CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Reportaj >  

Dependenţe, pierzanie şi amenzi în Las Vegas (XVII)
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
  
N-a trebuit decât să-ţi lepezi “pielea tăbăcită” a veşnicului ghinionist, loser ce mai şi să accepţi nu o grefă integrală de piele, că nu stă în posibilitatea practică a ştiinţei medicale deocamdată, a aceleia care se ocupă cu “epiderma”, mai de trebuinţă pentru adevăraţii “arşi” cu toate că şi tu te-ai cam “încadra”- e drept cu o altă etiologie, monitorizare şi consecinţe ale “bolii”, existând se spune, până la această măsură “radicală” şi alte “mijloace” pentru preschimbarea “costumului” în care te-ai născut sau poate un “ac de cojoc” şi unde, practica tradiţională a unor popoare a dat “rezultate” acceptabile, chiar notabile, “insistându-se” mai mult la partea “dorsală” şi a “feţei” ale cărei “subţirimi” nu se mai înroşesc ca altădată, dar baremi un masaj, din picioare până-n creştetul capului, în care să fii băgat ca-ntr-un rotisor sau solenoid, “miez incandescent” de la o topitorie de fabrică aproape şi să suporţi cu bravură nişte “amortizoare” - “degete lungi şi catifelate” întinzându-ţi osteneala şi făcând-o harcea-parcea, “oţelindu-ţi” încrederea şi tu, umil, să ceri un “bis” sau mai multe, întinzându-te alene şi rezervându-ţi la rând alte şi alte răsfăţuri!  
  
Distracţia nu costă mai mult de 20 de dolari, dar merită cu prisosinţă şi cu nădejdea unui repetir şi în alte şi emoţionante condiţii, că doar vorba aia, ţii la terfeleală ... Mă uitam lung la cei cocoţaţi în aceste locuri, dar luat de val nu realizam “expunerea” paradisiacă la care se supuneau ilustrisimei “arte a purificării”, liberi şi nesiliţi de nimeni, cu beatitudini gen “ bule de aer” “îndesate cu miresme” în pahare şi borcane colorate şi pritocite pentru dezmorţirea unui corp din care “evadase” prea uşor energia şi cheful de toate, mai ales pentru “obiectul muncii” de pe aceste vaste peluze de serai, “cultivate” cu linii, bile, jetoane, zaruri, popi, aşi, dame, carouri, pătrate, romburi de vis sau clănţăneli de slot-uri” – şi care curând se va reîntrema, va tresări din nou la viaţă ...  
  
Bine totuşi că n-ai apucat să parcurgi decât o bucăţică de pe drumul fără întoarcere al dependenţei şi pierzaniei, aflat nu departe de aceste locuri şi însoţindu-se cu ele de “minune” şi s-o mai ai şi p-aia a “sorbitului” şi “savurării” de licori ... Alo? Şi ştii ce se mai aude!? Cică dacă eşti beat prin oraş, este chiar mai periculos decât am arătat mai sus. Dacă, Doamne fereşte, eşti accidentat - niciodată nu ştii de unde vine necazul, întâi vine poliţia care-ţi “trânteşte” o amendă de până-n 500 de dolari - că doar nu i-oi fi băut pe toţi, pentru că vorba e că legea îţi interzice să fumezi dar nu să şi bei, să te mai şi îmbeţi, pe deasupra să faci vreo trăznaie şi mai mare, să te accidentezi carevasăzică, apoi şi pe cale de conseciinţă – că se leagă vorb-aia, ca boala de om sănătos! – vine salvarea care-ţi ia vreo 800 de dolari să te ducă la spital şi încă vreo 250 de “firfirici” dacă vrei să dea drumul la sirenă şi să te ducă mai repede, să-ţi oblojească “slăbiciunile”!  
  
Când ai crezut c-ai scăpat, că a sosit timpul reflecţiei, eventual ceva păreri de rău şi un început de “cumpătare” - pentru un pui de somn care speri că te va “drege” - apare, într-un târziu, după consult, contabilul spitalului care-ţi va spune că ziua de spitalizare costă doar 1000 de dolari, în condiţiile în care ai doar un pat. Nu că te-ai culca în două, ai fi fost gata să sari la “beregata” hirsutului şi amploaiatului, ci că vrei să pui capul ca tot omul pe o pernă, să ai o pătură de învelit “juliturile” şi să împiedici curentul să-ţi zboare carabalâcul cu “pacient” cu tot, mai cotizezi deci, legal fireşte. Desigur, vrei şi mâncare, care şi ea costă, că doar unde nu costă, până şi la tine acasă, nu!? ... În finalul acestui capitol, o la fel de plină de învăţăminte butadă a unui “oarecare”Jack Yelton, citiţi-o şi trageţi conculziile care se impun: “Cea mai bună metodă de a ieşi pe uşa unui casino cu o mică avere este, să intri acolo cu una foarte mare!” ...  
  
De altfel, Las Vegas-ul s-a vrut de la întemeiere o enclavă cosmopolită, asta spunând multe despre “proiecţia” asupra viitorului său, gândit pe astfel de principii, încochelate, împrumutate ca “jumătăţi de măsură” din ce-au crezut fondatorii că ar putea aduce din toată lumea “civilizată”, pe piaţa mare şi numeroasă a “tentaţiilor” pentru a răspunde cu “aspră şi dulce măsură” slăbiciunilor omeneşti, teribilismului copilăriei sau juventuţii care chiar apuse, încă mocnesc pe ici, pe colea. Efigie a unor timpuri eteroclite, cu vectori stranii în care morala, chiar îndoielnică şi istoria, care se scrie oricum, coabitează şi aduce profituri cum nici o altă activitate omenească. Celor care i-au criticat lipsa de originalitate, li s-au reproşat fără a i se mai găsi o contrareplică: tocmai în asta constă originalitatea, lipsa cusurului pe care voi îl aveţi, fără să vă puteţi descotorosi de el!  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Dependenţe, pierzanie şi amenzi în Las Vegas (XVII) / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 276, Anul I, 03 octombrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!