CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Comunicate >  

Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti Cernăuţi - COMUNICAT DE PRESĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În perioada 14-16 decembrie 2013, în Nordul Bucovinei, la Cernăuţi, a şasea oară consecutiv, Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti Cernăuţi în parteneriat cu Centrul Cultural Bucovina din Suceava, Liga tineretului român „Junimea” din regiunea Cernăuţi şi Asociaţiunea ASTRA Mihail Kogălniceanu Iaşi, a organizat Zilele Culturii Tradiţionale Române. Acţiunile au fost sprijinite de Primăria Municipiului Iaşi, Primăria Cernăuţi, Administraţia Regională de Stat Cernăuţi şi Fundaţia ”Iuliu Maniu”, Boston/New York.  
 
În cadrul manifestării s-au desfăşurat:  
 
- Ediţia a III a Simpozionului "Vatra dulce strămoşească", dedicat problemelor cercetării, culegerii şi păstrării folclorului (Titluri comunicări: Adina Hulubaş (Academia Română – Filiala Iaşi, Institutul de Filologie Română „A. Philippide”), comunicarea „Credinţele populare în contextul urbanizării – elemente comune din România şi Ucraina”; Cristian Chiţu (Universitatea de Arte ”George Enescu”, Iaşi) „Constantin Brăiloiu – personalitate complexă a folcloristicii româneşti şi europene”; Iurie Levcic (Centrul Bucovinean de Artă, Cernăuţi) ”Cultura tradiţională românească în Nordul Bucovinei”; Antonii Moisei (Universitatea Naţională Iurii Fedkovici, Cernăuţi) ”Tradiţie şi obiceiuri din Nordul Bucovinei”.  
 
- Lansare de carte ( Dinu Săraru „Ciocoii noi cu bodigard”, versiunea în limba rusă Красная змея , în traducere de Corneliu Ionel; Ştefan Plugaru „Ierarhi ai Mitropoliei Basarabiei în perioada interbelică” şi „Două de suferinţă Basarabia, 1812-2012”; Alexandru Ştefan Băişanu, Carmen Veronica Steiciuc ”Sol omnibus lucet”; Mihai Camilar ”Calendarul popular bucovinean”; Călin Brăteanu, Constanţa Cristescu ”Ghidul Iubitorilor de folclor”, 2 volume; Vasile Posteuca ”Poeme prigonite”, îngrijită Ion Creţu; Constanţa Cristescu ”Ciprian Porumbescu necunoscut”, Constanţa Cristescu „Chemări de toacă”);  
 
- Spectacolul de Gală al ediţiei a VI-a a Festivalului Internaţional de Folclor Autentic Românesc „SĂ-MI CÂNŢI, COBZAR”.  
 
Pe scena Filarmonicii Regionale din Cernăuţi au urcat mai mult de 100 de artişti de toate vârstele. Printre ei s-au numărat:  
 
• Ansamblul vocal-folcloric „Perla”, instructor Iurie Levcic  
 
• Grupul folcloric „Ţărăncuţa”, sat Marşinţi, raionul Noua Suliţa  
 
• Corul „Codrii Cosminului”, conducător Gheorghe Sadovei  
 
• Grupul de cobzari ”Barbu Lăutarul”, de la Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga” din Chişinău  
 
• Ansamblul ''Teodor Burada'', de la Universitatea de muzică G. Enescu din Iaşi  
 
• Grupul folcloric şi Taraful ”Bujorii Volocii”, s. Voloca, raionul Hliboca  
 
Tinerii solişti Ana-Maria Calancea, Cezarina Ştefanesa, Fraţii Mihai şi Gheorghe Gostiuc educaţi în studioul vocal – folcloric al Centrului Bucovinean de Artă Cernăuţi, au evoluat alături de consacraţii artişti Călin Brăteanu, Natalia Andrieş, Ionuţ Urdeş, Ancuţa Carp Pulhac, Veaceslav Bînzari. Din cauza lipsei de fonduri, numărul acţiunilor acestei manifestări a fost mai mic. Totuşi am fost auziţi şi sprijiniţi şi de romani adevăraţi... Un cuvânt aparte merită şi cei câţiva sponsori ai sărbătorii: Gheorghe Cosma din Cernăuţi, Justin Liuba, Preşedintele Fundaţiei Iuliu Maniu, Boston/New York, SUA, Ioan Pavel şi Mihai Chiriac - Primarul şi secretarul comunei Dumbrăveni, judeţul Suceava, cărora le aducem sincerele noastre mulţumiri pentru contribuţia adusă la organizarea celei de-a VI-a ediţii a Festivalului de Folclor Românesc „Să-mi cânţi, Cobzar”.  
 
În pofida faptului că timpul nu a fost binevoitor cu artiştii şi nici cu spectatorii dornici să absoarbă mesajul cântecului şi dansului tradiţional, zăpada mare şi viscolul făcând aproape imposibilă desfăşurarea Spectacolului de Gală, acest eveniment s-a dovedit a fi o reuşită a organizatorilor, şi o sărbătoare de suflet a tuturor românilor din ţinut. Surprize pentru publicul bucovinean la sărbătoarea cântecului românesc de la Cernăuţi a fost prezenţa pe scenă a oaspeţilor dragi din România, Republica Moldova, şi cu precădere – a celor din dulcea noastră Bucovină. Organizatorii au mulţumit acestor purtători de folclor românesc, interpreţi de folclor şi muzică populară, pentru că prin prestaţiile lor artistice au transformat pentru câteva ore oraşul Cernăuţi, într-o capitală a folclorului românesc de pretutindeni.  
 
Cu prilejul Zilelor Culturii Tradiţionale Romaneşti la Cernăuţi, spectatorii prezenţi in sala şi organizatorii au fost felicitaţi oficial de Consulul României la Cernăuţi, dl. Corneliu Ionel Ciubotaru, reprezentantul Direcţiei pentru cultură din cadrul Administraţiei Regionale de Stat Cernăuţi – Vasile Nahamko, consilierul Consiliului Judeţean Suceava – Ioan Abutnăriţei, Şefa Secţiei Relaţii Internaţionale din cadrul Primăriei Cernăuţi – Tatiana Tatarciuk, care în semn de apreciere pentru contribuţia deosebită a Centrului la Proiectul transfrontalier ”Turismul de eveniment în Bucovina” a înmânat Ansamblului ”Perla” o diplomă şi menţiune. Spectacolul de Gală va fi difuzat de Posturile de Televiziune TV PLUS, Suceava şi TRK Cernăuţi, media partenerii acestei acţiuni.  
 
Centrul Bucovinean de Artă pentru  
Conservarea şi Promovarea Culturii  
Tradiţionale Româneşti Cernăuţi  
58000, str. 28 IUNIE, nr. 7  
Cernăuţi, Ucraina  
 
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti Cernăuţi - COMUNICAT DE PRESĂ / George Roca : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 718, Anul II, 18 decembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 George Roca : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Roca
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!