CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Comunicate >  

George ROCA prezintă: - UN PUTERNIC AVANPOST AL UZPR LA TÂRGU-MUREŞ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
La Târgu-Mureş, în zilele de 27-28 decembrie 2013, a avut loc una dintre cele mai consistente „îmbogăţiri” ale Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, prilejuită de cea de-a patra ediţie a Colocviilor Cuvântul liber – „Punţi de Lumină”. Preşedintele UZPR, Doru Dinu Glăvan, a înmânat legitimaţii următorilor jurnalişti târgmureşeni: Nicolae Băciuţ, părintele protopop Gheorghe Şincan, Răzvan Ducan, pr. Costel Neacşu, Vasile Victor Luca, Maria Alexandra Florea, Ioana Flavia Florea, Carmen Mihăescu, Nicolae Dan Cetină. Aceştia s-au adăugat „veteranilor” Mariana Cristescu (amfitrioana şi iniţiatoarea „Punţilor”), Lazăr Lădariu (redactorul-şef al cotidianului „Cuvântul Liber”), precum şi mai noului venit Nicolae Balint.  
 
Tot în echipa (deja filială) Târgu-Mureş au intrat, cu această ocazie (la iniţiativa Marianei Cristescu), generalul Mircea Chelaru, fiul acestuia, jurnalistul sportiv Iulian Cătălin Chelaru, precum şi Maria Gheorghiu. Care nu este doar o reputată cantautoare, ci şi realizator de emisiuni la Radio România şi realizator Tv. Astfel, filiala Târgu-Mureş a UZPR devine cea mai puternică din Transilvania (şi a doua din România, după Bucureşti), atât prin număr, cât şi prin calitatea profesional-identitară a membrilor. În plus, Mariana Cristescu, în continuarea ideii de „Punţi de lumină” şi în spiritul consolidării românismului în Transilvania, a „recrutat”, în echipa sa, ziarişti din afara judeţului Mureş (Maria Gheorghiu, Mircea Chelaru, Iulian Cătălin Chelaru), aceştia făcând parte din filiala UZPR din Târgu-Mureş. Mariana Cristescu şi-a propus să extindă reţeaua filialei şi în afara ţării.  
 
Cea de-a patra ediţie a Colocviilor Cuvântul liber – „Punţi de Lumină” a avut următorul program cultural:  
 
• ÎN PRIMA ZI (27 decembrie): prezentarea succintă a istoricului colocviilor (Mariana Cristescu), scurt istoric al ASTREI şi semnalarea, de către Lazăr Lădariu, a aniversării a 25 de ani de existenţă a cotidianului „Cuvântul liber”, precum şi a apariţiei cărţii sale „Memorii – File de jurnal – Alocuţiuni parlamentare – Confesiuni” (Editura NICO), un miniconcert folk al duetului Enea şi Smaranda German din Reghin, vernisajul expoziţiei de icoane a pictorului Marcel Naste, prezentarea volumului „Când ţânţarul devine armăsar” al părintelui protopop Gheorghe Nicolae Şincan, prezentarea, de către Mariana Cristescu şi colonelul Ion Petrescu, a cărţii „România moluscă” a generalului Mircea Chelaru (Mariana Cristescu este, de altfel, şi autoarea volumului „Generalul Mircea Chelaru” din seria „Destine contemporane”), prezentarea cărţii „Oamenii monumentelor” şi a trailer-ului filmului cu acelaşi nume, de către av. Nicolae Dan Cetină (traducătorul cărţii), prelegerea „Eminescu, critic teatral” (Zeno Fodor), precum şi lansarea cărţii „ACEŞTI NETRBNICI CARE NE CONDUC – Interviu cu Mihai Eminescu”, piesă de teatru scrisă de Miron Manega şi apărută la Editura NICO din Târgu- Mureş. Nicolae Băciuţ şi Miron Manega au improvizat o punere în scenă, sub formă de teatru-lectură, a unui fragment din această carte.  
 
• ÎN ZIUA A DOUA (28 decembrie): demonstraţie sportivă a fraţilor Andrei şi Tudor Coco, de la Clubul „Tornado” Târgu-Mureş (campioni taekwondo), lansarea revistei „KINECO” a Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport a Universităţii Ecologice din Bucureşti, tipărită la Târgu-Mureş, la editura Nico (prezentată de Miron Manega, redactorul-şef), dizertaţiile despre kinetoterapie ale prof. univ. dr. Voica Foişoreanu Guga şi prof. dr. Kinetoterapie Denisa Popovici, lansarea volumului de „Interviuri sportive” de Iulian Cătălin Chelaru, a volumelor de versuri „Intarsie pe suflet” (Petre Curticăpean) şi „Trăind pur şi simplu” (Mircea Chelaru Adrian), prelegerea „Acţiuni de influenţă, propagandă şi spionaj maghiar îndreptate împotriva României, din perspectiva a trei specialişti din domeniul intelligence: Larry Watts, Gl. (r.- S.R.I.) Aurel I. Rogojan şi Gl. (r. - M.Ap.N.) Stan Petrescu” (Nicolae Balint), raportul sentimental al lui Nicolae Băciuţ despre activitatea Editurii NICO şi a cărţilor apărute aici, precum şi despre activitatea revistei „Vatra Veche” pe care o coordonează, un alt discurs, al prof.univ.dr. Cornel Sigmirean, despre cărţile apărute şi lansate la ediţia a patra a „Punţilor de Lumină”, comunicarea colonelului Ion Petrescu intitulată „Comunitatea euro-atlantică, după Vilnius”, prelegerea „Introducere în EMINESCIENTICĂ”, a generalului Mircea Chelaru, şi concertul Mariei Gheorghiu, cu fragmente din proiectul ei scenic „Sub Zodia Mariei” (concept, scenariu şi texte, Miron Manega).  
 
A existat şi un moment special, în care preşedintele UZPR, Doru Dinu Glăvan, a ţinut un discurs despre Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România (direcţii şi perspective) şi a înmânat legitimaţiile noilor membri UZPR.  
 
Cea de-a patra ediţie a Colocviilor „Punţi de Lumină” a confirmat, şi prin densitatea programului, forţa celei mai tinere şi mai dinamice filiale a Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România.  
 
Efectul „Punţilor de Lumină” asupra culturii şi presei  

Cotidianul CUVÂNTUL LIBER, Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România (UZPR), Despărţământul Judeţean Mureş al Astrei, Revista „Vatra Veche” au organizat, în zilele de 27 şi 28 decembrie 2013, ediţia a IV-a a colocviilor Punţi de Lumină - „Cuvântul liber”. O viziune inedită asupra unei lumi care este una a complementarităţilor necesare, multinaţionale, nicidecum a unor foste cetăţi imperiale, apărate de săbii medievale...  

În sala „Tonitza”, a hotelului Continental, din Târgu-Mureş, invitaţii la colocviul menţionat au avut parte de ore succesive de reflecţie la condiţia umană, de ieri şi de azi, dar mai ales la cea naţională, din prezent şi de mâine.  

Doamna de Fier a reuniunii, energica publicistă Mariana Cristescu, a reuşit transformarea unui eveniment aparent previzibil, într-unul în care s-a ales bobul de neghină, iluzia de certitudine, convingerea fermă de palida afirmare a unor convingeri puerile, fără viitor.  

Partenerul de proiect al distinsei domniţe, tocmai nominalizate, a fost şi rămâne uluitorul personaj Lazăr Lădariu, care conduce redacţia cotidianului mureşean „Cuvântul liber”, cel legitimat de aniversarea anunţată, a unui sfert de veac, de existenţă liberă, în România postdecembristă.  

Un ziar cu un tiraj comparabil cu cel al ediţiei tipărite a ziarului „Adevărul”. Dar care, în Târgu-Mureş, aşa cum am constatat personal, după un periplu pe la mai multe chioşcuri, din eleganta urbe, după ora 11.00 nu mai poate fi găsit şi cumpărat, timp în care alte publicaţii pot fi, şi a doua zi, la aceleaşi standuri de difuzare a presei editate în limbile română şi maghiară.  

-----------------------------------  

 
George Roca  
Rexlibris Media Group  
Sydney, Australia  
3 ianuarie 2014  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
George ROCA prezintă: - UN PUTERNIC AVANPOST AL UZPR LA TÂRGU-MUREŞ / George Roca : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1104, Anul IV, 08 ianuarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 George Roca : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Roca
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!