CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

TOP AUDIENȚĂ
PROZĂ

TOP AUDIENȚĂ
SĂPTĂMÂNALĂ
PROZĂ


Acasa > Impact > Relatare >  Jurnal de duminică
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Tata ne-a părăsit, dar viitorul sună bine. Da, atât timp cât reuşim să prindem ideea din fiecare eveniment petrecut în viaţa noastră şi să învăţăm, viitorul are o şansă în plus de a străluci mai intens, mai frumos, mai cu patos, mai… 
  
Eram şi noi o familie, una foarte frumoasă, cel puţin aşa credeau ceilalţi. Trăiam în burg, eram mereu veseli şi fericiţi. Divorţul părinţilor i-a şocat pe toţi din jur. A venit fulgerător şi a trecut la fel de repede. Rămasă singură, cu doi copii, mama făcea adevărate sacrificii ca să ne poată oferi strictul necesar. Tata, se pare că uitase mult prea repede de noi. Dar nu mă voi opri la acest aspect, trist şi revoltător, ci voi merge la partea interesantă a acestei poveşti. De ziua lui Cristi, singurul bărbat rămas în casă şi… cel mai mic, mama se gândi să îi ia haine noi. Zis şi făcut, îşi luă băieţelul, de numai patru anişori, de mână, şi, făcându-mi semn să vin şi eu, ne-am dus până în piaţă, unde erau hainele la preţ mai pe buzunarul ei. Îi găsi un costumaş de mai mare dragul şi, atât de mult îi plăcu lui Cristi, că ceru să rămână îmbrăcat cu el. Ce mai putea zice mama, bucuroasă de ochii veseli ai copilului, plăti hainele şi pornirăm toţi spre casă. Era o zi însorită de duminică. Oamenii treceau în fugă pe lângă noi, unii mai grăbiţi, alţii la pas mai domol. Fiecare avea povestea lui, noi o aveam pe a noastră. Şi, cum mergeam noi pe drum, Cristi fluturându-şi haina şi aruncându-şi picioarele în părţi, mama îngândurată şi eu melancolică, în faţa noastră apăru… tata… 
  
- Bună dimineaţa! salută el instinctiv. 
  
- Bună, Alexei! se auzi vocea mamei. 
  
Tata ducea în mâini o plasă cu banane. Cristi începu să o privească, mai cu subînţeles, deja saliva… 
  
- Mă grăbesc, zise tata. Maşenca mă aşteaptă, adaugă el, arătând spre plasă. 
  
Tata îşi făcu loc printre noi şi, dus a fost. Cristi rămase cu ochii în soare, îi şopti mamei că voia şi el o banană, doar că mama, nu mai avea din ce să îi ia. Dăduse toţi banii pe costumul abia cumpărat şi mai avea atâtea de rezolvat… Merseră spre casă ca doi singuratici, trişti. Eram şi eu pe lângă ei, neştiind ce să fac. Ii priveam si nu stiam cine e mai dezamăgit, mama sau frăţiorul?! Am început să îl felicit pe Cristi pentru noul costumaş. Aşa am ajuns repede acasă şi mama scoase tortul din frigider. În câteva minute, băiatul uită de “isprava” cu bananele. Fericită de fericirea copiilor, mama ieşi în târg să îşi rezolve şi celelalte trebuincioase, iar eu m-am luat la vorbă cu o colegă de clasă, care tocmai venise din tabără. Tot stând noi la taclale, ca între fete, nu am observat că a dispărut Cristi. Doar o bătaie puternică în uşă ne trezi la realitate. Era Tania, colega mea de bancă. Respira greu, de parcă ar fi venit de la ora de educaţie fizică. Roşie în obraji şi cu ochii cât cepele, începu să gesticuleze sălbatic. 
  
- Olga, Olga! Nu o să-ţi vină să crezi ce s-a întâmplat! 
  
Am privit-o îngrozită, dar nu am reuşit să întreb nimic pentru că Tania oricum abia aştepta să îmi dea vestea. 
  
- Cristi…. Cristi e în faţa bisericii, chiar lângă gard… Stă cu mâna întinsă şi… 
  
Nu am mai aşteptat finalul, am deschis larg uşa şi mi-am proptit privirea fix în poarta bisericii de vis-a-vis. Îmbrăcat la patru ace, cu noul costum, fratele meu stătea printre cerşetorii zdrenţuiţi, cu măna întinsă. Nu părea să fi strâns mare lucru. Privea uşor într-o parte, de parcă i-ar fi fost jenă. În câteva secunde, am fost lângă şi, aruncându-i cei doi bănuţi pe care tocmai ce îi primise, l-am smotocit puternic. 
  
- Ce faci, măi? Ne faci de râs ziua în amiaza mare?! 
  
Cristi mă privi cu tristete, scoase câţiva bănuţi din buzunar şi întrebă: 
  
- Ne ajung de banane? Am căscat ochii, m-am domolit şi, luându-l de mână, pornirăm amândoi către magazinul de lângă.... Pe la amiază, când mama veni acasă, mare îi fu mirarea când văzu pe masa bananele. Cristi se juca liniştit în colţul lui, cu maşinutele preferate. Eu îmi făceam temele. Află de boroboaţa lui Cristi, puţin întristată, se înveseli în cele din urmă. În timp, povestea ajunse la neamuri, apoi la vecini şi cunoştinte, şi aşa aflase toată lumea cum a făcut rost Cristi de banane. 
  
Tati, tati, unde eşti?!... Te vrem înapoi!... 
  
Duminica, 21 septembre, 2014 
  
Referinţă Bibliografică:
Jurnal de duminică / Aga Lucia Selenity : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1507, Anul V, 15 februarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Aga Lucia Selenity : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aga Lucia Selenity
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

VALIDARE ACCES CONFORM GDPR

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

TOP AUDIENȚĂ
POEZIE

TOP AUDIENȚĂ
SĂPTĂMÂNALĂ
POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!