CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Versuri > Spiritual >  


Autor: Cezarina Adamescu         Publicat în: Ediţia nr. 1073 din 08 decembrie 2013        Toate Articolele Autorului

MEMORIAL SIMON AJARESCU. A FOST UN OM VIU, PIPĂIBIL CU MÂNA (CEZARINA ADAMESCU)

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

 

 

 

MEMORIAL  

 

A FOST UN OM VIU, PIPĂIBIL CU MÂNA  

 

 

Sărbătoarea Sfântului Mare Ierarh Nicolae al Mirelor Lichiei a adus, pentru membrii Clubului Seniorilor de la Fundaţia „Împreună”, dar şi pentru colectivul Asociaţiei Magister XXI a cadrelor didactice pensionare din Galaţi, al cărei reprezentant a fost doamna profesoară Cornelia Mateiţă, un dar deosebit: Liceul Tehnologic „Simion Mehedinţi” de pe Strada Bălcescu, prin conducerea lui şi prin bunăvoinţa cadrelor didactice care funcţionează aici, au organizat într-o atmosferă pioasă, comemorarea a şase luni de la trecerea la cele veşnice a inegalabilului poet Saint Simon Ajarescu, cel care şi-a îndeplinit apostolatul educativ la această şcoală specială, mulţi ani, până la ieşirea la pensie. Evocarea a purtat şi un titlu edificator: „Simon Ajarescu – un poet sărac lipit sufletului”, aşa cum a mărturisit într-un poem remarcabil şi aşa cum a rămas în conştiinţa contemporanilor.  

Ne-am adunat, aşadar, la ceas de taină, printre lumini furişate, timide, în sala de consiliu, cu o arhitectură de secol XIX, intimă, călduroasă, primitoare, ca să iscăm amintirile despre acest admirabil scriitor care a făcut din oraşul Galaţi, parte din fiinţa lui, un oraş universal, prin poezia lui nemuritoare. De demult şi de întotdeauna. Cadrele didactice şi personalul acestei şcoli s-au străduit peste aşteptări să ofere cadrul încărcat de spiritualitate necesar comemorii poetului Simon Ajarescu, aşa cum cere tradiţia ortodoxă, cu liturghie, cu bucate de post, aşezate din belşug pe imensa masă de consiliu, şi din care s-au înfruptat cu toţii, spre pomenirea răposatului.  

Dar, mai înainte, moderatoarea acestei pioase manifestări, poeta, scriitoarea şi promotorul cultural Angela Baciu, unindu-şi forţele cu Liceul Tehnologic „Simion Mehedinţi”, cu Fundaţia „Împreună”, Casa de Cultură a Sindicatelor Galaţi, Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Iaşi, Reprezentanţa Galaţi-Tecuci, a rostit un cuvânt de început atît de răscolitor şi de emoţionant, încât, cu greu îţi puteai stăpâni lacrimile. De altfel, prin tot ce organizează sub egida Reprezentanţei Galaţi-Tecuci a Filialei Iaşi a Uniunii, Angela Baciu dă chip şi eternitate secundei.  

Scriitorul Petre Rău, scriitor, poet, editor, redactor şef al revistei Boema şi director al Editurii InfoRapArt, l-a evocat pe Simon Ajarescu, nu numai în calitate de poet şi de redactor al revistei Boema, dar şi în calitate de prieten. Cu glasul sugrumat de emoţie, acesta a amintit condiţiile în care poetul singuratic, a plecat dintre noi, discret, bolnav şi nefericit, la Căminul Spital de pe Strada Domnească, acolo unde şi-a petrecut cele din urmă zile, într-o totală uitare.  

Directoarea Liceului Tehnologic, a evocat şi domnia sa, momentele de neuitat din activitatea poetului care a funcţionat în calitate de pedagog la această şcoală, subliniind faptul că era un coleg delicat, bun şi amabil cu celelalte cadre didactice ca şi cu personalul auxiliar.  

Poeta Angela Baciu a scos la iveală din coroana de nestemate a poemelor lui Simon Ajarescu, un poem nemuritor care a şi dat titlul unei cărţi: „Eu sunt un ventic sideral”, cu o voce bine timbrată, afectuoasă, vibrantă care a răscolit asistenţa.  

Tânăra poetă Denisa Lepădatu i-a dedicat şi ea, cu voce subţirică, un poem numit „Singurătate”.  

Momentul surpriză l-a constituit un film realizat în anul 1999, în 15 august, la hramul mănăstirii Cocoş din Dobrogea, în care poetul Simon Ajarescu, alături de scriitorul şi cineastul gălăţean, trăitor la New York, Grid Modorcea, aducându-ni-l „viu, pipăibil cu mâna” (Nichita Stănescu) – pe Simon Ajarescu, spre bucuria şi tristeţea împletite, ale celor care l-au cunoscut şi iubit. Ascultându-l şi urmărindu-i mişcările graţioase, aproape aeriene, alura marţială, demnitatea şi verticalitatea, ca şi glasul inconfundabil al poetului neasemuit, am avut ciudata impresie că se află împreună cu noi în sala de consiliu a Liceului şi ne dădea bineţe.  

Un alt moment important a fost lansarea cărţilor memoriale dedicate lui, „Simon Ajarescu – Între vocaţie şi destin”, repere biografice, şi a Antologiei de autor „Simon Ajarescu – Eu sunt un venetic sideral” – Antologie din versurile poetului, cărţi apărute în 27 octombrie curent, de Sărbătoarea Sf.Dumitru, patronul spiritual al poetului, la Editura InfoRapArt şi semnate Cezarina Adamescu.  

Autoarea acestor două frumoase volume omagiale care au luat şi Premiul ASPRA şi al Revistei „Boema” – pentru cele mai bune cărţi de memorialistică, recent, la Festivalul Naţional de poezie „Prietenia Cuvintelor” – organizat de dl. Petre Rău a ţinut să-i alcătuiască o Scurtă schiţă de portret – un fel de Restituire necesară a personalităţii acestui poet de excepţie. Şi parcă privirile înmiresmate ale poetului ne-au atins la încheietura sufletului cu inima şi ne-am adus aminte de acest poem care-l definea atât de bine: „Sărac lipit sufletului. Nu am decât/ un tei înflorit; el îmi parfumează umorile / ochilor. / Atunci când nici nu vă puteţi / dumiri, din ce pricină vă miroase respiraţia / puternic, a o floare pe care doar teii o au, / privirile mele v-ating înmiresmate / de odorantul copac” (Doar teii).  

Se făcea că este „Întâia chindie a Aşteptării”. Şi noi stăteam smeriţi, amuţiţi de priviri, de glas şi de parfumul de tei care l-a odorat toată viaţa. Doamnele care fac parte din Clubul Seniorilor, au ascultat cu sufletul şi lacrima la această comemorare, în frunte cu energica şi frumoasa directoare a Fundaţiei „Împreună”, doamna Daniela Strat, care a rostit şi domnia sa câteva cuvinte.  

Evenimentul a făcut parte din Proiectul „Sunt suflet din sufletul neamului meu”.  

A urmat Sfânta Slujbă, săvârşită de un preot ortodox, asistat de un diacon.  

Întreaga atmosferă, bucuria mâhnită din privirile noastre, glasul sugrumat al inimilor care-l plângeau încă, a făcut această întâlnire de neuitat. Mulţumirea că am făcut ceva pentru poetul stingher, a ridicat umbra care se abătuse peste sfârşitul lui nedrept, peste nepăsarea concitadinilor scriitori şi poeţi, peste faptul înstrăinării de om şi de carte, în goana nebună după bani, glorie şi putere, care ne transformă treptat în orice altceva, decât în fiinţe umane, şi mai ales, creştine.  

 

CEZARINA ADAMESCU  

8 decembrie 2013  

Sărbătoarea Imaculatei Concepţiuni  

Referinţă Bibliografică:
MEMORIAL SIMON AJARESCU. A FOST UN OM VIU, PIPĂIBIL CU MÂNA (CEZARINA ADAMESCU) / Cezarina Adamescu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1073, Anul III, 08 decembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Cezarina Adamescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cezarina Adamescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!