CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Accente >  

Sincope
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Sincope 
  
Admir echilibrul femeii, stăpânirea de sine, ea poate fi un Aisberg care loveşte Titanicul. Dar Titanicul nu se scufundă, scrie poeme despre iepurii din Cişmigiu. Aş vrea să am un laser special cu analizor, să văd mecanismul chimic din capul unui om care urăşte. Mie îmi lipsesc ceva substanţe. Şi viciul este o formă de viaţă, chiar înfloritoare. Unii trăiesc din automatisme, alţii în haos. Dar automatismele sunt sterile, iar din Haos s-a născut Lumea. Viaţa publică te perverteşte, te converteşte, te corupe şi chiar te ucide. Viaţa nu-i o poezie, de nu e cineva ca să o scrie. Galilei – un mare oportunist, genial.  
  
Afară se aşternuse o zăpadă proaspătă, luna strălucea ca o garoafă, singura fereastră a celulei, cu gratii, , lăsa la vedere un chip gălbejit, de vechi locatar. Pe umărul gălbejitului trona un papagal imens, roşu, acesta era poemul lui Villon. Cât de târziu o fi? Mă întreabă tâlharul. M-am ferit să-i răspund. Lucrătorii loveau cu sete cuiele spânzurătorii. Lemnul vuia vesel. E cam târziu, i-am răspuns, după un lung răgaz.  
  
Gluma proastă, zeflemeaua dor mai puţin decât râsul prostului, deşi nu ar trebui. Ferice de cei ce-şi pun de acord personalitatea din afară cu cea dinăuntru. Copilăria noastră este mai importantă decât credem, să nu râdem de copii. Când mi se spune că nu-mi cunosc locul mă simt orfan de mine însumi. Estetica este uneori o rudă perversă a eticii. Dacă nu există Diavol, ar trebui să-l inventăm. Te întristează adesea nu duşmănia cuiva,cât ignorarea, eu aş adăuga o Poruncă – Nu-ţi ignora semenul, chiar dacă nu-l iubeşti. 
  
Am pătruns într-o junglă miraculoasă, fructele împodobeau ramurile sălbatice, dar erau otrăvite, în jur zburau umbre, erau lilieci, erau oameni după moarte? Un liliac încerca să-mi scoată ochiul,altul râdea stropindu-mă cu salivă verde. Din fructe ieşeau viermi roşcaţi cu dinţi ca briciul, ce mult doream să-mi fac o grădină, un loc de casă şi de odihnă, dar jungla era de neînvins, m-am trezit, eram în altă junglă.  
  
Oamenii s-au adunat în jurul lui. Aer, aer, a ţipat cineva. O femeie şi-a pierdut sarcina, două suflete s-au ridicat la cer. Strada mirosea ca la Veneţia. Am văzut case oarbe, ziduri mute, grădini suspendate, scările din Odessa lui Eisenstein, azilul de noapte, cât costă un bilet la spectacolul – Moarte vieţii?  
  
Intră cu motocicleta în camera mea. Nu este un terorist, mai mult seamănă cu un fluture pe motocicletă. Undeva , cineva cade cu zgomot greu de ignorat. Cineva urcă scările, o fată este violată la etajul opt, a doua zi – mari titluri – Eu sărutându-mă cu poliţista de pe strada Polonă. 
  
Aş putea fi zidul cimitirului, pulberea drumului, memoria şi umilinţele adunate la un loc, dar a sosit regina licuricilor, totul s-a diluat în lumina şi pacea evlaviei laice. Oare de ce au dispărut mamuţii?  
  
Prefer un tâlhar vesel, unui moralist plicticos. Unuia care te urăşte să nu-i spui bună ziua, iar dacă ăl mai întrebi şi de sănătate, dacă îl mai şi lauzi pentru calităţile sale, ar fi în stare să te ucidă. Exagerez.  
  
Nu cred că un om care se roagă tot timpul va intra în Rai. Nu cred nici în sfinţii fără de păcate. Locul nostru este mereu în Purgatoriu. Nu zâmbiţi.  
  
BORIS MARIAN 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Sincope / Boris Mehr : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 464, Anul II, 08 aprilie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Boris Mehr : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Boris Mehr
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!