CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Interviuri >  

Octavian CURPAŞ: “Dialog cu Gabriela Petcu ... despre poezie şi proză la malul Mării Negre”
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

„Dumnezeu ne-a lăsat cuvântul
ca să facem din el curcubeie
de la cer la pământ şi-n suflet”
 


„Sunt un om simplu, cu dragoste pentru tot ce e bun şi frumos”  

Originară din Constanţa, Gabriela Petcu a văzut lumina zilei pe 12 aprilie 1960. Copilăria i-a fost vegheată de albastrul înspumat al mării, dar şi de părinţii săi pentru care poeta are o dragoste necondiţionată: „din exigenţa mamei, am învăţat că trebuie să fiu foarte atentă în viaţă, formându-mi raţionamente încă din copilărie iar de la tata, am învăţat să fiu veselă chiar şi atunci când aş vrea să plâng”.  

Minunea răsăritului sau a apusului şi darul imensităţii de apă ce freamătă cântece de iubire, de bucurie, de căutare, necesitatea de a spune, de a vorbi, s-a întrupat pentru Gabriela Petcu într-o lume a cuvintelor, a culorilor şi a dragostei. Aceasta îndrăgeşte cel mai mult cuvântul bun şi frumos, culoarea roz în armonie cu galben, verdele crud al primăverii, albastrul cerului senin, albul inocent al fluturilor… raze de soare revărsate pe o câmpie cu spice de grâu copt şi maci roşii la margine de drum.  

Iată cum descrie poeta, întâlnirea cu marea: „Mai întâi, am auzit un freamăt… ca o şoaptă, ca o chemare, ca o mângâiere, ca o casă în care poţi poposi atunci când îţi este dor şi vrei să plângi. Am întins mâna încercând să iau conturul acestei linişti sufleteşti surprinzătoare şi m-am trezit că îmi sărută palma şi-mi alintă gleznele netezindu-mi drumul sub tălpi, pentru o cale pe care nu o cunoşteam încă. Simţeam tot trupul cum se înfioară de plăcerea mângâierilor tandre… era o minune, un dar, o necesitate a fiecărei clipe în care voi poposi de acum înainte”.  

„Azi, mă simt împlinită pentru că o parte din vis, s-a realizat”  

Deşi în adolescenţă visa să devină medic chirurg, Gabriela Petcu a ajuns să urmeze cursurile Institutului de Educaţie Fizică şi Sport (IEFS), diverse specializări în domeniul terapiilor complementare folosite în tratamentele pentru înfrumuseţare, iar în prezent deţine un cabinet Beauty therapists şi studiază psihologia la Universitatea Andrei Şaguna din Constanţa.  

Aflată în căutarea luminii ce se descoperă în „primăvară vie”, cu „sufletul deschis” spre Dumnezeu şi plin de dragoste, Gabriela Petcu a avut câte ceva de învăţat din toate ce i le-a hărăzit soarta până acum. Iată de ce, în prezent, aceasta se simte o fiinţă împlinită ce continuă lupta vieţii cu fiecare pas făcut spre viitor, cu toate că depinde, ca orice om de altfel, de capriciile timpului în care trăim.  

„Toate tristeţile şi îndoielile lumii mele, au dispărut atunci, când am devenit mamă”  

Sentimentul de realizare se completează şi se defineşte armonios la Gabriela Petcu şi datorită acelei iubiri infinite, concretizată în minunea de a fi mamă. Poetei, Dumnezeu i-a dăruit un copil, o fată care a acoperit toate tristeţile şi îndoielile lumii în care aceasta a evoluat, prin bucuria şi iubirea ei. Monica – acesta este numele fiicei Gabrielei Petcu (vezi fotografia) – are 21 de ani şi este studentă în ultimul an la Facultatea de Litere (secţia română-germană). Iată cum se autocaracterizează poeta, care spune că fiica ei este o fiinţă cuminte, isteaţă şi frumoasă: „Sunt o mamă extrem de fericită şi aşa ar trebui să fie toate mamele”.  

„Întrebări”  

Plăcerea de a se exprima s-a materializat la Gabriela Petcu odată cu primul său poem – „Întrebări”, pe care l-a aşternut pe hârtie pe când avea 17 ani şi activa la diverse cercuri de poezie de la acea vreme. Debutul în virtual, a venit mult mai târziu, în anul 2007, când versurile sale au apărut în Reţeaua Literară, un lucru extrem de bun prin care se promovează cultura, arta, omul modern şi frumos, locul în care se leagă prietenii deosebite – (http://reteaualiterara.ning.com/profile/GabrielaPetcu), publicaţie fondată de Gelu Vlaşin.  

Prezentă în volumul antologic de versuri Izvoarele vieţii, coordonat de Simina Silvia Şcladan şi lansat la Constanţa în iulie 2009, Gabriela Petcu are în pregătire un roman psihologic şi un material dedicat scriitorilor de valoare, mai puţin mediatizaţi.  

„Să pot şi eu ierta…”  

Cu o evidentă preocupare pentru poezia filosofică, Gabriela Petcu atacă şi o tematică sentimentală. Versurile sale, sunt încadrate în categorii care subliniază anumite stări emoţionale: „Viaţa ca o scenă”, „Emoţii”, „Sentimente”, „Rugăciuni”, „Preţul fericirii”. Un loc aparte în creaţiile sale îl ocupă lirica religioasă. În „Îndrumar creştin”, aceasta oferă o autentică lecţie de credinţă, adresându-ne fiecăruia chemarea de a fi „martor învierii lui Iisus”. „Tu ştii cât s-a jertfit, om păcătos!/ Pe cruce-ndurerat şi înrobit,/ Ţi-a luat păcatele şi te-a iubit/ Acum, fii în credinţă lui Hristos!”  

Fie că este vorba de „Rugăciuni” („Se simte vânt uşor la piatra de mormânt/ Când rugăciuni spre cer, la Tine înălţăm”), de „Îngerul meu” („Bunule, Înger iubit/
Ai grijă să nu greşesc”) ori de „Iertare” („Încerc să mă îndrept pe calea Ta/ Dar, iartă-mă! să pot şi eu ierta…”), inima Gabrielei Petcu este plină de dragoste pentru Creatorul său. Sentimentul apartenenţei la o lume mai bună şi dorinţa de a deveni o fiinţă pură sunt magistral transpuse în vers în poemul „Lumina sfântă”, scris cu ocazia sărbătorii Paştelui: „Vă-apropiaţi! Veniţi de luaţi Lumină/ Şi clopotele bat vestind lumii întregi/ De Învierea din noaptea cea divină/ Când păcătoşi fiind, de rele ne dezlegi!”


Lumea revistelor virtuale este ca o familie  

Pe lângă activitatea literară, Gabriela Petcu este implicată şi în publicistică. Poeta este membră a echipei redacţionale la Curentul Internaţional (http://curentul.net), ziar tipărit la Detroit pentru românii din toată lumea, avându-l ca director pe Ştefan Străjeri. „Directorul editorialului, Ştefan Străjeri, pune mult suflet în bunul mers al publicaţiei şi acest lucru, ne face să fim la fel de serioşi în munca depusă”, afirmă Gabriela Petcu. Aceasta a mai publicat în Phoenix Magazine (www.phoenixmission.org), în revista AGERO (http://www.agero-stuttgart.de), în perioada când redactor era George Roca, Romanian Vip (http://www.romanianvip.com), director Adina Cicort, Napoca News (http://www.napocanews.ro), director editor Ionuţ Ţene, Gândacul de Colorado (http://www.gandaculdecolorado.com), Port@Leu (http://www.cartesiarte.ro/portaleu) unde a avut bucuria de a-l întâlni pe domnul Corneliu Leu. În opinia ei, lumea revistelor virtuale este ca o familie, de aceea, aici şi-a aflat numeroşi prieteni, oameni de suflet, printre care poeta orădeancă Georgeta Resteman sau scriitorul australian George Roca.  

Timpul liber  

„Ce rost are scrisul, fără cititor?” spune Gabriela Petcu, iar creaţiile sale le sunt dedicate în primul rând celor ce o lecturează. Scrie în funcţie de timpul liber pe care îl are şi aşa se face că uneori, trece o săptămână fără să aştearnă pe hârtie un cuvânt, alteori compune câteva zile la rând. Şi pentru că tot am amintit de timpul liber, atunci când îl are, Gabriela Petcu preferă, pe lângă munca de creaţie, sa călătorească ori să asculte muzică (îi plac Andre Rieu, Ennio Morricone, Yanni).  

Poeta este îndrăgostită de natură şi de aceea, ar sta ore întregi să privească marea, un pisc de munte… o câmpie plină cu flori. Una dintre amintirile ei cele mai frumoase este de acum câţiva ani, când mergând dinspre Paris spre Coasta de Azur, a avut ocazia să străbată regiunea Provence… Şi pentru că nimic nu se compară cu câmpurile întregi pe care era cultivată levănţică, cu parfumul suav plutind în aer, cu căldura verii, totul a rămas pentru ea ca un autentic miraj, un tablou de vis în care câmpul se amesteca cu cerul într-un vals ameţitor de culoare, de iubire, de mulţumire. Iată de ce, Gabriela Petcu consideră această imagine ca fiind sinonimă cu noţiunea de fericire, mai ales că avea alături de ea, oameni dragi, cu care împărţea şi trăia împreună această minune.  

„Am o plăcere deosebită să mă exprim…”  

„Poezia mi-a fost alături de când mă ştiu, dar şi proza. Nu cunosc cât de bună sunt în extravertirea scrisă. Însă, am o plăcere deosebită să mă exprim…”, spune Gabriela Petcu despre sine însăşi. Întrucât tot ce exprimă le este dedicat cititorilor, poeta îi invită pe aceştia ca de fiecare dată când văd cum în palmele întinse cu dărnicie (care sunt scrierile sale) frumosul şi iubirea înfloresc în armonie, să ude cu lacrimi de bucurie aceste seminţe! Pentru că numai astfel vor fi răsplătiţi prin ceea ce citesc, cu bogăţie mare în suflet şi în toate va fi iubire! Mai mult, aceştia vor descoperi că „răspunsul e în vers!” („Întrebări”)  

Octavian CURPAŞ
Phoenix, Arizona
29 martie 2010
 

Referinţă Bibliografică:
Octavian CURPAŞ: “Dialog cu Gabriela Petcu ... despre poezie şi proză la malul Mării Negre” / Octavian Curpaş : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 244, Anul I, 01 septembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Octavian Curpaş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Curpaş
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!