CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Redactia > Autori >  

Emilia Amariei
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Emilia Amariei e poetă. În adevăratul sens al cuvântului. Cu fiinţa ei, cu viaţa ei. A fost poetă chiar şi atunci când poezia ei a fost tăcere.
A scris poezie cu bucuriile ei, cu suferinţele ei, cu deznădedile şi credinţa ei, cu aşteptările, cu renunţările, cu iubirile ei, cu revoltele ei.
A fost învinsă uneori, dar nu s-a lăsat îngenuncheată niciodată. Nici n-a trădat în sentimentele ei profunde. A rămas dreaptă în lumină, în stare de veghe şi în vâlvătaia flacării. Dornică să reinventeze o altă lume, mai bună, prin cuvânt.
Şi-a pus viaţa pe tavă, fără prejudecăţi, fără reţineri, fără farduri, fără complexe, cu o sinceritate debordantă, dând adevărului toate virtuţile de pe lume.
A pus semnul egalităţii între viaţă şi poezie, dar n-a ezitat să ridice poezia deasupra vieţii.
Poezia sa e un elogiu adus cuvântului (poetic) – „nu pot trăi împotriva cuvintelor”, „Te exilez într-un pustiu, tăcere!/ De astăzi, iată, liberă eu sunt!” - spune autoarea, un elogiu adus vieţii trăită în iubire, credinţă, demnitate, onoare.
Emilia Amariei are uşurinţa de a găsi ritmuri poetice în tot ceea ce cuprinde („Am tendința să prefac totul în poezie”) cu inima sa, cu sentimentele sale, o uşurinţă care aduce în ea sinceritatea şi simplitatea rostirii.
Poziţionarea autoarei este fără echivoc în apărarea valorilor umane, tocmai ea, cea trecută prin „umilința, durerile dezrădăcinării, amărăciunile traiului printre străini, desconsiderarea, disprețul”, dar cu speranţa că mântuirea înseamnă „acasă”, acolo unde „patria de cuvinte” acoperă ca un cer „patria de pământ”. Versurile sale respiră un patriotism curat! Într-o reabilitare a iubirii de neam.
Poezia Emiliei Amariei nu vine de azi de ieri, adolescenţa fiind deja trăită în rosturile poeziei, intrând în cartea ei odată cu optzeciştii, unii dintre ei, între care Aurel Dumitraşcu, fiindu-i părtăşi la a cerceta tainele cuvântului care mântuieşte.
De ce debutează atât de târziu faţă de congenerii ei în volum e opţiunea autoarei, iar resorturile amânării vin din atâtea furtuni ale unei existenţe trăită parcă sub semnul neputinţei de a-ş găsi propriul loc în lume, al disperării în rătăcirile atât de sufocante ale unui real indiferent la nevoile cele mai intime ale regăsirii personale.
Cartea de debut a Emiliei Amariei e „un strigăt pentru regăsirea sănătații spirituale”. Dar se vrea şi dialog, pentru descoperirea împreună a esenţelor lumii, a credinţei, a lui Dumnezeu.
Pentru că, dincolo de aparenţe şi accente, poezia Emiliei Amariei rămâne, fundamental, poezie religioasă, nu într-un sens îngust, ci într-unul cu deschideri surprinzătoare, inedite.
Muzicalitatea poeziei Emiliei Amariei vine şi din cântecul care i-a însoţit adesea traseele sale biografice. Uneori ai impresia că poemele sunt chiar cântec, că ascund în unduirile lor ritmuri muzicale.
Debutul târziu o ţine pe Emilia Amariei departe de zbuciumul poeziei cultivate de grupuri, promoţii, generaţii... Ea nu vrea să semene cu nimeni, oricâte ecouri din alte zări i-am detecta. Ea vrea să semene doar cu ea însăşi, iar modul ei de a percepe şi reacţiona la tot ceea ce se întâmplă în jurul ei, o face să se situeze în ceea ce cândva ne însoţea tinereţile: “lumină, luptă, libertate”, parcă mai actuale ca niciodată.
Emilia Amariei spune exact ceea ce gândeşte şi gândeşte cu responsabilitate ceea ce spune.
I-a rămas suficient timp şi pentru viaţă trăită aşa cum şi-a imaginat-o, dar şi pentru poezie.
Să-i fie ceasul debutului de bun augur!
NICOLAE BĂCIUŢ  
În ianuarie 2017 a ieșit de sub tipar cartea „Datori cu o țară”, la editura Nico din Târgu Mureș. Din ianuarie 2017 sunt membră a „Ligii Scriitorilor”., filiala Mureș.  
Gata de tipar volumul „Tăceri răscumpărate”.  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Emilia Amariei / Emilia Amariei : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2016, Anul VI, 08 iulie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Emilia Amariei : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emilia Amariei
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!