CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Civilizatie >  




Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2328 din 16 mai 2017        Toate Articolele Autorului

Maria Şalaru cu „Boboceii” de la Bacău înfloresc grădina Palatului Elisabeta la 10 Mai
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
10 Mai, zi de sărbătoare națională, reașezată pe făgaşul istoriei prin forţa fidelităţii naţiunii române sieşi îndatorată a-şi rescrie istoriografia adevărată la răspântiile propriului destin, în 2017 a prilejuit o nouă luminozitate ceremonială la Garden Party de la Palatul Elisabeta: oaspeţi de pe toate meleagurile româneşti au sosit în comuniunea unui alai grandios, solemn, a celui mai important arc uman peste timp, pentru a omagia fiinţa noastră naţională.  
10 Mai, Ziua Naţională şi Ziua Dinastiei Române înmănunchează şi laurează cu brâu tricolor sacrificiul eroic, fraternitatea, unitatea naţională şi iubirea de ţară. Trei semnificaţii regale oglindesc în această zi un veac şi jumătate de istorie lină şi deopotrivă tumultoasă, în care s-au clădit pe pietrele de fundamentare acte istorice înmarmorate în conştiinţa curată a neamului românesc: sosirea Principelui Carol I Hohenzollern Singmaringen în România şi depunerea jurământului în faţa Parlamentului, în 1866; proclamaţia independenţei faţă de Imperiul Otoman, ca urmare a biruinţei în războiul ruso-turc, în care oastea română a luptat eroic şi jertfitor, ca aliată a armatei Rusiei ţariste, în 1877; încoronarea Principelui Carol I ca rege al României şi, în consecinţă, ridicarea Principatelor Române la rang de Regat, în 1881.  
Toate aceste trei acte regale istorice, cardinale în croirea drumului nostru spre România modernă şi europeană de azi, prin aportul devotat şi crucial al Familiei Regale a României, sunt repere temporale ale istoriei noastre, pe care făuritorii acrobaţiilor politice prefiguraţi ipotetic în false şi ilegitime regimuri şi forme de guvernământ, uzurpatoare, le ascund ori le modifică până la înlocuire!  
Cât de vinovaţi sunt de această mutilare a adevărului istoric, pe lângă atâţia alţii, profesorii ce predau şcolarilor inerţial, pe aceleaşi ritmuri de tobe dezacordate ale sinistrului învăţământ moscovito-securisto-comunist…! Cum să mai fie ei profesori dacă ceea ce înşişi au învăţat e fals şi superficial?! Poate, oare, un mecanic deţinător de brevet pe locomotivă cu aburi să aibă drept de funcţionare pe locomotivele ultramoderne de astăzi, în baza singurului motiv că şi un mecanic de locomotivă de altădată şi cel de azi au aceeaşi titulatură de profesie? Cum să fie azi profesor de istorie cel care s-a pregătit în facultate pentru predarea istoriei partidului comunist român şi a partidului comunist al Uniunii Sovietice, care a agreat istoria lui Mihail Roller, care a ponegrit personalităţile, i-a ceauşizat în zisa operă prolet-cultistă pe domnitori, a slăvit pe conducători ca Nicolae Ceauşescu, Gheorghe Gheorghiu Dej şi alţii şi i-a insultat pe regii noştri care au modernizat Statul român, au apărat ţara şi au reconstruit-o? Cum poate să fie azi profesor de filozofie cine a învăţat să predea filozofie materialist dialectică, marxism, leninism, Anti-Dühring, Capitalul şi celelalte elucubraţii anexe filozofiei bolşevice, securiste, comuniste… ideologii în fapt?!  
De aceea, iată modelul, în context comparativ: interpreta de muzică populară şi folclorică Maria Şalaru! Este profesoară de canto muzică populară la Şcoala Populară de Arte și Meserii din Bacău, unde a reunit trei grupuri constituite din cei mai talentaţi elevi, „Boboceii”, „Floricica” şi „Flăcăii”, participând cu ei la spectacole, emisiuni de televiziune şi festivaluri internaţionale, înflorind melosul născut din cultura sătească a înaintaşilor, ales, cultivat şi fructificat, cu sfântă dragoste, de către ei! Sunt foarte rare în ambitusul folclorului contemporan preocupările sădirii florilor spirituale, copiii noştri mirabili…! Ne situăm într-un punct de declin al muzicii populare şi folclorice, iar dacă nu vor fi îngrijite aceste flori, vor invada incontrolabil artificialitatea, managementul muzical cu orice preţ, amatorismul… Dacă mugurii de azi nu vor încolţi într-o grădină cu sol veritabil, aşa cum se ocupă să se întâmple talentata şi harnica artistă Maria Şalaru, mâine vom asculta ceea ce lăsăm să crească sub încuviinţarea noastră: muzică asurzitoare, discordantă, degenerată, subculturală, cu poetica şi mătasea melodiei lăsate de strămoşi în mina cu zăcământ, sfâşiate…!  
Tot astfel s-ar întâmpla şi cu istoria României noastre dacă ar fi lăsată la îndemâna ignoranților. Iar de aceea, şi în această privinţă, rolul artistei profesoare Maria Şalaru este unul al ctitorilor de cetate morală, pe temelia adevărului istoric, iubirii de ţară şi conştiinţei imaculate. Exemplul Mariei Şalaru, de la care, o generaţie după alta, copiii beneficiază în afară de cultivarea muzicală, pregătirea vocală, lansarea pe scena marelor spectacole, sub umbra surâsurilor şi lacrimilor, de lecţii de viaţă, de educaţie şi cultură generală, de cunoaştere temeinică a istoriei României, e o pricină de admiraţie şi totodată de mirare…! Aşa de mici cum sunt unii dintre „bobocei”, învaţă cu artista profesoară Imnul regal, şi e o încântare să îi asculţi cântându-l în cor. Câţi dintre profesorii noştri îi învaţă pe şcolari imnul cu istorie şi cu atâta afectivitate contopită în linia melodică şi vers, Imnul Regal?!  
An cu an, Maria Şalaru şi un grup de elevi este prezentă la Garden Party de la Palatul Elisabeta. Ce lujer de aur cu muguri sunt aceşti copii în mijlocul mulţimii prezente la ziua cea mare a inimii şi conştiinţei române, Ziua Regalităţii…! Ziarişti, fotografi, crainici de televiziune… îşi concentrează foarte afectiv atenţia asupra lor, dar puţini ştiu de cât de departe vin ei, aşa prichindei fiind, câte ore au călătorit cu maşina, şi câte ore mai au de călătorit înapoi, acasă… Este întrucâtva o istovire pentru copiii din inima Moldovei această excursie la Bucureşti, e greu şi pentru profesoară să îi supravegheze într-o aşa de curajoasă deplasare, dar, a veni cu toţii să aducă iubirea candidă şi speranţa unei Românii Restaurate, la Palatul Elisabeta, e o plăcere şi fericire uniformă! Sunt frumoşi ca florile zorilor pe o câmpie lăcuită de rouă, „Boboceii de la Bacău”, iar venirea lor atrage necuprinsă laudă pentru profesoara ce-i creşte spiritual, atât de frumos şi de corect, Maria Şalaru. Au a învăţa din aceasta mulţi profesori ai României, de istorie chiar! Încă atât de fragezi, aceşti mici artişti bacăuani cunosc fărâme de istorie, în măsură adecvată vârstei lor, despre monarhia şi regalitatea română, unii dintre ei detaliind şi acasă ceea ce au învăţat de la profesoara artistă, în mici diseraţii pe teme de istorie, menite prin forţa dragostei de a şti să-şi impresioneze părinţii ori fraţii mai mari…!  
Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta, Custodele Coroanei, Principele Radu, Principesa Maria ai României îi mângâie, îi îmbrăţişează, le surâde… este un schimb afectiv între iubiri pure ale mugurilor candidaţi la umanitate şi ale Familiei Regale a României, din care se iveşte o certă speranţă pentru viitorul tuturor într-o ţară mai lucidă, mai frumoasă, mai prosperă, reclădită într-o formă de guvernământ a monarhiei constituţionale.  
Cu toţii avem de luat învăţăminte de la aceşti copii de la Bacău, ce participă în fiecare an la sărbătoarea României regale. Ei străbat sute de kilometri în maşină ca să vină şi să cânte în grădina Palatului Elisabeta din Bucureşti, alături de artista profesoară Maria Şalaru, Imnul Regal…!  
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Maria Şalaru cu „Boboceii” de la Bacău înfloresc grădina Palatului Elisabeta la 10 Mai / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2328, Anul VII, 16 mai 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTOR



FLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!