CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  
Autor: Cezarina Adamescu         Ediţia nr. 571 din 24 iulie 2012        Toate Articolele Autorului

DESPRE CEZARINA ADAMESCU - micro recenzie, (Prof.Dr. IONEL NECULA)
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
 
Despre Cezarina Adamescu  
Am pe masa de lucru cartea Cezarinei Adamescu, Străjer peste suflete, (Editura Sinteze, Galaţi, 2012), o carte de haiku-ri, de poezii în cinci versuri. M-a intrigat avertismentul de pe prima copertă: Cezarina Adamescu – 60, ceea ce înseamnă că harnica scriitoare din Galaţi a împlitit şase decenii de viaţă, adică a ajuns la vârsta deplinei maturităţi de creaţie. Şi eu care o credeam tot adolescentă, tot cu codiţe şi cu ghiozdanul în spate măsurând calea până la şcoala din colţ! Trece vremea, Cezarina, vremuieşte, cum spunea magul de la Păltiniş, dar nu trebuie să ne întristăm, câtă vreme sufletul ţi-a rămas tot adolescentin, tot franc, tot plin de candori şi de osârdii mandolinare.  
Cartea despre care mi-am propus să vorbesc în aceste rânduri este prefaţată de Eugen Dorcescu şi este alcătuită în întregime din poezii de formă fixă, minimală (3 versuri), ceea ce presupune o bună acomodare a autoarei cu exigenţele acestui gen de versificare. L-a mai experimentat în bogata sa activitate publicistică, pentru că, să ne înţelegem, Cezarina Adamescu este cea mai prolifică scriitoare din Galaţi şi, cu siguranţă, aprecierea se justifică şi atunci când planul se dilată şi devine mai generos.  
Ce se poate comunica în cele 16-17 silabe care compun cele trei versuri ale poeziei, aşa cum sunt procesate de poetă? Cel mai adesea sugerează ceva, o idee, o stare, o dispoziţie - ceea ce este suficient pentru asigurarea menirii unei poezii. Iată una din terţinele, din care s-a extras şi titlul volumului şi a cărei rotunditate este perfectă.  
Cine e Doamne,  
Altul decât Tine  
Străjer peste suflete?  
Mai este nevoie de vreo urmare? Intr-o formă extrem de simplă şi de concentrată poeta îşi exprimă gândul întreg, fără să fie nevoie de alte prelungiri complinitorii.  
Altă dată Cezarina Adamescu sugerează doar o idee, lăsând cititorului libertatea de a întregi gândul cu ceea ce consideră necesar. Mizează mult pe această complicitate dintre autor şi cititor.  
Femei în Roşu  
Fete vopsite strident  
Meserie veche  
Cum era de aşteptat, autoarea, care a arătat totdeauna oroare de aleatoriu şi lucru improvizat, nu-şi disipează accidental mulţimea dispunerilor sale lirice; le grupează tematic şi-şi structurează cartea în 19 diviziuni, fiecare cu rotunditatea sa orfică. Iată, spre exemplu două compoziţii din diviziunea Contraste. Spulber de vis:  
Moartea nu face discriminări-  
Tineri, bătrâni  
Aceeaşi coasă.  
 
Toată viaţa te nevoieşti  
Ca să-ţi câştigi  
Nemurirea.  
Conchidem. Sunt ani buni de când urmăresc evoluţia literară a Cezarinei Adamescu. M-a surprins totdeauna hărnicia şi frecvenţa cu care alimentează vitrina cu noutăţi livreşti. Nu pot ţine pasul cu prestaţiile sale, dar le citesc cu plăcere, ori de câte ori mi se oferă prilejul. Sunt convins că verbul său, totdeauna în haine de lucru, aduce un spor de lumină şi de gând înfiorat peste zariştea Moldovei de jos şi-mpregnează cu rosturi spirituale existenţa noastră ternă şi fragilă. O recomand cu căldură tuturor celor încercaţi de lehamite ca pe un balsam la singurătate, spaimă şi suferinţă.  
 
 
Prof.dr.IONEL NECULA  
Referinţă Bibliografică:
DESPRE CEZARINA ADAMESCU - micro recenzie, (Prof.Dr. IONEL NECULA) / Cezarina Adamescu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 571, Anul II, 24 iulie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Cezarina Adamescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cezarina Adamescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!