CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  
Autor: Alexandra Mihalache         Ediţia nr. 2416 din 12 august 2017        Toate Articolele Autorului

Când ne vorbeşte liniştea
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Linişte! Să ascultăm ce are de spus liniştea. Cred că merită să aibă ultimul cuvânt.  
 
Dacă s-ar întrupa liniştea, îmi imaginez că ar fi un copil în ochii căruia se oglindeşte siguranţa, libertatea şi armonia universului. Un copil care zâmbeşte cu bucurie deplină şi care-şi deschide braţele să cuprindă toate frumuseţile din lume. Un copil care aleargă fără temeri spre porţile fericirii. Să fii copil nu e niciodată târziu. Să te descalţi de griji şi nelinişti şi să dansezi pe muzica regăsirii este o stare tulburător de frumoasă.  
 
Care sunt factorii care ne perturbă liniştea interioară? Cine sau ce o depărtează de noi? Cred că în primul rând noi înşine suntem cei care o alungă atunci când ne construim propriile nelinişti în care ne cuibărim. Sunt întru totul de acord cu afirmaţia lui Schopenhauer: Rareori ne gândim la ceea ce avem, dar mereu la ceea ce ne lipseşte. Gândurile noastre sunt cele care construiesc linişti sau nelinişti prin maniera în care privim o situaţie. E vorba de a vedea lipsurile sau ceea ce există. Uneori din cauză că rămânem focusaţi asupra golului, uităm de ceea ce există cu adevărat. E drept că viaţa e un drum spre împlinire şi căutăm mereu să ne umplem golurile fie ele sufleteşti, fie de altă natură, însă câteodată ne creăm nelinişti din inconştienţă. Cred că e necesar să căutăm frumosul care deja există şi să-l lăsăm să ne mângâie golurile interioare. Liniştea nu înseamnă absenţa grijilor, ci aşezarea lor în sertarul potrivit astfel încât să ne păstrăm stabilitatea lăuntrică.  
 
Cea mai tristă despărţire este de cea de propria persoană. Atunci se perturbă mediul tău interior declanşând un zbucium lăuntric. Nu mai ştii cine eşti şi care îţi este rostul. Te condamni la debusolare. Şi te poţi vindeca doar prin descătuşare, anume regăsindu-te pe tine însuţi. O raţiune împăcată semnifică împăcarea cu tine. Un suflet împăcat semnifică şi împăcarea cu ceilalţi. Şi raţiunea şi sufletul îşi găsesc liniştea atunci când te regăseşti pe tine însuţi şi realizezi ce piesă reprezinţi în acest univers.  
 
Un alt factor care poate alunga liniştea este nesiguranţa. Aceasta vine din trecut prin amintiri, în prezent se manifestă prin griji, iar lipsa de speranţă se concentrează pe viitor. Nesiguranţa poate dezechilibra omul întrucât lucrează cu stări care izgonesc liniştea. Anumite amintiri ne pot tulbura interiorul, la fel şi grija şi lipsa de speranţă. Dezamăgirile din trecut pot instala teama în noi, iar lipsa de speranţă deja sugrumă încrederea. Dar ce înseamnă siguranţă şi cine o deţine? Certitudinea există doar în ştiinţele exacte şi în ceruri, noi cred că ne îngrijorăm pentru aspecte care e firesc să nu îmbrace haina siguranţei. Desigur că nimic nu e sigur dacă vorbim de lumea exterioară. Dar dacă vorbim de iubire şi credinţă, ele sunt siguranţa lumii interioare prin care putem respira linişte.  
 
Din cauza goanei după bani şi putere, lumea îşi pierde echilibrul şi pacea. Când ne războim pentru lucruri fără însemnătate, atunci vătămăm acest univers şi îi tulburăm pacea. Jimi Hendrix sublinia frumos condiţia păcii în univers: Când puterea dragostei va copleşi dragostea de putere atunci lumea va cunoaşte pacea. Dacă în loc de violenţă şi mânie am răspunde cu înţelegere şi iubire, atunci am semna pentru pace. Pacea este singura muzică în care se poate odihni universul. Dacă înlăuntrul fiecăruia dintre noi ar cânta pacea, atunci ea s-ar transforma într-un cântec al armoniilor universale. Pace în lume înseamnă armonie, dar această armonie presupune întâi de toate pace interioară. Liniştea este cea mai înaltă formă de pace interioară şi conditia dintâi care încheagă pacea exterioară, la fel şi iubirea.  
 
Tulburările interioare sunt determinate de anumite stări care îngenunchiază liniştea, iar acestea sunt: violenţa, mânia, invidia şi orgoliul nemăsurat. Violenţa este o armă care vatămă atât liniştea interioară, cât şi cea exterioară, anume pacea din univers. Mânia alungă şi ea sentimentul de linişte, la fel ca invidia care înseamnă un război interior fără sens. Când nu ierţi, adăposteşti resentimente înlăuntrul tău şi acestea sunt tocmai cele care îţi vatămă liniştea. Cei care sunt eliberaţi de resentimente îşi află cu siguranţă pacea, afirma Buddha. Deci iertarea este calea de a elibera aceste resentimente şi doar prin ea sufletul poate cunoaşte liniştea.  
 
Semnificaţiile liniştii sunt: armonia, echilibrul interior, iertarea, purificarea, regăsirea şi redefinirea. Factorii care determină liniştea sunt: siguranţa prin încredere şi credinţă, iubirea, sănătatea, libertatea, dreptatea, meditaţia. Dacă nu apelăm la aceşti factori pentru a ne salva liniştea, atunci este aproape imposibil să o mai atingem.  
 
Cea dintâi condiţie a fericirii este liniştea sufletului, afirma Nicolae Iorga. Într-adevăr, starea de fericire este condiţionată de liniştea sufletului, iar starea de tristeţe înseamnă prezenţa unor nelinişti care îngrădesc armonia interioară. Frumoasă şi simbolică este şi definiţia lui Nicolae Steindhert care consideră liniştea şi pacea bunuri supreme. Trebuie să ne îngrijim în mod special de aceste bunuri dacă dorim să menţinem echilibrul universal.  
 
Un alt factor care consolidează liniştea sufletului cred că este iubirea. Asta pentru că liniştea nu o găseşti în singurătate, ea are ochii şi braţele celui iubit. În absenţa iubirii, universul nostru interior îşi pierde echilibrul. De aceea, singurătatea poate conduce la nelinişti şi zbuciumări lăuntrice. Ileana Vulpescu zugrăvea una din esenţele realităţii în afirmaţia: O oază de linişte este cred cea mai înţeleaptă dorinţă a omului pentru viaţa lui. Cât de important este să trăieşti măcar în casa ta într-o atmosferă de armonie sufletească! Cred cu tărie în aceste vorbe înţelepte întrucât într-o relaţie este primordial să se instaleze acest factor numit linişte. Poate că la exterior nu se poate instala prea uşor liniştea, însă măcar în intimitatea sa omul simte nevoia să atingă această stare.  
 
Totuşi, nu cred în starea permanentă de linişte. Ea rămâne doar la stadiul de ideal fiindcă suntem oameni şi în acest univers ne putem confrunta şi cu alţi factori care ne vatămă liniştea şi care nu depind de voinţa noastră. Însă e important să ne concentrăm asupra a ceea ce ne poate linişti măcar temporar. E important să ne regăsim şi să ne menţinem echilibrul interior prin diferite căi. E drept că necazurile care se abat asupra noastră ne pot tulbura serios şi găsirea liniştii poate fi una dintre cele mai dificile situaţii. Însă îmi amintesc o povestioară interesantă. Un om a fost întrebat de vecini cum reuşeşte să îşi păstreze liniştea, iar răspunsul lui a fost memorabil. În fiecare dimineaţă când se trezeşte priveşte cerul şi ochii celor dragi. Atâta timp cât poate regăsi strălucirea acestora, poate simţi bucuria vieţii. De acolo cred că se revarsă liniştea supremă.  
 
Arta este una din cele mai frumoase căi prin care ne putem vindeca neliniştile. Ea semnifică atât armonie cât şi purificare. Aşadar, poate fi definită ca armonia universală care purifică sufletul. Adâncirea în artă se face prin meditaţie. Liniştea o poţi găsi în toate formele pe care le are arta: muzică, poezie, pictură, sculptură, film, etc. De câte ori muzica nu ne-a adus relaxare creând frumoase clipe de armonie sufletului? E vorba de acele melodii prin care îţi recapeţi energia pozitivă şi bunadispoziţie. La fel este şi în cazul literaturii. Poezia te poate vindeca de nelinişti purificându-te. Un tablou îţi mai poate mângâia sufletul ori un film deosebit. Trebuie doar să te adânceşti în profunzimea artei şi să simţi frumuseţile pe care ea le eliberează.  
 
Dacă vrei să duci o viaţă liniştită, ancorează-te de un scop şi nu de oameni sau obiecte, spunea Einstein şi sustin afirmaţia sa. Cei care te înconjoară pot periclita liniştea ta interioară prin diferite căi şi acestea presupun, evident, un comportament neadecvat şi lipsa educatiei sau a caracterului. Însă atunci când te încrezi într-un ideal sau dai scopuri vieţii tale, altfel eşti motivat de a-ţi îngriji şi păstra liniştea interioară pentru a-ţi atinge idealul.  
 
Război există doar în mintea şi sufletul nostru. Restul sunt confruntări. Şi dacă din aceste confruntări lipseşte violenţa, atunci se poate instala pacea. Dacă ne vom hrăni cu linişte vom contribui la armonia universală. Dacă vom sădi mânie şi violenţă vom contribui la instabilitatea universală.  
 
Adevărata pace este precum un muzeu în care ne odihnim privirile liniştindu-ne simţurile. Încrederea şi pacea sunt două valori în raport de interdependenţă. Dacă în suflet porţi încredere, raţiunea îşi găseşte pacea. Dacă sufletul este împăcat, gândurile noastre capătă încredere.  
 
Echilibrul universal este semnat de pace. Echilibrul nostru interior este semnat de linişte. Suntem frânturi din cartea universală care determină un deznodământ al piesei în care purtăm nişte roluri. Dacă învăţăm să ascultăm liniştea şi să trăim prin ea, putem readuce echilibrul acestei lumi. Nu există o cale către pace. Pacea e calea, afirma memorabil Gandhi.  
 
Templul liniştii poate fi zguduit de actele sau stările noastre negative. De aceea, trebuie să avem mare grijă de cuvântul nostru care va da naştere unor fapte. Vă sfătuiesc să luaţi aminte la sfatul lui Charles Bukowski: Niciodată să nu distrugi cu cuvintele ceea ce ai creat cu liniştea.  
 
Referinţă Bibliografică:
Când ne vorbeşte liniştea / Alexandra Mihalache : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2416, Anul VII, 12 august 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Alexandra Mihalache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Alexandra Mihalache
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!