CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  


Autor: Mihai Marin         Publicat în: Ediţia nr. 600 din 22 august 2012        Toate Articolele Autorului

Prof. dr. Monica Grosu: Romanul ZBOR ÎNTRERUPT de MONICA LEBĂDA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
Cu aripile pregătite de zbor înspre…literatura !  
 
Proză de ficţiune, Zbor întrerupt este un roman ce marchează debutul literar al dnei Monica Lebădă, autoare pentru care literatura reprezintă terenul captivant al emoţiilor şi poveştilor inedite de viaţă. Tocmai acest aspect a încercat autoarea să surprindă cât mai bine în romanul său, grefând pe fundalul unei societăţi americane istoria tulburătoare a unui destin feminin, creionat din întâmplări şi coincidenţe, adesea din sfera tragicului.
Acţiunea ia coordonatele lumii americane, desfăşurându-se în orăşelul Great Falls Montana, ”cunoscut ca Electric City, din cauza celor cinci baraje hidroelectrice, pe râul Missouri”, şi având în grupul protagoniştilor (Nicole, Sonia, George, Matt, Chris etc.), câţiva adolescenţi ambiţioşi, buni prieteni şi dornici să urmeze Academia de Forţe Aeriene, fapt ce se şi întâmplă. Perioada finalului de ciclu liceal e amplu surprinsă, în prima parte a cărţii, mai ales că aceasta coincide cronologic cu înmugurirea sentimentelor pure de iubire, cu emoţia primului sărut şi uneori cu alegerea partenerului. Acest dat firesc al lucrurilor o surprinde şi pe Nicole, personajul principal şi naratorul de facto, care se îndrăgosteşte intempestiv de David Sijka, noul coleg de bancă, recent mutat în oraş cu tatăl său, un cunoscut magistrat. Apariţia acestui tânăr cu un aer misterios de tristeţe, dar şi cu un caracter puternic, determinat să-şi urmeze visul profesional, modifică acea curgere firească şi lentă totodată a evenimentelor. De acum încolo, naraţiunea se dezlănţuie, curgând în cascade tumultuoase ce întreţin suspansul şi ritmul alert, tipic american.
Ascunse cu atenţie la început, sentimentele celor doi îşi ies treptat din matcă şi relaţia lor evoluează firesc, dar cu un surplus de pasiune, până când un misterios accident le schimbă destinele pentru totdeauna. E momentul unor traume sentimentale, resimţite dureros de Nicole.  
Dacă în prima parte a cărţii, riguros construită din 13 capitole, asemenea celei de a doua, întâmplările şi relaţiile interumane sunt protejate din înalt de un cer senin, în partea ultimă, evenimentele stau sub semnul tragicului, sunt ”,fără cer”, cum menţionează autoarea.  
În viaţa Nicolei apare un personaj misterios, cu un nume sugestiv: Thomas Ghost. Relaţia celor doi este sinuoasă tocmai din cauza unui trecut ce-i bântuie pe amândoi, determinându-i să-şi reprime, pentru multă vreme, adevăratele sentimente.  
Fără doar şi poate, Zbor întrerupt atinge şi această dimensiune a erosului, fiind în substanţă un roman de dragoste, captivant şi tulburător, cu inserţii de mister şi realizat cinematografic, cu un final uşor ambiguizat, lăsând loc unor interpretări alternative. Mai reţinută cu descrierile, autoarea îşi concentrează în schimb toată atenţia şi forţa asupra firului narativ, condus viguros de un narator grăbit să-şi spună povestea până la capăt, presat de timp şi de evenimente, bulversat de avalanşa emoţiilor. Acest narator feminin, Nicole, reuşeşte să întreţină suspansul, să devină ghidul cititorului prin propria-i grădină narativă.  
Scrisă într-un limbaj accesibil, cu o structură rectilinie (un singur nucleu epic, evoluţie cronologică), cartea dnei Monica Lebădă vine în întâmpinarea cititorului cu o lectură deopotrivă atractivă şi recreativă.  

Prof. Dr. Monica Grosu

Redactia Revistei Armonii Culturale

***CITITI SI ARTICOLUL DESPRE MONICA LEBADA :  
CITI  
***IMPORTANT ! Daca doriti sa intrati in posesia romanului ZBOR INTRERUPT ,pentru comenzi,va puteti adresa in scris Editurii BIBLIOPHIL,unde a aparut cartea prof. de informatica MONICA LEBADA-Sebes:  

office@scream.ro

Str. Petofi Sandor, Nr. 7A, Cod postal 430153,
Baia Mare, Maramures, România

*****  
 
 
 
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Prof. dr. Monica Grosu: Romanul ZBOR ÎNTRERUPT de MONICA LEBĂDA / Mihai Marin : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 600, Anul II, 22 august 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Mihai Marin : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Marin
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!