în final asimilat în elita Armatei române, Generalul de brigadă (r) dr. ing. Eugen Porojan, Aghiotant Regal la Casa Majestăţii Sale Regelui Mihai îşi petrece timpul de parcă nicio o fărâmă din el, precursoare restului vieţii, după articulaţia logică a ideii de cronologie a întâmplărilor, nu e mai puţin importantă ca viaţa întreagă, însăşi. Planificând şi dinamiznd secundă cu secundă, generalul aghiotant la Curtea Regală nu experimentează primeniri în serviciul ce i s-a încredinţat, totul având exactitate de ceas elveţian...!  
Privilegiat fiind a fi primit de către Excelenţa Sa la Palatul Elisabeta, pentru o convorbire directă, privitoare la unele subiecte legate de preocupările mele gazetăreşti şi livreşti, precum şi din perspectiva activităţii mele, ca susţinător al Monarhiei Constituţionale şi preţuitor al valorilor Familiei Regale a României, deşi mă aşteptam să mă lovesc interior de o sumbră atmosferă creată de propria-mi emoţie, am ajuns succesiv de la starea încordată la destinderea constructivă, energia şi capacitatea de a fi coerent şi a atinge perfect punctele discuţiei pe care mi-am propus-o. Aceasta, datorită unei rare bunăvoinţe a Excelenţei Sale Generalului de brigadă Eugen Porojan, care va fi înţeles în sine că m-ar fi dezarmat chiar şi numai dacă ar fi înveşmântat acel schimb de cuvinte într-o sonoritate milităroasă şi ar fi recurs la o atitudine gestuală de măreţie şi solemnitate, sub literă de regulament, de la general, la sărmanul de mine ostaş în termen cândva, la o companie de Cercetare într-un regiment din Bucureşti...! Aş fi implorat un imaginar ceas universal din mintea mea să mâne minutarul cât să nu am timp să mă confund cu o victimă a propriei timidităţi!  
N-a fost necesar! Excelenţa Sa n-a avut nicio clipă o proiecţie subiectivă şi relativă de impresii asupra stângăciilor mele pe care pasămite n-am reuşit să le acopăr, mi-a respectat demnitatea umană, mi-a sporit curajul, a avut răbdare până când m-am detensionat singur, mi-am recăpătat calmul şi m-am simţit apt să-i înfăţişez problemele pe care le listasem în gând, pe tot traseul parcurs de la Gara de Nord până în strada Kiseleff, la Palatul Elisabeta.  
Iată, spunea cu bătăi şoptite inima mea, în timp ce-l ascultam pe general, îl priveam şi-mi lăudam norocul de a fi primit de către Excelenţa Sa, aşa ar trebui să fie toţi oamenii din slujba norodului, cu precădere cei în solda Statului român. De ce-s rari, atât de rari oamenii normali în România prezentă?! Cum oare s-ar comporta, de la o distanţă cosmică, între realitate şi aparenţă, o parte a funcţionărimii noastre, care-l ţine pe cetăţean ca pe un opritor de uşă, cu hârtia în mână, dacă ar mai avea şi galoane pe umeri?! Ce mulţi dintre ei descresc adevărul până la a-l anihila cu onoruri imaginate despre ei şi se comportă ca nişte păuni, umilind oamenii, în vreme ce Excelenţa Sa Generalul de brigadă Eugen Porojan acordă propriei demnităţi de Aghiotant Regal sensul simplei omenii, în puterea cea mai nobilă a respectului faţă de om...!  
Acest tip de conduită nu este decât o circumscriere într-o variantă de interrelaţionare umană uniformă a întregii Case civile şi necivile a Curţii Regale a României. Orice persoană primită la Palatul Elisabeta pe resorturile personale ale fiecăreia, constată cu mirare şi satisfacţie aceasta. Nu este nimeni din acest corp briliant ce deserveşte Casa Regală a României, la care să se poată observa un provizorat de replici de complezenţă, ori o indiferenţă dezolantă. Graţie primirii la Excelenţa Sa Generalul de brigadă Eugen Porojan deşi nu îmi era necunoscut, dat fiind că l-am întâlnit adeseori însoţind membrii Familiei Regale a României la diverse evenimente, am convingerea şi certul entuziasm, ca în faţa unei descoperiri epocale, că am înţeles mai bine şi am aflat modelul elitelor României. Urmându-le, am putea trăi lesne şi curând într-o Românie Restaurată. Am cunoscut greşit drumul propriei soarte vreme devastator de lungă, dar azi, restaurarea monarhiei constituţionale, aducând după sine personalităţi ca Generalul de brigadă Eugen Porojan ar reaşeza omul în lumina propriului respect, propriei libertăţi, dreptăţi, civilizaţii, bunăstări şi istorii...!  
  
Aurel V. Zgheran (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
GENERALUL DE BRIGADĂ (r) EUGEN POROJAN REAŞEZAREA OMULUI ÎN LUMINA PROPRIULUI RESPECT, PROPRIEI LIBERTĂŢI, DREPTĂŢII, CIVILIZAŢII, BUNĂSTĂRI ŞI ISTORII...! / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2397, Anul VII, 24 iulie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!