CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  

1 septembrie: Sfântul Dionisie Exiguul
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Sfântul Dionisie Exiguul (cel smerit, cel modest, cel mic) s-a născut în Sciţia Minor, deci pe pământ românesc, în anul 470. S-a format la şcoala călugărilor sciţi şi vestea despre cunoştinţele şi petrecerea sa, era bine cunoscută şi în apus. Astfel că după un scurt popas la Constantinopol, înainte de sfârşitul sec.V, la chemarea papei Ghelasie (492-496) care avea nevoie de buni traducători pentru greacă şi latină, ajunge la Roma unde este hirotonit preot. Timp de 10 pontificate, de la Atanasie al II-lea (496-498) pînă la Vigiliu (537-555), a lucrat în cancelaria papală, a predt Dialectica la Academia Vivarium din Calabria înfiinţată de Cassiodor şi a slujit vreme îndelungată în mănăstirea Anastasia. El este acela care a făcut cunoscută Apusului, teologia răsăriteană. A tradus din sfinţii Părinţi: Grigorie de Nisa, Chiril al Alexandriei, patriarhul Proclu, traduceri pe care le-a trimis şi călugărilor sciţi, atât pentru folosul lor duhovnicesc, cât şi al Bisericii lui Hristos în general.  

Faptul că cele patru sinoade ecumenice ale creştinătăţii s-au ţinut toate în imperiul Roman de Răsărit, (Niceea, Constantinopol, Efes si Calcedon), lui i-a revenit cinstea de a traduce şi publica în mod unitar ca viziune, toate aceste hotărîri, canoane şi interpetări dogmatice, din limba greacă în latină. Dar cea mai importantă contribuţie a sa este, fără îndoială, introducerea calendarului creştin care împarte istoria universală în două mari perioade: înainte de Hristos şi după Hristos, în loc de a mai socoti curgerea vremii de la întemeirea Romei. A avut satisfacţia sufletească să vadă transpusă în practică metoda propusă de el, Italia acceptând-o în anul 527. Şi cu timpul, ea se va extinde în toată lumea creştină.  

Preluând calendarul alexandrin, a întocmit pentru o lungă perioadă de timp tabelele pascale, mult folositoare viitorilor clerici cu privire la data sărbătoririi Sfintelor Paşti.  

Amănunte importante despre viaţa sa, ne-au fost lăsate de Cassiodor care, în calitatea sa de prim-ministru al regelui Teodoric cel Mare si autor de lucrari istorice si literar-stiintifice, l-a cunoscut foate bine şi despre care are numai cuvinte de laudă: ,,În el era mai multă simplitate unită cu inţelepciunea, smerenie unită cu stiinţa, elocinţa însotită de sobrietate, încât el nu se socotea superior nimănui, ca unul dintre cei din urma slujitori, deşi era vrednic, fără îndoială de societatea regilor. Mânca puţin şi mai ales mâncăruri comune. Din această cauza socotesc că cel mai mare gen de înfrânare este să fii între plăcerile omeneşti şi să păstrezi măsura cumpătării”. Amintindu-şi de părintele Petra căruia i-a fost ucenic în Sciţia Minor şi care mai târziu avea să ajungă episcop, Dionisie Exiguul îi scrie plin de duioşie: ,,Mi-aduc aminte de binefacerile voastre, venerabile părinte si podoabă aleasă a învătătorilor lui Hristos şi am mereu înaintea ochilor minţii râvna sfântă pentru hrana duhovnicească pe care o cheltuiaţi cu mine când eram copil, râvnă pe care nici spaţiul, nici timpul nu o pot uita; vă rog să primiti o mulţumire pe care ştiu că nu pot să v-o dau la înălţimea cuvenită”.  

Faptul că toată viaţa s-a numit pe sine ,,cel mic”, vorbeşte de la sine de exemplara lui modestie. A încetat din viaţă la anul 545.  

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat în şedinţa sa din 8-9 iulie 2008, cu dată de prăznuire la 1 septembrie.  

Referinţă Bibliografică:
1 septembrie: Sfântul Dionisie Exiguul / Ion Untaru : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 975, Anul III, 01 septembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!