CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVÄ‚ EDIÅ¢II

TOP AUDIENȚĂ
PROZÄ‚

TOP AUDIENȚĂ
SĂPTĂMÂNALĂ
PROZÄ‚


Acasa > Impact > Istorie >  



Şcoala din Rucăr în secolul al XX-lea (XX)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
O reflecÅ£ie faţă de cele de mai sus se impune cu necesitate, din perspectiva formalismului, învederat de modelului sistemic căruia am fost nevoiÅ£i să ne aliniem ÅŸi care ne servea cu generozitate mimetismul găunos ÅŸi fatidic pentru educaÅ£ia tinerei generaÅ£ii. Procesul de pervetire a îmvăţământului cu mijloacele metodico-didactice ÅŸi curiculare a continuat într-un mod susÅ£inut ÅŸi diabolic de-a lungul celor patru decenii ÅŸi mai bine de dictatura comunistă în România. Aceste proces nociv se împarte în două perioade distincte : prima, care se întinde din 1948 ÅŸi până în 1964 ÅŸi a urmărit în principal deznaÅ£ionalizarea ÅŸi rusificarea (sovietizarea) tineretului ÅŸcolar. Odată cu aÅŸa zisă reformă a învăţământului din august 1948, toate ÅŸcolile primare de la sateÅŸi oraÅŸe s-au transformat în ÅŸcoli generale, numărătoarea claselor se făcea după sistemul sovietic, respectiv, după clasa a IV-a se continua cu a V-a, a VI-a, etc., până la a XI-a sau ceva mai târziu a XII-a. Această numărătoare a claselor, după sistemul sovietic, se menÅ£ine ÅŸi în actualul învăţământ primar din România. Åžcolile generale aveau ÅŸapte sau opt clase, începând din clasa a V-a la fiecare disciplină ar fi trebuit să predea câte un professor, dar din cauza lipsei de cadre didactice învăţătorii mai răsăriÅ£i au devenit aÅŸa ziÅŸi profesori, aceÅŸtia predând la comandă, după directivele activiÅŸtilor de partid(fireÅŸte, acolo unde disciplina ÅŸcolară o permitea: istorie, elemente de cultură civică, biologie, literatură română, etc.). ÃŽn ÅŸcoli, în ciclul al II-lea corespunzând actualului gimnaziu de azi ÅŸi în clasele următoare, manualele alternative (mai ales la istorie ÅŸi literatură română) au fost desfiinÅ£ate ÅŸi înlocuite cu manuale unice, istoria (mai puÅ£in româna) fiind toate traduceri din limba rusă ÅŸi care cuprindea pe deasupra o seamă de aberaÅ£ii. DE exemplu, legea conservării materiei n-ar fi fost desdoperită de francezul Lavoisier ci de rusul Lomonosov iar radioul n-ar fi fost opera lui Maroni, ci a rusului Popov. ÃŽn afara nenumăratelor alte aberaÅ£ii, studiul limbii ruse a devenit o disciplină obligatorie din clasa a IV-a primară până în ultima clasă de liceu (deveni între timp ÅŸcoală medie ), examenul de bacalaureat a fost înlocuit cu cel de maturitate , tot după modelul sovietic. ÃŽn toată această tochitură cu iz de stepă exotică, nu trebuie neglijat aspectul imagologic al influenţării ÅŸcolarilor prin pavoazarea claselor.  
  
Astfel, în fiecare clasă, pe peretele din dreapta se ofereau vederii aÅŸa ziÅŸii clasici ai marxism-leninismului (Marx, Engels, Lenin, Stalin). Pe cel din stânga tronau tablourile cu membrii marcanÅ£i ai P.M.R.-ului, iar în spatele catedrei, în faÅ£a clasei se lăfăia lozinca cu următorul text : Trăiască tovarăşul Stalin. Cel mai bun prieten al copiilor din lumea întreagă ( !?)... 
  
Alfabetizarea a fost una din acÅ£iunile mari, grele ÅŸi de durată pe care cadrele didactice au dus-o în perioada anilor 1948-1950. Izvorul acesteia a fost numărul mare de copii neÅŸcolarizaÅ£i în anii 1917-1945 care, se înÅ£elege, acum deveniseră maturi. 
  
Recensământele ÅŸcolare făcute în anii 1948, 1950, 1953, 1954, 1958 ÅŸi listele nominale cercetate (dosar 540 din 27 octombrie 1950), înregistrează 359 neÅŸtiutori de carte în vârstă de 13 ani până la ultimul bătrân. Dintre aceÅŸtia , 116 analfabeÅ£i în vârstă de până la 50 de ani ÅŸi peste, care lucrând în întreprindere au fost cuprinÅŸi în grupe de alfabetizare: 65 în grupa anului I ÅŸi 51 în cea a anului I. 
  
Au mai fost cuprinÅŸi în acelaÅŸi an '50, 86 de analfabeÅ£i din sat, restul din ei fiind plecaÅ£i la diferite munci care nu permiteau, pentru acel an, alfabetizarea. 
  
Repetarea recensămintelor a însemnat descoperirea altora, astfel că până în anii '60 au fost cuprinÅŸi la aceste cursuri aproape 400 neÅŸtiutori de carte în primul an ÅŸi aproape 350 în al doilea. Aceasta înseamnă că au fost învătaÅ£i carte nu numai cei cuprinÅŸi în 1950, ci ÅŸi mai ales pe cei care au ascuns acest fapt. 
  
Acest număr era echivalent cu un efectiv de elevi ai unei ÅŸcoli elementare destul de mare. 
  
Acestă acÅ£iune a fost , potrivit documentelor, încheiată în anii 1960-1961. 
  
Pentru a trata unitar această problematică, acest adevăr încă trist al luptei împotriva "întunericului ÅŸi ignoranÅ£ei"la sfârÅŸitul secolului al XX-lea, mai trebue amintită "opinteala"ÅŸi graba autorităţilor de a eradica fenomenul analfabetismului, care s-a menÅ£inut, sub o formă sau alta, mascate de "grija"pentru cuprinderea cu "orice preÅ£"în circuitul ÅŸcolar a puternicilor zilei, mai ales membrii de partid care nu ¬-ÅŸi "desăvârÅŸiseră"la timpul lor pregătirea ÅŸcolară elementară (patru clase sau gimnaziul). 
  
MulÅ£i profesori au fost nevoiÅ£i să se "alăture"acestei campanii de instrucÅ£ie-aproape obligatorie - (ÅŸi) pentru alte categorii socio-profesionale, dictată de "deficitul"de imagine al partidului în ochii străinătăţii pe această linie (vezi criticile UNESCO). Oameni însuraÅ£i dar ÅŸi mai în vârstă erau nevoiÅ£i să treacă prin "furcile caudine"a ÅŸase sau opt examene într-o săptămână (fără a fi deschis vreodată manualul) ÅŸi să se supună "rigorilor"ad-hoc dictate de o asemenea "pregătire". 
  
AÅŸa s-a ajuns la promovări formale, la situaÅ£iile groteÅŸti ÅŸi caragialeÅŸti din ultimul deceniu al dictaturii (dar ÅŸi din anii anteriori), când se promova două clase într-un an (de fapt în 10-12 zile cât dura "sesiunea de examene", ianuarie-aprilie) - fără nici un fel de legătură cu învăţătura de carte - dar cu dicteuri (a se citi recomandări, indicaÅ£ii) ÅŸi aranjamente, din care fiecare ieÅŸea cu ce reuÅŸea, putea ÅŸi era interesat. InstituÅ£ia care se compromitea era ÅŸcoala românească în general ÅŸi adesea slujbaÅŸii ei dar ÅŸi sistemul social - politic muribund, care hotăra această cădere ÅŸi surclasare a independenÅ£ei ÅŸi exigenÅ£ei dascălului. 
  
Oricum, dincolo de "umflarea"unor cifre, rămâne un adevăr incontestabil: cazna ÅŸi interesul dascălului de a lumina în juru-i înÅ£elepciunea ÅŸi adevărul, deasupra oricăror impedimente de climat. 
  
Ne facem o datorie de inimă în a-i aminti pe cei care au depus o muncă sisifică în organizarea, susÅ£inerea ÅŸi reuÅŸita in mare măsură a acestei acÅ£iuni (în prima ei fază, imediat postbelică) : directorul ÅŸcolii, prof. Ion Urdea, Maria Gh. Constantin, Gheorghe Dulamă, Maria TeuÅŸan (Doană), Aretia Răuţă, mulÅ£i dintre ei dascăli ai coautorului, etc. Pentru ultimul pătrar al secolului, toÅ£i profesorii de la specialităţile ajunse probe de examene : română, matematică, fizică ÅŸi chimie, biologie, limbi străine, istorie ÅŸi geografie ...  
  
ÃŽn registrul ÅŸcolii pentru tinerii între 16-20 de ani fără studii complete, nu figurează nici un tânăr fără patru clase elementare. Sunt doar 40 de nume care nu au clasa a V-a sau a VII-a, foarte puÅ£ini faţă de numărul mare de tineri, iar anul întreruperii cursurilor este 1966. După această dată, toate promoÅ£iile de elevi au absolvit cursurile ÅŸcolii generale în proporÅ£ie de 100%. 
  
Faţă de toate aceste realizări ÅŸcolare ÅŸi cultural-obÅŸteÅŸti, în anul 1959 Ministerul ÃŽnvăţământului ÅŸi Culturii acorda colectivului didactic al ÅŸcolii rucărene Diploma cu nr. 38 "pentru sprijinul deosebit dat de înfăptuirea procesului înstructiv-educativ ca ÅŸi în răspândirea culturii maselor săteÅŸti". 
  
O serie întreagă de distincÅ£ii, decoraÅ£ii, titluri ÅŸi gratificaÅ£ii acordate membrilor colectivului didactic din Rucăr de până la începutul anulor'70, confirmă cu claritate sârguinÅ£a ÅŸi crezul în nobila meserie a dascălului dintotdeauna 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Şcoala din Rucăr în secolul al XX-lea (XX) / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 298, Anul I, 25 octombrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae PodiÅŸor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIÅ¢IA
ZILNICÄ‚


TOP AUDIENȚĂ
POEZIE

TOP AUDIENȚĂ
SĂPTĂMÂNALĂ
POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINÄ‚
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!