CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Document >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1110 din 14 ianuarie 2014        Toate Articolele Autorului

Alexandru Mironov. Paranteză afectivă în matematica vieţii
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Ca om de ştiinţă, Alexandru Mironov descoperă valorile cu polaritate în fantezie, ale ştiinţei, plasând lumea reală cunoscută, ca subiacentă unei lumi explorabile pe ipoteze science- fiction; ca sportiv, apoi ca om de sport a tins la performanţă, alegând spada, ca graţie a duelului sportiv şi a făcut performanţă; ca om politic a încercat libertatea de a vrea ce vrea şi a lupta să înfăptuiască ce a vrut să înfăptuiască, pe calea proiectelor culturale, fiind de acord cu opţiunea pentru variante posibile, din punctul de vedere al matematicianului, dar optimiste, deşi nu uşoare, din punctul de vedere al luptătorului pentru biruinţa culturii.  

S-a născut în regat, la Vertiujeni, judeţul Soroca, în Basarabia, dar merge azi să-şi revadă locurile natale în raionul Floreşti, din Republica Moldova (Floreşti este localitatea unde s-a născut actualul preşedinte Nicolae Timofti, din republica românească, dar neromână, Moldova).  

Dincolo, mult, de indiferenţă la ierarhiile valorice ale progresului, Alexandru Mironov a urcat posibilităţile matematicii până la a nu mai concorda cu rezultatele scontate prin sine, depăşindu-se pe sine, la nivelul mobilurilor minţii de peste doctrina minţii. Science-fiction-ul cărţilor lui Alexandru Mironov, drept fructul creativităţii literare a unui Jules Verne român şi contemporan, merită aprecierea riguroasă din perspectiva delectării şi dezvoltării imaginaţiei, într-o lume şi un timp cu striaţii pe suflet, intermediare stresului cel de toate zilele şi de toate nenorocirile! Deficienţele capitale în găsirea timpului pentru vis, ale lumii acesteia, sunt o marcă de viaţă grea în trăirea închisă şi scurtă, deşi îndelungată în ani. Problema omului generic este pericolul omului mohorât, dar, fenomenologic, în trăirile noastre există un om liber, iar cărţile lui Alexandru Mironov sunt ghidul în lumea omului acestuia.  

Legile vieţii, scrise într-o hermeneutică nu numai de vechimea vieţii, ci şi cu o capacitate a variaţiilor curajoase invocate în abordarea viitorului, se regăsesc în cărţile lui Alexandru Mironov, ca mijloace de reflecţie şi ecou al existenţei umane, dincolo de raţionalitatea fixă, nepezentată istoriceşte, ci deplasată peste hotarele timpului şi spaţiului. Ca atare, omul concret devine şi mai concret în aceste cărţi, restaurat cu o parte mai mare de capacitate a infinităţii capacităţii umane, neexplorate.  

Omul ştiinţelor exacte, matematicianul şi deopotrivă omul de artă şi cultură, Alexandru Mironov este departe de a avea în creaţia science-fiction, singura poartă de intrare în viaţa publică românească. Alexandru Mironov a lucrat mult pentru cultura românească, de pe funcţia ministerială pe care a avut-o şi de pe aceea din Cancelaria preşedintelui Ion Iliescu, sau prin intermediul televiziunii şi a presei scrise. A fost şi este o persoană publică activă, o personalitate formatoare de opinii, de multe ori, cu determinaţie în curente cu reflexivitate filozofică, altminteri tributare în mod exagerat politicului, iar din această perspectivă, cu atât mai mult, fiind nevoie de un intelectual de anvergura sa.  

Prin Alexandru Mironov, ştiinţa nu are numai raţionalitate ştiinţifică ci şi filozofia ştiinţei, sensurile adiacente esenţelor pure ale ştiinţei, poeziei, ştiinţei, afectivităţii ştiinţei, consemnului spiritual al ştiinţei, cu ţinta în uman iar umanul cu aspiraţie în suprauman. Ştiinţa, ca sens şi însemnătate pentru lucrările omului dobândeşte, din perspectiva lui Alexandru Mironov, sens şi însemnătate pentru aspiraţiile omului. Ştiinţa, în principiile lui Alexandru Mironov produce infinite direcţii în orizontul umanului, spre viitor, descoperiri stabilite a fi până azi puţinul cel mai mic, din cât şi ce poate fi descoperit, prealabile marilor descoperiri inimaginabile acum, pe calea ştiinţei, dar şi a fanteziei!  

În niciun caz, operele lui Alexandru Mironov nu sunt o sustragere radicală de la realitate şi de la conştiinţa pură, de la lumea obiectivă cunoscută, ci o intenţionalitate conştientă de desprindere a omului din cuiele care îl fixează în angoasă, în ultraraţionalism, cu nimic mai prejos în efectele nocive asupra umanului, decât iraţionalitatea însăşi. Ultraraţionalismul contorsionează universul la fel de mult ca iraţionalismul, iar, de aceea, o privire fantezistă şi agreabilă a vieţii în care ne introduce Alexandru Mironov, este o paranteză afectivă în matematica vieţii!... (Aurel V. ZGHERAN aurel.vzgheran@yahoo.com)  

 

Referinţă Bibliografică:
Alexandru Mironov. Paranteză afectivă în matematica vieţii / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1110, Anul IV, 14 ianuarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!