CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  


Autor: Mihai Marin         Publicat în: Ediţia nr. 600 din 22 august 2012        Toate Articolele Autorului

Declaraţia de la Madrid în favoarea familiei tradiţionale
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Declaraţia de la Madrid în favoarea familiei tradiţionale  
 
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=cQCkfmkD8cw
Se obişnuieşte ca reuniunile, conferinţele, congresele de o anumită reprezentare să adopte, la finalul lucrărilor, un document de poziţie care proclamă idei valoroase pentru cei care aderă la ele. Declaraţiile – nume uzual pentru aceste documente – atrag fără greş atenţia, chiar dacă ideile pe care le conţin nu sunt mereu acceptate, întrucât, depăşind adesea relevanţa marginală pentru un grup de interese sau indivizi, pot fi adevărate puncte de reper în istorie.
Afirmăm că familia naturală este uniunea dintre un bărbat şi o femeie prin căsătorie cu scopul de a împărtăşi dragoste şi bucurie, procreare, asigurarea educaţiei morale a copiilor, constituirea unei economii viabile, siguranţa în vremuri dificile şi legătura între generaţii.  
 
DECLARATIA DE LA MADRID  
 
 
 
 
Declaraţia de Independenţă a Statelor Unite ale Americii, Declaraţia Drepturilor Omului (proclamată de Revoluţia Franceză) ori Declaraţia Universală a Drepturilor Omului dovedesc acest lucru: în jurul lor s-au raliat comunităţi, naţiuni şi chiar o lume întreagă.  
Astăzi menţionăm un recent document de consens, Declaraţia de la Madrid, adoptată cu prilejul ediţiei a şasea a Congresului Mondial al Familiilor. Găzduit recent de capitala spaniolă Madrid, acesta a reunit 3.100 delegaţi reprezentând un număr record de organizaţii profamilie şi provita – inclusiv din România. Au conferenţiat 125 de lideri, activişti, legiuitori, oameni de ştiinţă şi sociologi din 80 de ţări,ne-a comunicat domnul BOGDAN IOAN STANCIU,presedintele Asociatiei PRO-VITA.  
Redăm versiunea românească a Declaraţiei de la Madrid, menţionând importanţa şi relevanţa ei în contextul actual. Experienţa ultimilor ani arată că degradarea familiei naturale are deja are un impact devastator: generaţia tânără este tot mai puţin interesată de căsătorie, rata concubinajului creşte vertiginos, un număr tot mai mare de copii se nasc în familii din care lipsesc taţii, responsabilitatea de părinte e în declin rezultând din rata abandonului familial. Lista efectelor negative asupra economiei, pieţei muncii şi relaţiilor sociale pe care această stare de fapt le produce este largă şi excede cadrul acestui material. Este însă evident şi fără o demonstraţie că ea se răsfrânge mai departe în declinul social accentuat la care cu toţii suntem martori.  
În acest context ostil, delegaţii reuniţi la Madrid şi-au exprimat opoziţia faţă de aceste manifestări iraţionale şi totodată susţinerea faţă de norma socială validată istoric şi aflată la temelia civilizaţiei iudeo-creştine, din care întreaga Europă şi Americă se revendică: familia, întemeiată pe căsătoria între un bărbat şi o femeie.  
 

DECLARAŢIA DE LA MADRID

 
Întruniţi la Madrid, azi 27 mai 2012, noi, delegaţii la al şaselea Congres Mondial al Familiilor, reafirmăm adevărul că „familia constituie elementul natural şi fundamental al societăţii şi are dreptul la ocrotire din partea societăţii şi a statului” (articolul 16 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului). Impulsul familiei naturale propriu naturii umane şi se centralizează pe uniunea voluntară a unui bărbat şi a unei femei într-un legământ de căsătorie pe viaţă. Instituţia căsătoriei acordă în primul rând dragoste şi bucurie cuplului şi este de asemenea îndreptată spre procreare şi cresterea copiilor. Uniunea conjugală de asemenea oferă soţilor siguranţă în vremuri dificile, este fundamentul social care stabileşte echilibrul între ordine şi libertate şi uneşte generaţiile.  
Din păcate astăzi atacurile împotriva familiei naturale cresc în număr şi intensitate. Etatismul, individualismul şi revoluţia sexuală atacă însăşi esenţa căsătoriei şi a familiei. Recente schimbări juridice şi de politici publice au corupt înţelesul şi demnitatea căsătoriei, au devalorizat rolul părinţilor, au încurajat şi facilitat divorţul şi procrearea în afara căsniciei, au creat confuzie privind identitatea sexuală, au promovat promiscuitatea, au creat condiţii care facilitează abuzul copiilor, au izolat pe cei în vârstă, au stimulat depopularea. În particular, aceste schimbări au fost făcute în Europa în ultimele decenii şi, în mod specific, în Spania anilor 2004-2011, când un guvern radical a făcut eforturi susţinute să submineze familia naturală.  
Ca răspuns, Congresul Mondial al Familiilor susţine un set de principii pentru crearea unui mediu politic şi cultural compatibil cu viaţa, libertatea şi speranta pentru viitor:  
* Afirmăm că familia naturală şi nu individul este unitatea fundamentală a societăţii.  
* Afirmăm că familia naturală este uniunea dintre un bărbat şi o femeie prin căsătorie cu scopul de a împărtăşi dragoste şi bucurie, procreare, asigurarea educaţiei morale a copiilor, constituirea unei economii viabile, siguranţa în vremuri dificile şi legătura între generaţii.  
* Afirmăm că familia naturală reprezintă un aspect fix al ordinii create şi că este înnăscută în natura umană.  
* Afirmăm că familia naturala este sistemul familial adevărat, ideal şi optim. Admitem că există diverse moduri de convieţuire, dar toate celelalte „forme de familie” sunt incomplete şi sunt mai degrabă creaţii artificiale ale statului.  
* Afirmăm că uniunea conjugală între un bărbat şi o femeie formează unica legătură sexuală autentică şi singura propice procreării responsabile şi naturale.  
* Afirmăm sanctitatea vieţii de la concepţie până la moartea naturală; că fiecare nouă fiinţă umană concepută deţine drepturile la viaţă, naştere, dezvoltare într-un cămin cu părinţii săi naturali, uniţi în căsătorie. Avortul, eutanasia şi alte forme de manipulare a fiinţelor umane în starea lor embrionară constituie atacuri asupra vieţii umane.  
* Afirmăm că familia naturală a existat înaintea statului şi că guvernele legitime există pentru a proteja şi încuraja familia naturală.  
* Afirmăm că planeta este bogată în resurse. Colapsul familiei naturale şi falimentul moral şi politic, nu „suprapopularea”, sunt cauzele sărăciei, foametei şi distrugerii mediului.  
* Afirmăm că îmbătrânirea populaţiei şi depopularea constituie adevăratul pericol demografic cu care se confruntă planeta în noul secol. Societatea are nevoie de mai mulţi, nu de mai puţini, oameni.  
* Afirmăm că familia naturală este sursa principală a prosperităţii economice şi sociale şi pivotul principal pentru depăşirea crizei economice mondiale de astăzi.  
* Afirmăm că femeile şi bărbaţii sunt egali în demnitate şi drepturi umane înnăscute, dar diferiţi în roluri. Cu toate că rolurile, uneori, sunt determinate de aspecte dincolo de controlul individului (sau dictate de vocaţia religioasă a acestuia), menirea fiecărui băiat este să devină soţ şi tată şi menirea fiecărei fete este să devină soţie şi mamă. Cultura, politica şi legile trebuie să ia în considerare aceste diferenţe.  
* Afirmăm complementaritatea dintre sexe ca o sursă de putere. Bărbaţii şi femeile dispun de profunde diferenţe biologice şi psihologice. Dar când sunt căsătoriţi, întregul lor este mai puternic decât suma părţilor.  
* Afirmăm dreptul părinţilor de a-şi educa copiii pentru binele lor, fără imixtiunea statului.  
* Afirmăm că fiecare fiinţă umană are dreptul la libertate religioasă. Comunitatea politică trebuie să respecte libertatea fiecăruia de a-şi exprima propria credinţă, de a o transmite copiilor şi de a-şi creşte copiii conform acesteia.  
* Afirmăm idealul ca veniturile familiei să constea în „plăţi egale pentru responsabilităţi familiale egale”. Compensaţia pentru muncă, sistemul de taxe şi planurile de asigurare socială trebuie să întărească legăturile familiale.  
* Afirmăm rolul necesar al proprietăţii private sub formă de pământ, locuinţă şi capital productiv ca fundament al bunăstării familiei şi garanţie a democraţiei. Într-o societate dreaptă, e important ca toate familiile să deţina proprietăţi reale.  
* Afirmăm că soluţiile de lungă durată la problemele umane, inclusiv la criza economică de astăzi, izvorăsc din familii şi din comunităţile mici. Soluţiile nu pot fi impuse pe cale birocratică şi nici constrânse prin forţă exterioară.  
 
 
 
Despre Asociatia Pro-Vita  
"Pro-vita pentru Născuţi şi Nenăscuţi" este o organizaţie non-profit dedicată protejării vieţii umane începând de la concepţie şi promovării valorilor familiei, prin educaţie eficientă, acţiune civică şi legislaţie,ne-a declarat BOGDAN IOAN STANCIU-presedinte.  
 
MARIN MIHAI, Spania.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Declaraţia de la Madrid în favoarea familiei tradiţionale / Mihai Marin : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 600, Anul II, 22 august 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Mihai Marin : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Marin
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!