CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Comemorari >  
Autor: Cezarina Adamescu         Ediţia nr. 693 din 23 noiembrie 2012        Toate Articolele Autorului

DIN CE ÎN CE MAI SINGURI - IN MEMORIAM: ŞERBAN IONESCU
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

 

DIN CE ÎN CE MAI SINGURI  

 

-In memoriam – Şerban Ionescu-  

 

A plecat şi Ion al Glanetaşului. A plecat Pelicanul, regele vânătorii. Cel care săruta pământul. Cel îndrăgostit de Florica. Bărbatul Anei. Om frumos, subţirel şi zvelt, cu mustăcioară.  

A plecat fără să privească îndărăt. La câtva timp după Iurie Darie. Abia ni se zvântaseră lacrimile. Prea multe dureri îl dovediseră. Prea multă ingratitudine. Prea multă nepăsare. Prea multă cruzime. Prea multă zădărnicie.  

Un om bun, care canaliza energii pozitive, aşa au spus colegii lui actorii, despre el. Un om care împrăştia bunătate, încredere. Care iradia bucurie şi frumuseţe. Peste 50 de roluri în tot atâtea filme. Sute de roluri în scenete.  

Şerban Ionescu – un actor perfect în orice ipostază. O mare personalitate a culturii româneşti. Un nume notoriu în teatru şi film. Un nume strălucitor pe scena Teatrului Naţional „Ion Luca Caragiale”, după ce jucase pe mai multe scene ale ţării.  

A plecat singur.  

A suferit singur.  

Cum spunea Iannis Ritsos: „Fiecare e singur în naştere, în iubire şi-n moarte.”  

Aşa şi el. L-a costat singurătatea-n iubire.  

În ultima vreme, actorul vedea clipă de clipă cum corăbiile i se scufundă. Nici vorbă de ajuns la liman. Vânturi potrivnice.  

Susţinea că nu se teme de moarte, ci de neputinţă.  

Lumea teatrului este consternată, deşi se aştepta la un astfel de sfârşit. Ştii că va veni, dar nu ştii când. Şi, mai ales, cum.  

Dincolo de omătul gândurilor, veghea în surdină, teama, muşcând din sine, ca un lup dintr-o halcă de carne.  

După luni întregi de suferinţă atroce, Şerban Ionescu e liniştit şi senin. Toate au un sfârşit. Şi sfârşitul pândea din unghere.  

Să-i dorim o pace înaltă, tot atât de înaltă cât culmea suferinţei la care a acces. În ultimul film în care a jucat în 2011, parcă şi-a anticipat sfârşitul: rolul mutului Pacoste, care locuia într-o biserică dezafectată. Un rol cutremurător, dramatic, despre inundaţiile devastatoare care au avut loc în urmă cu doar câţiva ani, în satele româneşti. Un film al zilelor noastre, fără menajamente. Realităţi care strigă. Realităţi care sugrumă. Şi actorul Şerban Ionescu – victima acestor realităţi înspăimântătoare. Sugrumat, neputincios, fără replică.  

Şerban Ionescu – mutul satului, luptând cu himerele răului. Învins dar nu înfrânt. Căruia moartea avea să-i aducă pacea eternă. Şi mântuirea prin suferinţa atroce îndurată, vreme de un an, prin spitalele lumii. Doar măicuţa lui octogenară ştia şi suferea alături de fiul, ţintuit la pat, din care boala se hrănea cu osârdie. Întâi mâinile, apoi picioarele, muşchii. Paraplegie spastică. Un diagnostic pus după un an de bîjbîieli în care bolnavul a încercat o duzină de tratamente ineficiente. Distrus, dar nu disperat. Sperând la acea îndepărtată luminiţă care avea să-i aducă, fie vindecarea (imposibilă!) – fie sfârşitul.  

Doamne, fă-i parte de Lumina aceea care ne cuprinde pe toţi, sub mantia ei, adăpostindu-ne de rău, de întristare şi de neiubire.  

Avea numai 62 de ani şi era, profesional, în culmea gloriei.  

 

22 noiembrie 2012  

 

CEZARINA ADAMESCU  

Referinţă Bibliografică:
DIN CE ÎN CE MAI SINGURI - IN MEMORIAM: ŞERBAN IONESCU / Cezarina Adamescu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 693, Anul II, 23 noiembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Cezarina Adamescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cezarina Adamescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!