CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aparitii >  

George ROCA - LANSARE DE CARTE LA EDITURA NIRAM ART DIN MADRID – DOREL SCHOR „COSTUMUL LUI ADAM – ASCUNS DUPĂ CUVINTE”
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Editura „Niram Art” din Madrid lasează cartea „El Traje de Adán—Escondido detrás de las palabras” (Costumul lui Adam – Ascuns după cuvinte) a scriitorului de limbă română (stabilit in Israel), Dorel Schor. Volumul, o culegere de aforisme (personale, desigur!) se complementează cu cele 50 de ilustraţii ale talentatului caricaturist Constantin Ciosu. Traducerea este făcută de Fabianni Belemuski.  
 
Lansarea va avea loc în data de 15 februarie 2013 orele 21:30  
la Cafeneaua Literară „ESPACIO NIRAM”  
Calle Independencia Nr.2 , Madrid, Spania  
 
Vor fi prezenţi personalităţi culturale şi oameni de litere spanioli şi români. Mai multe detalii despre conţinutul cărţii se pot vedea în prezentarea:  
 
 
Iată ce declară despre autor şi scriierile sale câţiva critici literari din diferite ţări:  
 
„Pentru un admirator al umorului absurdului, în oricare din formele sale artistice, studiului cărţii «Costumul lui Adam – Ascuns după cuvinte», este o adevărată plăcere, un volum de aforisme în care se găseşte condensata o întreaga experienţă de viaţă”. (Diego Vadillo López, filolog, profesor, politolog, critic de artă şi scriitor madrilen)  
 
***  
„Pe Dorel Schor îl pasionează cuvintele, viaţa lor, relaţiile dintre ele, asemănările şi deosebirile, sinonimia şi antonimia lor. E atent la vorbirea oamenilor, spusă sau scrisă, la zicerile lor. Schor le adună de unde poate şi le citează în rubrica sa pe cele marcate de inedit, paradoxal, umor, isteţime de observaţie sau exprimare originală. Îi plac fineţurile adjectivale şi adverbiale, mai ales cele spaţiale şi temporale. (...) Dorel Schor e colecţionar prin vocaţie. Are o impresionantă colecţie de artă, în permanentă imbogăţire. Pe lângă tablouri, colecţionează însă, şi ciudăţenii omeneşti, gesturi, năravuri, tipuri, sucituri sau scâlcieri de fraze ori cuvinte. Unele intră ca materie primă în schiţele sale umoristice, altele în «zicerile” sale»”. (Zoltan Terner – regizor de film şi de televiziune, poet, eseist, critic literar şi prozator stabilit în Israel)  
 
***  
„Dorel Schor, de un sfert de secol doctor in orasul israelian Natanyah, se considera in continuare slujbaş al literelor române (a debutat la „Junimea” acum 35 de ani) ... Nu se incadreaza foarte exact nici in categoria maximelor, nici a aforismelor, nici „stricto senso” in aceea a cugetărilor. Au câte ceva din fiecare. Şi dacă tot suntem la acest capitol: Vauvernague crede că «Maximele oamenilor dau pe fata inima lor», aşa că lectura cărtii «Inger cu coarne» poate oferi, intr-o addenda virtuală, si portretul medicului Schor: un blajin inzestrat cu ascuţit simţ al umorului, deosebit de sensibil, capabil să dibuiască cele ascunse dincolo de aparente, moralist «cu mănuşi», care nu apeleaza la sentinte contondente, ci la terapia subtilă, inteligentă, a umorului fin – până la urmă, tot coroziv. (...) Schor scrie în tonalitate strengarească. Ai senzaţia ca ţi se face mereu cu ochiul, fiind îndemnat să afli şi grauntele de amuzament din fiece dimensiune a clipei...” (Mircea Radu Iacoban, dramaturg, scenarist şi prozator român)  
 
***  
Dorel Schor este scriitor israelian de limbă română. Medic de profesie, (supranumit şi „Doctor în umor”) este născut la 30 iulie 1939 la Iaşi, România. Umorist, gazetar şi cronicar de artă plastică, membru al Asociaţiei Scriitorilor Israelieni de Limbă Română (A.S.I.L.R.). A publicat şase volume individuale: „Şarpele şi Cupa”, „Zmeul cel mic”, „Amărâtul fericit”, „Doctor în umor”, „Consultaţii gratuite” şi „Înger cu coarne”. Este prezent în numeroase antologii, printre care „5000 de ani de umor evreiesc” (O antologie subiectivă de Teşu Solomovici), sau „The Challenged Generation/ Solo Har-Herescu” (ediţie bilingvă româno-engleză). Colaborează la numeroase reviste de limbă română din jurul lumii.  
 
A consemnat,  
 
George ROCA  
Sydney, Australia  
ianuarie 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
George ROCA - LANSARE DE CARTE LA EDITURA NIRAM ART DIN MADRID – DOREL SCHOR „COSTUMUL LUI ADAM – ASCUNS DUPĂ CUVINTE” / George Roca : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 749, Anul III, 18 ianuarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 George Roca : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Roca
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!