CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Amintiri >  

Grad de general cu taraf de lăutari...
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
“Examen de ridicare în gradul de general, cu taraf de lăutari!” 
  
Să-ncerc să depăn cam de pe-acum, câteva clipe ale “marii încercări” ce a fost hărăzită generaţiei mele s-o treacă, cu jertfa de sânge cunoscută şi cu experienţa de viaţă atât de asemănătoare cu a generaţiei părinţilor noştri, din care am ieşit, sufleteşte, întăriţi şi imuni la multe din greutăţile ulterioare. A trebuit să se insinueze, prin ameninţare tăvălugul concentraţionar al unor rânduieli străine nouă, spre a “imobiliza” pentru o jumătate de veac de-atunci încolo, gândul şi fapta istorică a naţiei, şi chiar cea personală a fiecăruia. Amprentă de haos şi anarhie morală, de înstrăinare a omului de esenţa lui dumnezeiască, triumful crispării şi autoînsingurării voite pentru a mai pretinde o salvare - de la pervertirea controlată a vieţii personale, chiar.  
  
În anul 1939, am fost concentrat la Regimentul 30 Dorobanţi, din Câmpulung Muscel. Făceam parte din compania a III a comandată de căpitanul Connstantinescu şi din batalionul I, aflat la comanda maiorului Ocrain. Eu comandam plutonul întâi. Într-una din zile, se anunţă prin fire, neoficial, că a venit o comisie de la Bucureşti, formată din mari generali care vor să asiste la o probă practică dată de colonelul Iosif Teodorescu, comandantul Regimentului 30 Dorobanţi spre a fi înaintat la gradul de general. Mi-aduc aminte că tema exerciţiului-probă era plecarea de pe platoul din Grui, la ora H şi desfăşurarea regimentului în unităţi de luptă, în vederea cuceririi muntelui Boldul şi a satelor locului, Bughea şi Albeşti. 
  
Seara, ne-am instalat pe Grui. Plecarea se făcea de aici, unde era o linişte deplină. Pe şoptite, sublocotenentul Ionescu, de fel de prin Dragoslavele, mă întrebă: 
  
“Măi, Pârnuţă, spune-mi care e misiunea plutonului meu, pentru că din ce ne-a relatat cpt. Constantinescu, n-am înţeles mare lucru. De altfel, am văzut că i-ai făcut şi planul de luptă, prin desene şi culori. 
  
“Noi atacăm sub protecţia companiei de mitraliere, condusă de cpt. Popescu, i-am răspuns. Eram foarte atent la tot ce se întâmplă în jur. N-am aţipit nici un minut când, deodată, ce să vezi? În liniştea adâncă a locului ce coborâse dinspre coama falnică a Gruiului, peste locul care adăpostea pe militarii dizlocaţi aici cu acest prilej şi când tensiunea colonelului ce avea să fie inspectat ajunsese la limite greu suportabile din cauza emoţilor - era în joc calitatea de strateg pe care urma s-o dovedească fezabilitatea manevrelor şi a planului tactic expus în proiect pe Grui apare, fără veste, o trăsură trasă de patru cai plină cu lăutari, care cântau de mama focului din vioară şi mai ales ţambal şi acordeon ...  
  
Totul, aveam să aflam mai târziu, pus la cale de doi cheflii, locotenenţii Bujenescu şi Busuiocescu. Faţă de această siuaţie incomodă şi contravenind normelor militare care prevăd începerea unor atari activităţi (oficiale sau nu), patrula de noapte, din ordinal comandantului regimentului a arestat pe cheflii, înapoind trăsura şi muzicanţii la cârciumile de unde fuseseră “arvunit” acest antren ambulant şi inedit. Manevra s-a desfăşurat conform planului şi examenul colonelului - pentru o galonare superioară - a fost “considerat” stropit îndeajuns şi fără putinţa plenară a unei repetiţii ...  
  
A doua zi am aflat, că cei doi cheflii au fost serios muştruluiţi, personal de comandantul “şicanat”. 
  
“Cum, Stelică, te-ai găsit tocmai tu să-mi faci una ca asta, în această zi foarte însemnată pentru mine? i-a reproşat, înţelegător şi nu prea, viitorul proaspăt general. 
  
“Iertare, dle colonel, am greşit!  
  
“Bine, bine, omul greşeşte, dar tu trebuie să te lupţi să nu greşeşti, ştii bine că am pus obrazul pentru tine, de te-am adus de la Sighet, la casa părinţilor tăi din Muscel!... 
  
“Amândoi impricinaţii erau din Rucăr, unul va ajunge comandantul garnizoanei Bucureşti pe timpul întoarcerii armelor împotriva Germaniei hitleriste şi va juca un rol însemnat în lupta pentru eliberarea capitalei de sub ocupaţia germană. Celălalt, va supravieţui războiului şi tachinărilor de tot felul unui regim obscur şi intimidant, cu toţi cei ce nu se aliniau noii puteri şi, va avea un sfârşit nesperat de tragic pe la începutul anilor 70 ...  
  
(din vol."Convorbiri, mărturii şi corespondenţă cu Gheorghe Pârnuţă" 
  
de George Nicolae Podişor,în curs de elaborare) 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Grad de general cu taraf de lăutari... / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 224, Anul I, 12 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!