CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Interviuri >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1544 din 24 martie 2015        Toate Articolele Autorului

Oana Pellea. Conversaţii fără sentimentul de distanţă
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Imperioasa expresie a fermităţii la întâlnirea cu o personalitate, spre zidirea unei formule de interviu pe coordonatele jurnalismului echilibrat se balansează de la rigoare spre polul afectului, când este vorba ca intervievatul să fie admirabila actriţă Oana Pellea. De ce cuvinte neieşite din dialectica internă a tipului bătut în cuie la interviu se poate uza, dacă cele elaborate de conştiinţă semnifică emoţia şi implicitul ei, admiraţia imposibil a fi discretă în chip neprefăcut?! Reacţia imediată la întâlnirea cu artista Oana Pellea e de nobil resort: o cădere de o secundă peste oglinda privirii a luminozităţii răzbătute fulger de la inimă. Apoi, cuvintele de rostit vin întocmai de acolo de unde vine lumina, de pe pergamentul inimii!  
Înfăţişarea actriţei Oana Pellea e propulsivă de superbitate feminină. E gingaşă, aproape firavă, fără nicio mişcare bruscă, nici măcar a pleoapelor ce lunecă lin, nu cad peste ochii blânzi şi plini de bunătate. Nu rămâne în staticitate, arogantă, ci exprimă printr-o gestică elegantă, amabilitatea, primirea omenoasă, generozitatea, dacă te afli în vizită la ea. Aduce un aport foarte pozitiv la legarea discuţiei, invalidând repede sentimentul de distanţă.  
 
Tot ceea ce se observă la dumneavoastră urcă din testamentul sufletesc al neuitatului Amza Pellea, fără îndoială! Porneşte ca sevele de la rădăcină la trunchi. Este copilăria o revărsare de energii pe care s-a cristalizat formatul dumneavoastră spiritual? Cum v-a fost copilăria şi unde s-a petrecut?  
 
Copilăria este contul meu de fericire deplină. Am fost un copil fericit, iubit, ocrotit. Am petrecut-o când la Bucureşti, când cu bunicii din partea mamei, la Craiova.  
 
Legătura reală sau de conştiinţă cu localitatea natală, casa părintească, părinţii, prietenii din copilărie este sau nu este un idealism utopic, din perspective percepţiei dumneavoastră? Păstraţi această legătură?  
 
Nu. Nici vorba de idealism utopic. Sunt un om norocos…. eu chiar am avut o copilărie perfectă. Cu cei mai buni părinţi din lume, cei mai fantastici bunici. Cu o casă plină de hohote de râs, cu prieteni mulţi… O copilărie plină de iubire.  
 
La ce proporţie se încadrează educaţia dumneavoastră şcolară în făurirea drumului vieţii şi profesiei, pe trepte şi durate? Unde aţi urmat clasele primare, ce amintiri sunt rămase şi azi treze din anii petrecuţi în băncile unor şcoli din care s-au pornit aspiraţiile dumneavoastră mai clarificate, spre viitor?  
 
Clasele primare le-am făcut la Şcoala nr 118 din curtea catedralei Sf. Iosif, liceul început la Dimitrie Cantemir (un an) şi continuat la Zoie Kosmodemianskaia (fosta şcoală de fete); clădirea liceului este lipită de clădirea teatrului Bulandra, Grădina Icoanei. În pauze fugeam la Bulandra şi acolo mă uita bunul Dumnezeu, ori la repetiţii, ori la spectacole… Într un fel, datorită dirigintei mele, doamna Anca Marcuţiu, (profesoară de franceză) am urmat cariera de actor. O piesă de liceu, în franceză, Molier, „Bolnavul închipuit”, două minute pe scenă, şi..gata… m am îmbolnăvit pe viaţă de iubirea acestei profesiuni. Pe urmă a urmat facultatea de teatru şi film unde am avut privilegiul să o am profesoară pe dna Sanda Manu. În legatură cu fiecare etapă parcursă am amintiri superbe.  
 
Cel mai eficace luptător e acela care are dibăcia de a se feri de priza adversarului. Or, în actorie, există aşa ceva? S-a coagulat în vreun fel o anume rivalitate între dumneavoastră şi colegi, vreodată?  
 
Din punctul meu de vedere raspunsul este absolut nu. Consider că nu există competiţie în artă. Unica competiţie reală pe care o poate avea un artist este cu propriile limite.  
 
Anii de după absolvirea institutului sunt rodnici. Astăzi, numele Oana Pellea este scris în distribuţia numeroaselor filme şi piese de teatru. Artista Oana Pellea este plasată în rândurile personalităţilor române care şi-au fructificat înzestrările, trudele, concepţiile pe o seamă importantă de alte activităţi culturale sau civice, în afara scenei şi platourilor. Care sunt ele?  
 
Activităţiile sunt multe… mă implic atât cât îmi permite timpul în acţiuni de voluntariat, în sprijinirea mai multor asociaţii ce ajută copiii şi bătrânii bolnavi sau în nevoie. Sprijin asociaţii al căror scop este de a proteja animalele, fauna şi flora. Sprijin tinerele talente… încerc să-mi aduc mica mea contribuţie… Celebritatea este folositoare doar dacă ajută să poţi face bine în jur, altfel… nu foloseşte decât la mângâierea propriului orgoliu… adică la nimic! Am acceptat să fiu ambasadoarea - filiala România - a fundaţiei internaţionale Make a wish. O fundaţie ce se ocupă cu materializarea viselor. Copii cu boli grave ce au dorinţe, vise… Fundaţia se ocupă cu realizarea dorintelor… Am cunoscut oameni excepţionali ce lucrează în cadrul acestei fundaţii. Am fost onorată să accept acest „rol”. Ce poate fi mai excepţional decât a materializa un vis de copil?! Nu există împlinire şi recompensă mai mare decât zâmbetul unui copil fericit!  
 
Aţi dăruit roade artei şi culturii româneşti. Aţi şi cules?  
 
Nu ştiu exact cât şi ce am dăruit… am dăruit cinstit, din tot sufletul, cât am putut… dar ştiu cât am cules: bucurie multă şi împlinire, sens de viaţă, cunoaştere şi autocunoaştere şi multă, multă iubire. Sunt recunoscătoare profesiei şi publicului.  
 
Pleiada de actori români urcă în piramidă patrimoniul românesc. Deasupra e uriaşul arc aurit de nestinsele stele ale teatrului şi cinema-ului nostru, printre care cea veşnic lucitoare a actorului Amza Pellea, tatăl dumneavoastră, care s-a stins atât de devreme şi atât de trist pentru nerăbdătoarea la astfel de încercări, inimă a dumneavoastră. Cum aţi trăit această pierdere, dumneavoastră şi familia, cum o resimţiţi azi?  
 
Despre asta nu se poate vorbi … Nu se poate exprima în cuvinte… Iubirea mea pentru tata nu are graniţe, e peste viaţă şi moarte… Iubirea e iubire şi e pentru totdeauna.  
 
Actorii stinşi sunt medalioane de pandantivi ai catedralei teatrului şi cinema-ului. Rămân întruchipaţi în propriile roluri, dincolo de realitatea în act, dincoace de realitatea ideală a iubirii. Ei transfigurează în orice vremi, vremea şi lumea lor. Putem revedea răsfrânt chipul marelui Amza Pellea din amintirile dumneavoastră? Oglindiţi-l pe Amza Pellea în lumea sa, închipuiţi-l apoi, în lumea de azi.  
 
Nu ştiu cum ar fi fost Amza în ziua de azi… cred că la fel cum a fost în toată viaţa lui. Bun, generos, vesel, cu un suflet mare şi cald ca o pâine-n ţest, cu chef de viaţă… A fost cel mai excepţional tată şi prieten! El şi cu mama sunt dragostele vieţii mele. Am fost privilegiată să îi am părinţi!  
 
Zugrăviţi-o pe actriţa Oana Pellea, plasată azi în actul vieţii personale, de familie şi artistice. Oglindiţi-o pe Oana Pellea, sub aceleaşi coordonate personale şi artistice, din perspectiva anilor următori, mai apropiaţi şi mai îndepărtaţi.  
 
Îmi pare rău dar nu pot face un portret al Oanei Pellea. Pentru simplu motiv că nu ştiu încă exact cine e… Oana Pellea. Ştiu doar că este un om ca toţi oamenii ce încearcă să vadă doar partea frumoasă în tot şi toate… un artist ce încearcă să cunoască şi să se cunoască şi care are bucuria de a dărui mai departe ceea ce a înţeles, simţit, iubit. Oana Pellea e un simplu om ce nu încetează clipă de clipă să fie uimit de miracolul numit: Viaţă.  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Oana Pellea. Conversaţii fără sentimentul de distanţă / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1544, Anul V, 24 martie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!