CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Lucrari >  

RAVAGIILE URAGANULUI SANDY
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Peste zvârcolirile vieţii, vremea vine nepăsătoare, ştergând toate urmele.  
  
Suferinţele, patimile, năzuinţele, mari sau mici, se pierd într-o taină  
  
dureros de necuprinsă, ca nişte tremurări plăpânde într-un uragan uriaş.” 
  
- Liviu Rebreanu 
  
Uraganele - furtuni tropicale de mare intensitate - iau naştere atunci când o furtună se deplasează deasupra oceanului. În contact cu apa mai caldă, energia furtunii creşte, ia naştere un vânt rotativ care, dacă depăşeşte 119 km/h este considerat uragan. Uraganele apar în oceanele Atlantic, Pacific şi Indian, la latitudini de 10-30 de grade şi au denumiri diferite, în funcţie de regiune. De exemplu, în Asia de est uraganul se numeşte taifun. Uraganele pot dura de la o zi la cca. o lună, după cantitatea de energie înmagazinată. În afara temperaturii apei, un rol important îl are şi forţa care conferă furtunii mişcarea de rotaţie specifică. 
  
În funcţie de intensitate, uraganele sunt clasificate pe cinci trepte. Un uragan de categoria 1 are o viteză a vântului cuprinsă între 119 şi 153 km/h, unul de nivelul 5 depăşeşte 251 km/h, iar efectele sunt devastatoare: copaci smulşi din rădăcină, vehicule şi alte corpuri grele ridicate în aer, valuri marine foarte înalte, inundaţii puternice etc. În momentul în care atinge ţărmul, uraganul poate provoca pagube uriaşe, afectând suprafeţe de ordinul sutelor sau miilor de km pătraţi, cum a fost cazul în anul 2005, când uraganul Katrina a afectat sudul SUA, cu un impact maxim asupra oraşului New Orleans.  
  
În Atlanticul de nord, sezonul uraganelor începe în luna iunie şi durează până spre sfârşitul lunii noiembrie, când oceanul se răceşte şi nu mai poate beneficia de energie suficientă. Într-un sezon mediu, se pot produce aproximativ 6 uragane, din care două sunt de categoria a treia sau mai mari (peste 178 km/h). În ultimii ani, în special după 1995, numărul uraganelor puternice s-a mărit. Oamenii de ştiinţă pun această intensificare pe seama încălzirii globale. Experţi din cadrul Agenţiei americane pentru studiul oceanelor şi condiţiilor atmosferice (NOAA) au anunţat din timp că vor fi între 12 şi 17 furtuni tropicale în perioada 1 iunie-30 noiembrie. Două au fost uragane, Chris în iunie şi Ernesto, care au atins Peninsula Yucatan (în sud-estul Mexicului), unde au fost, din cauza ploilor şi intensificării puternice ale rafalelor de vânt, importante pagube materiale. Peste 5 milioane de oameni din Statele Unite au rămas atunci fără curent electric şi mai multe oraşe au fost inundate. 
  
Un proverb spune că „banii pe care îi aduc vânturile, îi iau apoi uraganele”. Cam aşa a fost şi acum, cu acest uragan Sandy, abătut asupra părţii de N-E a Statelor Unite.  
  
Au murit câteva zeci de persoane din cauza rafalelor violente de vânt şi a inundaţiilor provocate de către uragan. Localităţile afectate au fost cele din statele New York, New Jersey, Pennsylvania, Virginia şi Carolina de Nord. Aproximativ 250.000 de locuinţe au rămas fără electricitate în seara zilei de 29 octombrie, în Manhattan, dar şi peste un milion de persoane la nivelul statului New York au rămas în beznă, din cauza unor pene de electricitate provocate de către uragan şi remedierea va necesita timp. 29-30 octombrie 2012 a fost cea mai lungă noapte la New York. Incendiile provocate de scurtcircuite şi penele masive de curent au agravat problemele create de inundaţiile masive care au afectat coasta de nord-est a SUA. Au murit oameni, majoritatea loviţi de copaci în cădere. Foarte mulţi au fost salvaţi de la pieire datorită efortului celor care au avut menirea să salveze, să protejeze populaţia. La New York, spun unii, mirosul de fum era foarte puternic pe străzile inundate. Zeci de clădiri au ars din temelii în Queens din cauza incendiilor, pompierii luptându-se din greu cu flăcările. În New York generatoarele au fost distruse, iar apa a inundat subsolul unui spital făcând necesară evacuarea unui număr de pacienţi. Vântul a bătut puternic, iar mijlocul Manhattan-ului arăta ca şi cum ar fi fost străbătut de un râu. Oraşul Atlantic City, din statul New Jersey, părea o prelungire a Oceanului Atlantic, după cum scria CNN pe website-ul său. Algele şi aluviunile pluteau în apa până la genunchi care acoperea străzile oraşului. Milioane de americani au stat în întuneric (cartierul Manhattan fiind cufundat complet în întuneric) şi în frig în casele lor din cauza lipsei de electricitate. Unele maşini erau complet în apă. Metroul din New York a fost inundat pentru prima oară de când a fost construit, în urmă cu 108 ani. 
  
Efectele uraganului Sandy s-au făcut simţite nu numai pe întreaga coastă de est, dar şi mult spre vest, până în zona Lacului Michigan. Ploi puternice au afectat statul New England şi parte a Vestului Mijlociu, iar viscolul a adus zăpadă în munţii din Virginia de Vest. Mii de curse aeriene au fost anulate. Un reactor nuclear (unele informaţii vorbesc de două reactoare) a fost scos din funcţiune în statul New Jersey situat în estul SUA. 
  
Uraganul a provocat distrugeri pe scară largă pe coasta de est a SUA şi Preşedintele Obama a decretat în data de 30 octombrie, stare de „catastrofă majoră" în statele New York şi New Jersey, unde oraşele au fost inundate şi circa 8 milioane de oameni au rămas fără curent. 
  
Dar, întotdeauna, după furtună, vine vreme bună!  
  
Şi gândul mi-alunecă spre una din reflecţiile lui Gide: „Aveam nevoie de un plămân, mi-a spus copacul; atunci seva mi s-a prefăcut în frunză, ca să pot respira prin ea. Apoi, după ce am respirat, frunza mi-a căzut, iar eu n-am murit ... Fructul meu cuprinde întreaga mea concepţie despre viaţă.” 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
RAVAGIILE URAGANULUI SANDY / Vavila Popovici : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 672, Anul II, 02 noiembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Vavila Popovici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Vavila Popovici
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!