CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Redactia > Autori >  


Autor: Octavian Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 2322 din 10 mai 2017        Toate Articolele Autorului

Călătorie prin Universul Contemporan
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
  
  
Nu este simplu să scrii despre tine și să întocmești o prezentare care să nu semene cu un CV bun de trimis la firme, dar impersonal în a comunica trăirile lăuntrice și motivația ascunsă a sufletului în dorința de a transmite un mesaj plin de substanță potențialilor cititori. Cu toate acestea, merită să spun câteva cuvinte despre experiența pe care am acumulat-o în ce privește scrisul, mai ales că izvorul gândurilor exprimate sub formă de articole, broșuri sau emisiuni radio / televizate este reprezentat în principal de ceea ce am cunoscut, experimentat și trăit de-a lungul vieții.  
  
Dar înainte de a expune datele sintetice ale evenimentelor relevante pentru experiența scrisului, aș dori să subliniez motivația pe care o am dincolo de cuvintele pe care le exprim prin scriere și vorbire. În primul rând, cititorul, precum și cel care vizionează programele pe care le alcătuiesc, reprezintă cel mai important personaj din viața mea atunci când încep să rostesc, să exprim, să aștern pe hârtie și să dactilografiez în calculator. Transfigurarea pe care o trăiesc îmi creează o comuniune lăuntrică ce mă determină în alegerea formei de expresie, în utilizarea sau nu a anumitor cuvinte și în accentul pe care îl pun asupra unor idei în detrimentul altora. Acest lucru îmi modelează vorbirea sufletului, fiindcă în cele din urmă, mesajul pe care doresc să îl transmit este unul pozitiv și plin de substanță, care să determine explozie și fuziune în cugetul celui care citește.  
  
M-am născut în orașul de la poalele Tâmpei, mai precis, în Brașov într-o frumoasă duminică de Florii pe data de 14 aprilie 1968 la ora 5 dimineața după o noapte teribilă pentru cea care mi-a dat viață. De aceea, poate, am iubit la început primăvara ca anotimp și dimineața ca moment al zilei. Însă am descoperit mai târziu farmecul tuturor anotimpurilor, incluzând toamna, cea opusă primăverii, și toate momentele zilei, inclusiv asfințitul, fiindcă întreaga mea ființă iubește viața, mișcarea, explozia sevei pline de substanță, în special la început de aprilie. Ofer aceste detalii fiindcă ele continuă să îmi modeleze existența și modul de exprimare chiar și în prezent, fiind asemenea unui „big-bang” în urma căruia am apărut și care prin forța sa de expansiune mă direcționează în nemărginire și etern.  
  
Am locuit în mega-cartierul muncitoresc „Steagul Roșu”, am trăit în mijlocul „clasei muncitoare” și am învățat la școli obișnuite, de cartier. Am deprins astfel de timpuriu lecția utilă a perseverenței celui care caută să studieze, să învețe și să aprofundeze. Am avut colegi, învățători și profesori de care îmi amintesc cu mult drag și de la care am învățat lecții de viață ce m-au ajutat ulterior. Percepând cunoașterea la nivel universal, în decursul timpului am extins studiul materiilor de învățământ cu ceea ce lecturam în particular. Și astfel, de la început m-au atras „cartea” și scrisul. În prima îmi găseam inspirația și în al doilea exploram profund realitatea lumii.  
  
De când eram mic aveam obiceiul de a vorbi cu obiectele din jur, deoarece îmi închipuiam că ele au un suflet ce nu trebuie rănit și nici distrus. Cu siguranță că în altă cultură aș fi devenit un „animist” convins. Dar această dorință de a dialoga cu universul m-a condus către scris. Colindam librăriile de cartier și cele din centrul Brașovului pentru a-mi cumpăra cărți ce depășeau condiția mea de elev de gimnaziu, pe care le studiam ulterior cu toată atenția. Așa s-a născut în mine pasiunea pentru istorie, geografie și știință. Cu o bucurie negrăită, lecturam din monografii scrise de Nicolae Iorga, Alexandru Xenopol și Andrei Oțetea. Bineînțeles, nu înțelegeam totul, dar puterea copilăriei nu constă în a pricepe pe deplin, ci în principal în a memora pentru mai târziu. Și astfel, mi-am format treptat un bagaj de cunoștințe ce aveau să îmi folosească mai târziu.  
  
Scriam despre evenimentele pe care le trăiam, la început sub forma unor fragmente de jurnal și ulterior ca mini-eseuri. Uneori mă exprimam liber, lăsând ca gândurile mele să își găsească o formă plastică potrivită prin care să se transpună în cuvinte. Prețuiam curajul de a fi tu însuți indiferent de circumstanțe. Înțelegeam că frica de a te privi și accepta așa cum ești, trebuie să fie învinsă la fiecare pas. Iubeam la maximum realitatea în care destinul mă trimisese pe pământ și învățam, prin lectură și scris, să prețuiesc valorile binelui, adevărului și frumosului acolo unde mă găseam.  
  
Perioada liceului a fost complementară celei de elev de școală generală. Cei patru ani de adolescență m-au marcat profund învățând să observ frumusețea ritmurilor naturii. În acea perioadă am învățat să îndrăgesc matematica, fizica și psihologia. Deseori, studiam în avans materiile de curs pentru a percepe în ansamblu fenomenele descrise prin acestea. Citeam multe cărți extrașcolare și îmi scriam impresiile despre lume și viață. În vacanțe mă exprimam liber prin alcătuirea unor jurnale de impresii și mini-articole pe care visam să le public într-o anumită zi. Așa am învățat arta „extinderii gândurilor prin intermediul cuvintelor”, al transpunerii mesajului prin semne și transformarea exprimării prin simboluri. Simțeam deja atracția literaturii!  
  
Dar destinul m-a purtat către București unde am urmat Universitatea Politehnică București, Facultatea de Electronică și Telecomunicații, pe care am absolivit-o în anul 1992, când am avut ocazia de fi angajat la un institut de cercetare și timp de 8 ani să avansez în direcția cercetării științifice. În paralel, am continuat să studiez intens lucrări de literatură și teologie. În plus, am avut ocazia de a publica mai multe articole în care analizam impactul introducerii diferitelor tehnologii moderne de comunicații, în special al telefoniei mobile și Internetului. Am constatat în scurt timp că partea care mă atrăgea în expunerile pe care le făceam nu era cea tehnică, pe care mai totdeauna o puneam „în fundal”, ci componenta umană, de comunicare și de transmitere a viziunii sau gândirii către potențialul cititor.  
  
Cu titlu de exemplu, începeam să scriu un articol pur tehnic și după câteva rânduri vorbeam despre impactul asupra utilizatorului, încercam să intru în dialog cu cititorul și analizam canalul de comunicare creat prin intermediul a ceea ce exprimam. Un astfel de articol a fost „Creștinismul și Societatea Informațională”, care s-a bucurat de o bună audiență în cursul anului 1996. În plus, de îndată ce a apărut Internetul, am avut șansa să descarc materiale și cărți de a căror existență nu știam. În special, am fost atras de literatura motivațională fiindcă îmbina elemente componente din cadrul psihologiei, teologiei și filozofiei.  
  
După anul 2000 am decis să părăsesc lumea cercetării și am început să lucrez ca inginer de telecomunicații la un alt loc de muncă, unde am învățat să integrez cunoștințele tehnice alături de cele umane. Această nouă experiență mi-a permis alcătuirea mai multor broșuri din articole deja scrise având titluri în genul: „Vindecare prin Cuvânt”, „Experiența miraculoasă a încrederii”, „Putere pentru ziua de azi” și „Pași prin credință”. În paralel, am avut ocazia de a realiza emisiuni radiofonice în care am transpus ceea ce scriam. Astfel, cuvântul destinat lecturii a fost îmbrăcat în exprimarea prin vorbire. În plus, am susținut prelegeri publice pe teme motivaționale, dintre care unele au fost înregistrate și distribuite pe Internet. Ocazional, am participat la emisiuni de televiziune dedicate impactului tehnologiilor moderne de comunicare asupra societății contemporane.  
  
Și treptat, am învățat că merită să îți faci planuri pentru viitor, fiindcă întotdeauna realitatea, în veșnica ei schimbare, te va ajuta să dezvolți armonios tot ce ți-ai propus în armonie cu minunatele ei legi. Am continuat scrierea de articole și eseuri pe teme jurnalistice și literare, iar ulterior am alcătuit mai multe cărți care să le cuprindă. În plus, am experimentat realizarea de articole ce exprimau confluența diferitelor curente spirituale majore din istoria lumii și conexiunea ce există între acestea. Astfel, am explorat „tărâmul” corespondențelor dintre creștinism și alte curente majore în genul taoismului, budismului și islamului.  
  
Și totuși, de ce mă interesează toate acestea? De ce să investești timp și efort pentru ceva ce nu îți aduce remunerație financiară? Răspunsul pe care îl dau decurge din faptul că am înțeles valoarea fundamentală a creativității într-o lume plină de simboluri, cum este cea în care trăim. Disting astfel ca primordiale următoarele atitudini: bucuria de a trăi, perseverența de a învinge dificultățile și hotărârea de a nu abandona niciodată lupta vieții. Mai departe, iubesc libertatea de a exprima ceea ce gândești și curajul de a nu-ți fie teamă de obstacole. Și nu în ultimul rând, doresc să cultiv acceptarea și promovarea diversității de viziune asupra existenței, vieții și sensului pentru care ne aflăm pe pământ.  
  
Și este posibil, ca fragmentele experienței mele să se integreze treptat în memoria infinită a universului sub forma gândurilor, pe care nu le-am lăsat să treacă fără a fi consemnate, filelor de jurnal nepublicate încă, dar ale căror idei au răsărit cu putere ulterior, și sentimentelor, prin care am lăsat să se transpună finitul în nemărginire, pentru a mă asemăna astfel cu un râu ce izvorăște dintre munți, curge printre dealuri, străbate câmpia și în cele din urmă se revarsă cuprinzător în ocean.  
  
Referinţă Bibliografică:
Călătorie prin Universul Contemporan / Octavian Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2322, Anul VII, 10 mai 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Octavian Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!