CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Portret >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1753 din 19 octombrie 2015        Toate Articolele Autorului

Mărin Cornea. Trăsături ale condiţiei de biruitor
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Artistul Mărin Cornea, după realitatea nu aparenţa a tot ce a făptuit în viaţă, până azi, este unul dintre oamenii ce se întreabă şi pe sine dacă-i îndeajuns de chibzuit. Cine îl cunoaşte mai adânc în conştiinţă are ca certă impresia că da. E un om trecut prin multe în viaţă şi de aceea nu are o inimă închisă, dar are o minte adunată perfect în jurul unor idei cu perspectivă practică. Din acest punct de vedere este, cu alte cuvinte, un om harnic şi gospodar (de ce am ocoli ultimul termen doar pentru că are răsunet în vocabularul sovietic?! Omul harnic şi cu aptitudini practice nu depinde de ideologie şi naţionalitate). Artist, nu încape nicio îndoială, din fibră, maestrul Mărin Cornea (e fiul rapsodului Florea Cornea, iar în familia sa muzica e patroană, prezentă şi necesară ca fundaţie a casei) este în acelaşi timp om de treabă, iar toate lucrurile pe care le face sunt de asemenea trăinicie şi folos, încât nu pot deveni desfăcute. 
  
A cântat de când s-a văzut copilandru, voios, cu sprinteneala vârstei fără vină, fără graniţe ale risipirii energiei, fără lacăte la uşile inimii, pe uliţele satului Băcălești, județul Teleorman, în care a văzut lumina zilei, la 12 februarie 1947. Ca şi în îndemânarea pentru treburile practice, în care se dovedeşte neîntrecut, cântecul e în el însuşi, în focul spiritului, nimic nu e luat din altă parte. Nu se poate să-l asculţi pe Mărin Cornea şi să nu-l recunoşti, ori să crezi că e glasul altcuiva. Deopotrivă, la artistul Mărin Cornea e imposibil a nu-i fi recunoscută omenia! 
  
Cântecul e o viaţă în sine. E încă o viaţă pe care unii dintre oameni şi-o trăiesc maxim iar alţii şi-o irosesc. Din această perspectivă de adevăruri a trăit până azi, trăieşte şi va trăi de două ori, Marin Cornea: o dată din viaţa anilor săi, a doua oară din suplimentarea cu febrile clipe cât anii de intense, acordate de muzică. De aceea, nu are cum să se atingă de maestru niciuna dintre suferinţele cauzate de etate, boală, dezolare etc., pentru că toate pierd lupta la piept cu forţa şi vivacitatea a două vieţi! 
  
Începând la o fragedă vârstă a fructifica talentul muzical, urmează cursurile Școlii de Muzică din Brașov, pentru ca la douăzeci şi doi de ani să debuteze ca solist vocal la Ansamblul „Alunelul” din Alexandria. Între 1970 și 1990 activează la diferite ansambluri muzicale din România: „Brâulețul” din Constanța (1970-1972), „Rapsodia Română” (1972-1979), Filarmonica de Stat din Ploiești (1979-1985), „Alunelul” din Alexandria (1969-1970, 1985-1990), Fundația Cultural - Artistică „Mărin Cornea”, înfiinţată şi condusă de maestru. 
  
În 2000 debutează în media cu producția tv dedicată folclorului românesc, „La Hanu’ lui Nea Mărin”, difuzată pe posturile de televiziune OTV și DDTV, în perioada 2000-2007, și numărând aproape 1600 de ediții, pentru ca în anul 2009 să deschidă televiziunea online „Cornea TV”, drept o continuatoare a producţiei „La Hanu’ lui Nea Mărin”. Odată cu integrarea sa în arealul vast şi solicitant al televiziunii, maestrul Marin Cornea îşi asumă responsabilitatea promovării valorilor autentice ale folclorului românesc. Nu e una facilă, iar talentatul interpret de muzică folclorică românească şi-a dat proba prin pricepere, pasiune, seriozitate, muncă şi a confirmat. Nu îi sunt nemenţionabile nici preocupările, cu realizări strălucite, în domeniul tratamentelor naturiste contra unor afecţiuni ale sănătăţii dintre cele mai diverse şi severe. 
  
Tot ce a realizat până azi şi realizează cu inepuizabilă perseverenţă maestrul Mărin Cornea conturează trei coordonate ale valenţelor sale: talent, muncă, statornicie. Suficiente şi convingătoare trăsături ale condiţiei de biruitor în viaţă! 
  
„Îl apreciez pe artistul Mărin Cornea”, mărturiseşte maestrul Benone Sinulescu. „Are un glas cald, mult bun simţ, a făcut paşi frumoşi în carieră, a realizat multe lucruri notabile, a adus cântece noi de la el de acasă, n-a venit cu piese prefabricate, nevaloroase, care nu dor că nu rămân, dar chiar şi pentru atât timp cât se pot strecura prin vreun culoar nepăzi al folclorului românesc autentic, infectează, strică, fac mult rău. Eu l-am apreciat pe Mărin Cornea de când l-am întâlnit. Aceasta se întâmpla demult, la un concurs în care el era concurrent, iar eu făceam parte din juriu. M-a impresionat încă de atunci, când, de altfel a şi câştigat concursul, iar în scurt timp mi-a dovedit, şi nu doar mie, că este un cântăreţ de muzică folclorică românească autentică.” 
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)/foto: Mărin Cornea, Mitriţă Creţu, Gheorghe Gheorghe 
  
Referinţă Bibliografică:
Mărin Cornea. Trăsături ale condiţiei de biruitor / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1753, Anul V, 19 octombrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!