CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Scriitori >  

DEŞERTUL DE CATIFEA (48-49)

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
48. DIO: jurnalul unei incertitudini (5)  
 
12 decembrie 1983: A murit marele actor al sufletului românesc AMZA PELLEA!  
 
13 decembrie 1983: S-AU (!) STINS CEL MAI MARE POET ROMÂN CONTEMPORAN, NICHITA STĂNESCU!  
 
Ultima scrisoare ruptă  
 
Fereşte-te din pricina durerii să-ţi plângă pielea cu lacrimi!  
Fereşte-te să te îndrăgosteşti,  
ţi-ar năduşi cu aripi pielea,-şi dumnezeieşti  
din faptul c-ai văzut-o,te-ai îndrăgostit şi-o iubeşti.  
 
Dar ar mai fi încă ceva să-ţi zic,  
dar nu mai pot să-ţi zic,  
dar nu mai pot să-ţi zic,  
dar nu mai pot.  
 
Îmi năduşeşte toată pielea mea cu lacrimi  
şi-a început să-mi năduşească şi cu aripi.  
 
Nichita Stănescu  
14 decembrie 1983  
ÎN VALURILE NECUVINTELOR  
 
Motto:  
Cu viaţa poezia plătit-a  
necuvântul l-a chemat pe Nichita
 
Pe-această Arcă A lui Noe  
şi ieri şi azi şi mâine  
cât cerul ne e pâine  
de Nichita-i nevoie  
 
Lacrima mea îl aude  
şi moartea ajunge ideal  
şi cad ninsori absolute  
Nichita-i Doamne ireal  
 
Strivesc secunda tristă  
o Doamne între pleoape  
departele-i iată aproape  
şi totuşi Nichita există  
 
Poetul arca părăsit-a  
e tare trist fără Nichita  

49. Idei pentru strigoi normali (1)  
 
Revoltat,Dio se aşeză la masa de scris: Afi, tot mai mult încep să-l percep la viitor,ca şi când m-aş fi născut mâine.Şi, aştept un singur gest: al unui nor de duminică? Al soarelui prăbuşit fără ecou pe-o inimă?  
Probabil o singură, ireversibilă zbatere de gene va coborî pleoapa tăcerii peste mine şi,în sfârşit, mi se va permite intrarea în lume.Ciudat! O ivire în lumină fără durere...  
Ce aiurită e uneori viaţa! PARE GÂTUL UNEI LEBEDE LÂNGĂ GHILOTINA VISULUI.  
Fiecare zi sau noapte fericită e pasibilă de prăbuşire...Şi ultima suflare ca o revenire la normal.  
Dar repirăm tot mai uşuraţi, mai uşori.Avem respiraţia frumos amenajată. Cele două autostrăzi ale ei cu sunt pline cu microbi digitali ultrarapizi,straturi de flori robot exală mirosuri blindate cu viitoare fantome.  
Tristeţea izvorăşte direct din capul Atenei Pallas,iar oamenii din lipsă de spaţiu locativ,înainte de-a se naşte,îşi pregăresc cavouri splendide în propriul leagăn.  
Aşa că optimiştii nu-şi mai încap în leagăn! Scepticii îşi fac din scutece cruci durabile şi fotogenice. Cei cu capul în...scutece au mereu picioarele afară din leagăn!  
Şi fiecare trebuie să-şi trăiască destinul propriului leagăn. Doar îndrăgostiţii îşi permit câte-o ieşire din legănarea primordială.  
De fapt,însăşi luna pare fotografia unui sărut printre zăbrele de scutece. Un leagăn de foc luminează paşii unei perechi de leagăne adolescente. Ea îşi şterge preocupată broboanele de nori,apoi conform orarului ocazional,plânge pe-un scutec de sceptic.  
Unui leagăn i-a sărit o doagă şi celelalte leagăne au zărit înmărmurite fantoma unui fir de iarbă! Contrar pronosticurilor au început să plângă paralel ca nişte veritabile leagăne cibernetice. Cale de câteva zile de plâns s-a auzit vestea.  
Îngerul atomic a clipit şiret,visând în clipa următoare un om: poate mai uită şi el ce-i aia fericire! Facând din cer un mormânt electronic,trimite spre Pământ,superb balon de săpun, un vânt plin de regrete.  
Nu se mai poate zbura în halul ăsta! A ciripit o pasăre cu leagăn în loc de cioc. Un copac s-a dat de trei ori peste cap,prefăcându-se în...  
Sub scaunul acesta se-ascunde o bombă. Fii atent : o floare şi-o pisică pregătesc un asasinat.Cine va muri ultimul, plăteşte toate pagubele. Grăbiţi-vă spre moarte !(reclamă gratuită)  
La prima cotitură (spre iad? spre rai?) în virtutea golului, s-au aruncat în cer toate leagănele!  
Pe ape tulburi plutesc morminte vesele.Pe micul ecran, un mormânt face gimnastică de înviorare. Un alt nebun îşi scoate inima din piept şi-o aruncă în cer,înlocuind-o cu o ţeavă de eşapament.  
Brusc, îngerul atomic îşi dă foc aripilor,întrerupând destinul!  
 
Costel Zăgan  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
DEŞERTUL DE CATIFEA (48-49) / Costel Zăgan : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 876, Anul III, 25 mai 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Costel Zăgan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Costel Zăgan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!