CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Impresii >  

Vrei o acadea?
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Când am venit azi de la şcoală, mi-am deschis, ca de obicei, mailul, ca să văd cine mi-a mai scris. Fiecare rând mă bucură, căci e un gând de la cineva care şi-a făcut timp...pentru mine, căci nu e alt dar mai scump pe lume decât timpul pe care ni-l acordăm, sincer, unii altora. 
  
Printre alte mesaje, mi-a fost direcţionat un articol despre 1 Iunie, Ziua Copilului! Am zâmbit. Da, am fost şi eu, copil! 
  
Fetiţa fotografiată acolo, avea, în album, o poză făcută în Arizona (peisaj inconfundabil!). 
  
“În Arizona m-am născut, 
  
Pe şaua unui cal, 
  
Din braţe mama m-a pierdut, 
  
Când se ducea la bal. 
  
O, Suzana, nu plânge,  
  
Că nu-s mort, 
  
Şi, poate, într-o bună zi, 
  
La tine-o să mă-ntorc...” 
  
Vă amintiţi acest joc al copilăriei noastre? Eu, da. Mă amuza foarte mult şi mă gândeam dacă părinţii fetiţei îl ştiu. Hei, ce m-aş mai juca şi acum! 
  
Arizona...pustiu şi cactuşi. Noi ne făceam pălării de brusture, fuste din ferigi, inele şi lanţuri din cozi de păpădie, tocuri (şi sâni) din mere verzi, portofele doldora din frunze de salcâm. 
  
Pe vemea aceea, când Nadia Comăneci lua nota 10, în curtea şcolii (la mine, la ţară) exista un traseu complex de obstacole, pentru orele de sport, dar şi o bârnă. Mă uit în oglindă şi râd cu lacrimi. Pe-atunci, făceam podul din picioare pe bârnă...acum, cardiologul mă roagă să merg măcar o jumătate de oră pe zi...pe jos, de plimbare, pentru gimnastica inimii. 
  
Acolo, în părculeţul cu obstacole, am petrecut primul 1 Iunie, mai deosebit. 
  
Terminam clasa a IV-a şi domnul învăţător ne-a organizat diverse concursuri: alergare în saci, alergare cu alt coleg, legaţi la picior, mers cu lingura-n gură şi în lingură un ou crud, mers, legat la ochi, cu mâinile-ntinse înainte, spre o sfoară orizontală, aflată la nivelul umărului, pe care erau legaţi săculeţi cu diverse surprize (plăcute sau de speriat)etc. Nu-mi mai aduc aminte altele, dar ştiu că am jucat şi fotbal: echipa fetelor, cu echipa băieţilor. Ne-am distrat, ca niciodată! Fiecare a primit câte un mic dar, dulciuri, în general. 
  
În gimnaziu, număram, de dimineaţă, vreo două ore la bomboane, pentru fiecare clasă (eram fiica preşedintelui de părinţi pe şcoală şi era ziua când mă mândream cu asta...deşi tata habar n-avea; mama alegea în fiecare an bomboanele...ce era mai la modă atunci). 
  
La liceu, diriginta ne ducea în Parcul Copiilor. Deşi eram adolescenţi, ne împingeam cu picii la huţuluşe, leagăne...Beam citro şi mâncam o savarină. 
  
Pe vremea studenţiei, lucram ca învăţătoare. Era ziua când făceam serbare sau bal mascat. Urma apoi reuniune...cu sandviciuri şi prăjituri, cu poze şi flori. 
  
De când sunt la Loga, mai în fiecare an se petrec evenimente caritabile: spectacole de sponsorizare a celor defavorizaţi, vizite la casele de copii etc. În aceeaşi tradiţie, elevele mele, mâine, fac o petrecere-surpriză pentru cei de la orfelinatul pe care “l-au adoptat”.  
  
Am stat tristă o vreme, azi, la cafea. 
  
Nu mai sunt copil. Nu mai am părinţi. E aşa de trist să fii adult! 
  
Hello, lady! Care-i viaţa ta? mă întrebă, la telefon, un fost elev, din primii mei ani de învăţământ, de pe vremea când Loga avea şi seral. Mamă, ce clase am prins! Toţi erau: şefi de sală, pe la marile restaurante din oraş, şefi de magazine, doamne de pe la primării...care n-aveau studii, dar aveau funcţii bune.  
  
Am ceva pentru “copiii tăi”! Trec să-ţi aduc! 
  
Când am deschis: acelaşi chip zâmbitor, pe care nu-l uitasem, cu câteva riduri doar, de expresie, mai accentuate...bine grizonat şi cu o uşoară burtică, de trai bun. 
  
Măi, fiţoşii ăia ai tăi au de toate, dar tot copii sunt! Ţi-am adus nişte acadele, că ştiu că-s preferatele tale! Uite ce frumos sunt colorate! zise şi deschise o cutie ca să le văd. 
  
Mai ai video ăla vechi?  
  
Da, de ce? 
  
Pentru cadoul tău! Colecţia, de la “Adevărul”, cu toate filmele Tom & Jerry, ca să le vezi “ ca pe vremea noastră“! Nu pot să stau mult, dar un film tot nu mă rabdă inima să nu văd. 
  
Pun prima casetă. Nu văd nimic...de lacrimi. 
  
Doamne, iartă-mă, pentru că m-am considerat singură, fără părinţi, un om care şi-a pierdut copilăria. Cât Tu mă vei veghea, voi fi mereu copilul Tău! Ce alt dar mai frumos mi-ai fi putut face decât cel al copilăriei veşnice? 
  
Vrei o acadea? 
  
Timişoara, 31.05.2011 Corina-Lucia Costea 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Vrei o acadea? / Corina Lucia Costea : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 151, Anul I, 31 mai 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Corina Lucia Costea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corina Lucia Costea
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!