CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Comemorari >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 348 din 14 decembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Comemorare-Marin Sorescu
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Articol de EMIL ISTOCESCU  
  
Comemorare Marin Sorescu  
  
(15 ani de la moartea poetului)  
  
S-a împlinit anul acesta, la 8 decembrie, 15 ani de când scriitorul Marin Sorescu a intrat în lumea umbrelor. Născut în Bulzeşti-Dolj, la 19 februarie 1936, scriitorul oltean Marin Sorescu ar fi împlinit anul acesta 75 de ani. La aniversarea a 60 de ani, spunea cu modestie şi speranţă că până la vârsta aceea nu a făcut altceva decât să acumuleze experienţă (teme, meditaţii, modalităţi artistice), urmând să o aşeze pe hârtie de atunci încolo. Destinul nu i-a fost însă prielnic, în decembrie al aceluiaşi an, firul vieţii sale frângându-se. 
  
Emil Istocescu 
  
Marin Sorescu a lăsat o operă impresionantă, atât în ceea ce priveşte cantitatea şi diversitatea tematică, precum şi în ceea ce priveşte calitatea şi originalitatea acesteia. Rămânând fundamental poet, a abordat în egală măsură lirica, proza, dramaturgia, eseistica; a tradus, a condus revista Ramuri, a fost directorul Editurii Scrisul Românesc, a iniţiat şi condus o nouă serie a revistei Literatorul, a lucrat ca redactor la revista Luceafărul şi la studioul Animafilm, după ce făcuse studii la Liceul militar din Predeal şi studii filologice la Iaşi, urmate de burse în Germania şi SUA. 
  
Debutând în revista Viaţa studenţească în 1957, iar în 1964 cu volumul de parodii Singur printre poeţi va fi remarcat şi apreciat de G. Călinescu în revista Contemporanul, la rubrica intitulată Cronica optimistului 
  
,,Fundamental – scria G.Călinescu atunci – Marin Sorescu are o capacitate excepţională de a surprinde fantasticul lucrurilor şi latura imensă a temelor comune. Este entuziast şi beat de univers, copilăros şi plin de gânduri până la marginea spaimei, de ineditul existenţei, romantic în accepţia largă a cuvântului” 
  
În acest articol norocos pentru legitimarea poetului, G. Călinescu consemnează două poeme soresciene, devenite ulterior celebre: Shakespeare şi Trebuia să poarte un nume În primul, marele Will, aidoma Demiurgului, a creat un unives uman în şase zile, iar într-a şaptea ,,s-a dus să moară puţin” 
  
Este aluzie la moartea fiziologică, infinit mai grăbită decât perenitatea creaţiei. În cealaltă poezie, Eminescu este identificat cu ţara înşăşi. Încercând să explicăm marea aderenţă a publicului cititor, nu numai de la noi, la creaţia lui Marin Sorescu, trebuie să ne raportăm la capacitatea sa de a concretiza ideile şi sentimentele, de a le face palpabile, la simplitatea expresiei, ca rezultat al efortului de a scutura podoabele stilistice de prisos, la voinţa de a ocoli retorismul. 
  
La acestea se mai pot adăuga ironia fină, spiritul sarcastic-pamfletar, umorul acid dar şi absurd, care, calculate, fac loc paradodoxului, apelului la parodiere şi la prozaic, dincolo de care descoperim meditaţia gravă şi metafora de dimensiuni parabolice. Poetul realizează o solidă legătură cu lectorul prin dezabstratizarea lirismului, demitizarea şi desacralizarea unor mituri sau concepte estetice ( de exemplu, despre sat, în ciclul La Lilieci în care realizează o adevărată radiografie lirică a spaţiului rural, prin care se pun în evidenţă aspecte etnografice: obiceiuri, tradiţii, mentalităţi, limbaj, port, credinţe). Ca dramaturg, a creat piese simbolice şi parabole (Iona, Matca, Paracliserul), precum şi drame istorice (A treia ţeapă, Răceala) Tragicul, şi grotescul sunt modalităţi (categorii) estetice prin care, de fapt, sub masca ironiei, meditează. Eseistul şi criticul literar se regăsesc în cele două lucrări intitulate Treoria sferelor de influenţă şi Uşor cu pianul pe scări Titlul acestui al doilea volum este sugestiv pentru a sublinia sensibilitatea scriitorului şi grija cu care trebuie realizat demersul critic.  
  
În prefaţă, găsim o plastică şi originală definire a actului critic: 
  
,,Critica este foarte apropiată de chirurgie, cu diferenţa că trebuie să operezi şi pacienţi care nu se plâng de nimic, ba dimpotrivă, se cred foarte sănătoşi, unii, dacă nu chiar toţi, acuzând doar geniul. ,,-Simt aşa un geniu în mine, domnule critic! Mai ales seara, pe la 10, mă ia aşa cu geniu. În somn!. Ce-o fi însemnând asta? O fi grav?” 
  
După 1989, poetul a publicat Poezii ,,alese” de cenzură” şi Traversarea; primul volum cuprinzând creaţii interzise înainte de `89 iar al doilea consemnând aventura diverselor ,,traversări” ( prin dictatură, prin tranziţie, trecerea de la o vârstă la alta) Traversarea fatală, în lumea de dincolo, survine în decembrie 1996, fiind dictată de pe patul de suferinţă, imaginând un fir de păianjen ce se ipostaziază în scara care-i va duce sufletul ... în cer .  
  
Volumul postum “Puntea”  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Comemorare-Marin Sorescu / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 348, Anul I, 14 decembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!