CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Portret >  

 Învăţătorul Alexandru MOISI, autorul Monografiei Clisurii
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Învăţătorul Alexandru MOISI, autorul Monografiei Clisurii  

 

Voi începe prezentarea personalităţilor din Clisura Dunării, cu învăţătorul Alexandru MOISI din Moldova Nouă. Oare ce a făcut acest om pentru această zonă?  

Fiind învăţător desigur că prin băncile şcolii unde şi-a profesat meseria de plămăditor de suflete şi conştiinţe, a plantat multă sete de cunoaştere. El însuşi fiind însetat de a aduna multe, dar şi prin acel simţ civic de lăsa şi urmaşilor câte ceva.  

Iată ce spunea el însuşi; ,,Îmi ţin de datorie să scriu pe scurt monografia Clisurii şi comunei Coronini, dând prilejul altora mai harnici decât mine care în viitor să se folosească de datele citite şi auzite din bătrânii de demult răposaţi, mustrându-mă conştiinţa că dacă nu o fac, zădărnicesc cu desăvârşire cunoasterea monografiei Clisurii şi a comunei mele natale pentru totdeauna,Coronini. O mai fac pentru a îndemna şi pe alţi intelectuali de a scrie monografii ale comunelor din Clisura, neavând niciuna măcar o monografie scrisă.” Încheiat citatul.  

Monografia Clisurei, scrisă şi tipărită de Alexandru MOISI, din care am citat acest minim fragment a fost tipărită în mai multe ediţii; 1934, 1938 şi 1940 la Oraviţa. Citind această monografie am dedus că Alexandru Moisi este originar din comuna Coronini, şi cu toate că a funcţionat precum se autodefineşte, învăţător-director în Moldova Nouă, nu şi-a uitat originea de a spune lumii că s-a născut în Coronini, un sat destul de neimportant prin acele vremi. Ce aflăm totuşi din susamintita monografie?  

Se face o incursiune în istoria locurilor de unde aflăm denumiri care s-au păstrat până în zilele noastre; stânca Babacaia cu o interesantă legendă, Cralievăţ – ce înseamnă Culcuşul Regal, cât şi alte nume de văi şi dealuri. Se încearcă scoaterea în evidenţă a celor care au cercetat cu pasiune aceste locuri chiar şi din puncte de vedere geologic. Se vorbeşte despre oameni şi obiceiuri, meseriile sau ocupaţiile acestora. Sunt foarte multe de spus despre acest truditor din acele vremuri. Mă voi strădui ca în viitor să vă prezint câte un fragment din această interesantă scriere. Pentru a se păstra memoria acestui important autor o stradă din Moldova Nouă se numeşte Alexandru MOISI, mi se pare foarte puţin! Lucrarea Monografia Clisurii ar trebui retipărită şi completată de istoricii locului, cât şi de alţi istorici ai Banatului. Alexandru MOISI a fost ignorat si de autorii Dictionarului scriitorilor din Caraş-Severin, ediţia 1998 apărut la fosta editură Timpul din Reşiţa. Consider că s-a greşit enorm prin această eliminare voită sau nu. În acelaşi timp autori mai puţin cunoscuţi sunt nominalizaţi.  

***  

Articol publicat Săptămânalul Clisurii  

Referinţă Bibliografică:
Învăţătorul Alexandru MOISI, autorul Monografiei Clisurii / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 672, Anul II, 02 noiembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!